Μετά τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης της λιτότητας. Οι χθεσινές δηλώσεις Μπαρόζο ότι η αυστηρή πολιτική λιτότητας έχει αγγίξει τα όριά της ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στη Γερμανία. «Ζητάμε μείωση χρέους με λογικό και εφικτό τρόπο», απάντησε η Άγκελα Μέρκελ, ενώ ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε σήμερα πως το Βερολίνο δεν συζητά νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ads

Σε δηλώσεις του σήμερα στην εφημερίδα «Die Welt», ο Μάρτιν Σουλτς προειδοποιεί: «χωρίς προοπτική ανάπτυξης, χωρίς ένα τέλος στη δύσκολη περίοδο, το οποίο να είναι ορατό για τους λαούς που πλήττονται, αυτή η πολιτική κατευθύνεται προς τον τοίχο και θα το αισθανθούμε ακόμη και στη Γερμανία».

image
 
Αντίθετα, το μέλος του Συμβουλίου των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας Λαρς Φελντ υποστηρίζει ότι εάν υπάρξει απόκλιση από την πολιτική δημοσιονομικής σταθεροποίησης, θα επανέλθουν και θα ενισχυθούν οι αμφιβολίες των επενδυτών σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία αυτής της πολιτικής και των υπερχρεωμένων χωρών».
 
Ανάλογη άποψη εκφράζει, μιλώντας στην εφημερίδα, ο συνάδελφός του οικονομολόγος Κριστόφ Σμιντ, τονίζοντας ότι όσο κάποιες χώρες μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα χρέη τους μόνο με ευρωπαϊκή βοήθεια, μια πιο αργή προσαρμογή θα αποσταθεροποιούσε μακροπρόθεσμα την Ευρωζώνη.
 
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του ΟΗΕ Γκάι Ράιντερ, μιλώντας στην Sueddeutsche Zeitung επισημαίνει την επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών στην Ευρώπη και ζητεί αλλαγή πορείας, με την εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης.
 
Βερολίνο: Δεν συζητάμε νέους δημοσιονομικούς κανόνες
 
Με αφορμή τις δηλώσεις Μπαρόζο και τη συζήτηση που πυροδότησαν, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ ξεκαθάρισε σήμερα πως η γερμανική κυβέρνηση θα αρνηθεί τη διεξαγωγή νέων συζητήσεων για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης, καθώς παραμένει πεπεισμένη ότι η ανόρθωση των δημόσιων οικονομικών και η ανάπτυξη δεν είναι πράγματα αντιφατικά.
 
«Οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας περιέχουν ήδη μια κάποια ευελιξία», δήλωσε ο Κάμπετερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από το περιοδικό Euromoney. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι δηλώσεις του Μπαρόζο «παρερμηνεύθηκαν» ως αλλαγή πολιτικού προσανατολισμού εκ μέρους των Βρυξελλών. «Αν ανοίξουμε και πάλι τη συζήτηση για τους κανόνες της δημοσιονομικής πολιτικής, δεν θα έχουμε ποτέ θετική δέσμευση έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών».
 
Στη γραμμή του μηνύματος που επαναλαμβάνει εδώ και πολλές ημέρες η γερμανική κυβέρνηση προς τους επικριτές της γραμμής της, ο Κάμπετερ επανέλαβε πως «η ανάπτυξη και η δημοσιονομική σταθεροποίηση δεν αποτελούν αντίφαση και πηγαίνουν πολύ καλά μαζί».
 
Ο ίδιος διαβεβαίωσε επίσης ότι η απαραίτητη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στην οδό της επιτυχίας, έστω κι αν τα αποτελέσματά της δεν φαίνονται αμέσως. Έτσι «η Γερμανία δεν θεωρείται πλέον ο ασθενής της Ευρώπης», όπως συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια, υπογράμμισε ο Κάμπετερ.
 
«Η Γερμανία υποστηρίζει μέτρα αλληλεγγύης στην Ευρώπη με ένα δίκαιο καταμερισμό», καθώς η πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία αρνείται να είναι «η μοναδική που δανείζει», δήλωσε επίσης ο Γερμανός υφυπουργός. Ο Κάμπετερ επανέλαβε τέλος την αντίθεση του Βερολίνου στην έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων κάνοντας έκκληση για σύνεση προς «εκείνους που πιστεύουν ότι μπορούμε να αγοράσουμε ανάπτυξη απευθυνόμενοι στις αγορές».

image
 
Ήδη από χθες, Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών, με γραπτή δήλωσή του, είχε ζητήσει να διατηρηθεί η πορεία προς τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και τις μεταρρυθμίσεις, μια στρατηγική που, όπως ανέφερε, έχει ήδη παρουσιάσει επιτυχίες. Οι θέσεις Μπαρόζο προκάλεσαν και τον έντονο εκνευρισμό της Άγκελα Μέρκελ, η οποία σε χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου με τη βιογραφία της απέρριψε με τρόπο κατηγορηματικό το περιεχόμενό τους.

Ads