Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα προσπαθήσει να τεθεί όρος στη δανειακή σύμβαση σύμφωνα με τον οποίο, σε περίπτωση που βρεθούν τα χρήματα και αποπληρωθεί το ποσό των 11,2 δισ. ευρώ να απεμπλακεί άμεσα η Κύπρος από τον Μηχανισμό Σταθερότητας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. «Ας βρούμε τα λεφτά και ας πάει στον αγύριστο η τρόικα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ads

 
Σχετικά με το ζήτημα πως στο Μνημόνιο δεν περίληφθηκε πρόνοια με την οποία η Κύπρος μπορεί να αποδεσμευτεί από το Μηχανισμό Στήριξης σε περίπτωση που αποπληρώσει τον δάνειο που θα δοθεί ο Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε:
 
«Μια τέτοια πρόνοια, σαφής και συγκεκριμένη, μπορεί να καταγραφεί μόνο στη σύμβαση που θα υπογραφεί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».
 
Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε χαρακτηριστικά την Τετάρτη: «Να πάει στον αγύριστο η Τρόικα, αφού πρώτα βρούμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε».
 
Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως «το αίτημα για βοήθεια από την Τρόικα υποβλήθηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση για τον απλούστατο λόγο ότι το κράτος είχε ήδη αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές από τον Μάιο του 2011 και οι πιεστικές ανάγκες, τόσο για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά και τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, δεν έδιναν περιθώρια για άλλες επιλογές».
 
«Δεν ήταν επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως δεν είναι επιλογή οποιουδήποτε να συζητάς και να αποφασίζεις με τέτοιους σκληρούς όρους. Θέλουμε, όμως, να διευκρινίσουμε ότι αυτοί οι σκληροί όροι ήταν σχεδόν όλοι προκαθορισμένοι από το Μνημόνιο του Νοεμβρίου του 2012», πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερος, σχολιάζοντας όσους τάσσονται υπέρ του απεγκλωβισμού από την Τρόικα, είπε ότι «κανείς δεν ήθελε εγκλωβισμό στην Τρόικα. Δεν νομίζω ότι το ΑΚΕΛ και η προηγούμενη διακυβέρνηση ήθελαν την Τρόικα, όμως αιτήθηκαν βοήθεια από την Τρόικα. Διαπραγματεύτηκαν με την Τρόικα».
 
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «είμαστε και εμείς υπέρμαχοι της θέσης για απεγκλωβισμό της Κύπρου από την Τρόικα, εάν η Κυπριακή Δημοκρατία σε οποιοδήποτε στάδιο βρει τα αναγκαία ποσά τόσο για την αναχρηματοδότηση του κράτους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αλλά και την αποπληρωμή του ELA».
 
Γι’ αυτό, συνέχισε, η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στη δανειακή σύμβαση όρο για τον απεγκλωβισμό της Κύπρου από την Τρόικα.
 
«Ακούω καθημερινά φωνές να φύγει η Τρόικα. Δεν είναι κανένας υπέρ της Τρόικας. Θέλω όμως να ακούσω απ’ αυτούς που λένε να φύγει η Τρόικα και τη λύση του προβλήματος. Όταν ακούσω συγκεκριμένη λύση, να τη συζητήσουμε. Εμείς λέμε ναι, να φύγουμε από την Τρόικα μόλις έχουμε τις οικονομικές δυνατότητες. Αν αύριο το πρωί βρούμε 20 με 30 δισεκατομμύρια ευρώ, κατ’ ακρίβειαν 31 δισεκατομμύρια -10 για το δημοσιονομικό κομμάτι, 10 για τις τράπεζες για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε και τις απώλειες των καταθετών, των μετόχων και των κατόχων αξιογράφων και 11,5 δισεκατομμύρια που είναι η άντληση από τον ELA της ΕΚΤ- να πάνε στον αγύριστο. Αλλά πρώτα πρέπει να βρούμε τα λεφτά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ , Γιαννάκης Ομήρου, εξέφρασε έντονη ανησυχία καθώς στο μνημόνιο φαίνεται να μην έχει περιληφθεί πρόνοια, με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να αποδεσμευθεί από το μηχανισμό στήριξης και τον έλεγχο της τρόικας, ακόμα και αν εξοφληθεί το δάνειο.
Αυτό, είπε, «οδηγεί σε εθνική υποταγή, σε δεσμά οικονομικής δουλείας και ακρωτηριασμού της εθνικής μας κυριαρχίας».
 
Το ΑΚΕΛ επικρίνει την κυβέρνηση ότι αποδέχθηκε πρόνοιες στο μνημόνιο, οι οποίες θα είναι καταστροφικές για την κυπριακή οικονομία και την κοινωνία.
Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι, αντί η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά τη συμφωνία με το Eurogroup, «πανηγυρίζει ότι τάχα πέτυχε βελτιώσεις στο μνημόνιο».
 
Εξίσου οξύμωρο, επεσήμανε, είναι το γεγονός πως ενώ ο κ. Αναστασιάδης δήλωνε την Κυριακή πως δεν θα υπάρξουν περικοπές μισθών και συντάξεων, σήμερα ανακαλύπτουμε ότι θα γίνουν. Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ασυνεπής και αναξιόπιστος.
 
Απαντώντας στο ΑΚΕΛ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι εκπλήσσει που το κόμμα , «αντί να αναλογιστεί ποια Κύπρο έχει παραδώσει με την πενταετή διακυβέρνησή του, ζητεί ευθύνες από άλλους».
 
«Φτάνει στο σημείο να αποδίδει συμφωνίες της κυβέρνησης Χριστόφια στη σημερινή κυβέρνηση τις οποίες ταυτόχρονα και κατακρίνει. Αντί να επαινέσει τις όποιες βελτιώσεις κατάφερε η σημερινή κυβέρνηση, ζητεά και τα ρέστα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Τέλος υποστήριξε ότι πως «όσα δραματικά βιώνει η Κύπρος τις τελευταίες βδομάδες, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, προήλθαν εξ ολοκλήρου από συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συμφωνίες που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο της κυβέρνησης Χριστόφια της 23ης Νοεμβρίου».