Εκατοντάδες διαδηλωτές γύρισαν την πλάτη τους την ώρα που περνούσε η πομπή της κηδείας της Μάργκαρετ Θάτσερ σε μια ειρηνική και συμβολική κίνηση ενάντια στη γυναίκα που με τις πολιτικές της δίχασε τη Βρετανία και έδωσε πολιτική υπόσταση στο νεοφιλελευθερισμό.

Ads

 
Οι διαδηλωτές, όπως αναφέρει η Guardian, συγκεντρώθηκαν στο Ludgate Circus κοντά στο τέλος της διαδρομής που ακολούθησε η πομπή. Οι διοργανωτές της κινητοποίησης είχαν καλέσει σε διαμαρτυρία ενάντια στη Θάτσερ και στις πολιτικές της, αλλά και στο κόστος της κηδείας που εκτιμάται σε περίπου 10 εκ. λίρες και στο μεγαλύτερο μέρος του θα καλυφθεί από το κράτος.

«Είναι προκλητικό να γίνεται κηδεία με δημόσια δαπάνη για μια τόσο αμφιλεγόμενη πολιτικό και σε μια τέτοια εποχή. Πρέπει να θυμόμαστε και σεβόμαστε όλους αυτούς που υπέφεραν από τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Νομίζω ότι αυτό κάναμε εμείς σήμερα», δήλωσε ένας από τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων.
 
Η Guardian αναφέρει πως ένας άνθρωπος την ώρα που περνούσε το φέρετρο από μπροστά του έβαλε τα κλάματα. «Μου κατέστρεψε τη ζωή. Πήρε τη δουλειά του πατέρα μου, χάσαμε τα πάντα. Εγώ είχα δώσει μια υπόσχεση πως στην κηδεία της θα είμαι μπροστά να τη δω», δήλωσε στη Guardian.

Από το συγκεντρωμένο πλήθος ακούστηκαν συνθήματα διαμαρτυρίας την ώρα που περνούσε η πομπή, κυρίως για το κόστος της κηδείας της Θάτσερ, όπως «Σπατάλη χρημάτων» και «Τόρις αποβράσματα». Στην απέναντι πλευρά του δρόμου υποστηρικτές της Θάτσερ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, όπως αναφέρει η Guardian.
 
«Δείξαμε πως σε αυτή τη χώρα δεν συμφωνούν όλοι πως η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν σπουδαία…» ανέφερε μια εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη, ενώ όπως αναφέρει η Guardian αστυνομικοί βρίσκονταν ακόμα και ανάμεσα στο πλήθος. Τελικά οι διαμαρτυρίες ήταν ειρηνικές και δεν σημειώθηκε κάποια ένταση.