Δεν πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των περίπου 6.000 προσώπων, που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό στις αρχές Μαρτίου, δήλωσε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Ads

Όπως ανέφερε, ύστερα από σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων που έγινε υπό την προεδρία του, τα στοιχεία είναι διαθέσιμα μόνο για ανάγνωση και μελέτη από τους βουλευτές, καθώς ανάμεσα στα πρόσωπα που αναφέρονται υπάρχουν πολλοί που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό στο πλαίσιο νόμιμων εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ζήτησε τη δημοσιοποίηση του καταλόγου, τονίζοντας ότι πρέπει να κατατεθούν στοιχεία για τον τελευταίο χρόνο, αλλά και για την περίοδο που οι τράπεζες ήταν κλειστές, δηλαδή μετά τις 15 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης άφησε αιχμές ότι στη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων διαμορφώνεται πλειοψηφία για τερματισμό της εξέτασης από την Επιτροπή του θέματος της εξαγωγής καταθέσεων. Ο κ. Συλλούρης εξέφρασε έντονη διαφωνία για το ενδεχόμενο αυτό και επιφυλάχθηκε να μιλήσει μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, την Τρίτη.

Ads

«Έχω πολλές επιφυλάξεις για το πού πάμε, εάν η Επιτροπή Θεσμών δεν αφεθεί να λειτουργήσει κανονικά» είπε ο κ. Συλλούρης. Πρόσθεσε ότι στην συνεδρίαση της Τρίτης θα συζητηθεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το θέμα της έρευνας σε βάρος του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για ενδεχόμενη παραπλάνηση της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων ακούστηκαν απόψεις ότι δεν θα ήταν σκόπιμο ή πρόσφορο να εξεταστεί το θέμα του καταλόγου, δεδομένου ότι το ίδιο θέμα θα διερευνηθεί από την τριμελή ερευνητική επιτροπή, το έργο της οποίας αρχίζει τις επόμενες μέρες.