Η ιρλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τις γυναίκες-σκλάβους που ήταν τρόφιμοι στα διαβόητα «Πλυντήρια της Μαγδαληνής» που μετατράπηκαν σε πλυντήρια της… ντροπής, τα οποία τέθηκαν σε λειτουργία τη δεκαετία του 1920, στην Ιρλανδία. Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης

Ads

Όπως αναφέρει η βρετανική Guardian, το θέμα ήρθε στην επιφάνεια, πριν δυο εβδομάδες, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα μια έκθεση 1000 σελίδων, στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς οι τρόποι κακοποίησης των γυναικών μέσα στα, διοικούμενα από καλόγριες, πλυντήρια.
 
Ο γερουσιαστής Μάρτιν Μακλίς, συντάκτης της έκθεσης, ανακάλυψε ότι το ιρλανδικό κράτος ήταν συνένοχο στον εγκλεισμό τους στα «Πλυντήρια της Μαγδαληνής».
 
Οι τρόφιμες των πλυντηρίων ήταν «αμαρτωλές» γυναίκες και κορίτσια με «ανήθικη συμπεριφορά». Εκεί δούλευαν ακατάπαυστα, ίσως και όλες τις μέρες της εβδομάδας, υπό απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς να πληρώνονται.
 
Η απολογία του Ιρλανδού πρωθυπουργού, Έτνα Κένι, ήρθε ύστερα από τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση, όταν αρνήθηκε αρχικά να ζητήσει συγγνώμη στις γυναίκες αυτές, πριν μερικές μέρες.
 
Στην ομιλία του στο ιρλανδικό κοινοβούλιο, ένας συγκινημένος Κένι ζήτησε συγγνώμη στις γυναίκες αυτές, αναγνωρίζοντας τις κακουχίες που υπέστησαν, και ανακοινώνοντας την τέλεση ενός μνημόσυνου, χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση, για τις 10.000 περίπου γυναίκες που πέρασαν από τα «Πλυντήρια της Μαγδαληνής».
 
Παράλληλα, ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός συνταξιοδοτικού πακέτου για τις περίπου 800 γυναίκες που ζουν ακόμα, το οποίο περιλαμβάνει συμβουλευτικές υπηρεσίες, υγειονομική κάλυψη και κάποιο χρηματικό ποσό.
 
Παρόλα αυτά, η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την ιρλανδική κυβέρνηση ότι υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών σε πλυντήρια στη Βόρειο Ιρλανδία, τις οποίες επιμένει να αγνοεί.