Σχέδιο για την χειραγώγηση της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ αποκαλύπτει ρεπορτάζ του εβδομαδιαίου περιοδικoύ «Αρχή» που εκδίδεται από την Κομερσάντ. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, ο Πούτιν ξεκίνησε με μπαράζ νόμων από τον περασμένο Οκτώβριο να θέτει περιορισμούς στις ρωσικές καταθέσεις σε ξένους λογαρισμούς αλλά και στη δυνατότητα των πολιτών να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Επιμέλεια: Χρήστος Ηρακλείδης

Ads

Η εφημερίδα Βεντόμαστι τον Φεβρουάριο του 2010 δημοσίευσε μια έρευνα για την τότε υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Ελένα Σκριννίκ για την οποία υπήρχαν κατηγορίες για διαφθορά και εγκληματικές παραβάσεις. Παρ’ όλα αυτά η Υπουργός συνέχισε την θητεία της, σαν να μην συμβαίνει τίποτε, έως τον Μάιο του 2012 όταν και η κυβέρνηση Πούτιν παραιτήθηκε πριν τις προεδρικές εκλογές.

Αντίθετα,ο Βλαντιμίρ Πεχτίν μέλος του κυβερνώντος κόμματος και πρόεδρος της επιτροπής του κοινοβουλίου για ζητήματα «ηθικής» παραιτήθηκε αμέσως μετά την αποκάλυψη από έναν μπλόγκερ για κατοχή μη-δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων στο Μαϊάμι των ΗΠΑ. Αυτό θα ήταν αδιανόητο πριν περίπου ένα χρόνο, σημειώνει η Κομερσάντ.

Οι κανόνες του παιχνιδιού για τη ρωσική ελίτ αλλάζουν ριζικά, σημειώνει η εφημερίδα.

Ads

Λίγους μήνες μετά τους νόμους για περιορισμό των διαδηλώσεων και εντατικοποίηση των ελέγχων σε ΜΚΟ, ξεκίνησε μεγάλη εκστρατεία «καταστολής και ελέγχου» των αξιωματούχων και επιχειρηματιών.

Όπως επισημαίνει η ρωσική εφημερίδα, στα πλαίσια αυτά εγκρίθηκε ένας νέος νόμος για ρώσους καταθέτες ξένων τραπεζών. Σύμφωνα με τον νόμο όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας θα πρέπει να χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους μόνο λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες. Αυτό το μέτρο θα επηρεάσει όχι μόνο τους υψηλούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες αλλά και πολλούς ρώσους της μεσαίας τάξης που έχουν καταθέσεις σε ξένες τράπεζες, πολύ συχνά αδήλωτες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κομερσάντ το πρόγραμμα της ρωσικής κυβέρνησης για την «εθνικοποίηση της ελίτ» ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο. Το πρόγραμμα αυτό αν και υποτίθεται πως εστιάζει στην προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας των πλούσιων Ρώσων, θεωρείται πως στοχεύει εναντίον της επιρροής των ξένων κυβερνήσεων οι οποίες κατηγορούνται απο το Κρεμλίνο ως υπεύθυνες για υποκίνηση των μαζικών διαδηλώσεων του προηγούμενου χρόνου όπως αναφέρει ανώνυμη πηγή.

Όταν ο Πούτιν κατηγόρησε την Χίλαρι Κλίντον για την υποκίνηση των διαδηλώσεων, θεωρούσε πως πολλοί κρατικοί αξιωματούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι είχαν ισχυρούς δεσμούς με δυτικές χώρες αφού τα παιδιά τους ζούν εκεί όπως πχ. στο Λονδίνο και είναι κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών σε χώρες όπως η Ελβετία. Με τα νέα μέτρα πιστεύει ο Πούτιν πως θα περιορίσει την επιρροή ξένων-δυτικών κυβερνήσεων.

Το Κρεμλίνο εκτός απο τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων επιβάλλει και ένα ακόμη: τον περιορισμό των ταξιδίων στο εξωτερικό. Ήδη η μυστική υπηρεσία Εφ-Εσ-Μπε (πρώην KGB) έχει ξεκινήσει ένα «πιλοτικό πρόγραμμα» σύμφωνα με το οποίο τα διαβατήρια των εργαζομένων θα βρίσκονται στην κατοχή των ανωτέρων τους και θα χορηγούνται μόνο με την άδεια τους. Σύμφωνα με την νομοθεσία ακόμα και ένα απλήρωτο πρόστιμο για παράβαση του ΚΟΚ μπορεί να αποτελέσει αιτία στέρησης εξόδου απο την χώρα.

Σημαντικός αριθμός κυβερνητικών υπαλλήλων στην Ρωσία έχει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό χωρίς όμως να σημαίνει πως όλοι είναι ευκατάστατοι. Υπάρχει περίπτωση πολλοί υπάλληλοι να επιλέξουν την ζωή στο εξωτερικό με τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν απο το να συνεχίσουν να δουλεύουν στον κρατικό μηχανισμό.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η Ρωσική ελίτ θα εξαγριωθεί με τα νέα μέτρα με απρόβλεπτες συνέπειες, σημειώνει η εφημερίδα.

Πηγή: kommersant.ru/vlast