Περιθώριο ως τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου, να αποδεχθεί ή να εξεύρει βιώσιμη λύση για τον τραπεζικό της τομέα δίνει στην Κύπρο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ads

Με ανακοίνωση του διοικητικού της συμβουλίου, η ΕΚΤ ανακοινώνει τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τον κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα έως τη Δευτέρα 25 Μαρτίου. Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής, πιθανή επανέναρξη του μηχανισμού θα είναι δυνατή ουσιαστικά μόνο κατόπιν μνημονίου.
 
Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ αναφέρει συγκεκριμένα:
 
«Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει το υφιστάμενο επίπεδο του μηχανισμού Εκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA) έως την Δευτέρα 25ης Μαρτίου.
 
Κατόπιν αυτής, (επανέναρξη) του ΕLA μπορεί εξεταστεί εφόσον υπάρξει πρόγραμμα ΕΕ/Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα διασφαλίζει τη φερεγγυότητα των τραπεζών».
 
Στο μεταξύ, ένα από τα σενάριο για το εναλλακτικό σχέδιο της Κύπρου μετά το «όχι» της Βουλής στη φορολόγηση των καταθέσεων, περιλαμβάνει το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, χωρίς κούρεμα.
 
Πάντως, έγκυρη πηγή της τράπεζας διέψευσε το παραπάνω σενάριο, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Λαϊκή κατέθεσε στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου επεξεργάζεται νομοσχέδια που θα προβλέπουν όρια στη διακίνηση χρημάτων, με στόχο να περιοριστούν οι εκροές από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως από ξένους. Οι περιορισμοί αναμένεται να βρίσκονται σε ισχύ για κάποιο διάστημα, μέχρι να επιστρέψει η σταθερότητα στο σύστημα.
 
Καθώς οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι και αύριο Παρασκευή, σημειώνονται ουρές σε ορισμένα ATM στη Λευκωσία ενώ στην αγορά παρατηρείται ήδη έλλειψη ρευστού.
 
Η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί – έστω με κάποιες τροποποιήσεις – η απόφαση του Eurogroup για τα 5,8 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα έχουν πλήρη στήριξη ρευστότητας από την ΕΚΤ, που έχει ικανό ισολογισμό για να στηρίξει όλο το σύστημα.