Η Κάτω Βουλή της Γαλλίας υπερψήφισε την Τρίτη το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που προβλέπει ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Το νομοσχέδιο, που εκρίθηκε σύμφωνα με τα διεθνή μέσα με 250 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 278 αποχές, θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και στη Γερουσία με τη μορφή του κατεπείγοντος ώστε να εγκριθεί οριστικά και να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα εργασιακά μέτρα. Την Τρίτη χιλιάδες άνθρωποι, μετά από κάλεσμα των συνδικάτων CGT και FO κατέβηκαν στους δρόμους πολλών πόλεων της Γαλλίας και διαδήλωσαν εναντίον του νομοσχεδίου.

Ads

 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προώθησε το νομοσχέδιο για τα εργασιακά εν μέσω πλήθους αντιδράσεων από την πλευρά των εργαζομένων, κατηγοριών από την Αριστερά πως εγκαταλείπει το «σοσιαλιστικό παρελθόν του» και δημοσκοπήσεων που δείχνουν τη δημοφιλία του να κινείται κάτω από το 30%, με τα τελευταία στοιχεί να δείχνουν ποσοστά περίπου στο 27%.
 
Την ώρα που το νομοσχέδιο υπερψηφιζόταν, έξω από το κοινοβούλιο, αλλά και σε 170 πόλεις σε όλη τη Γαλλία, είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Σημειώνεται πως κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν εκτός από την αντιπολίτευση και το κόμμα των Πρασίνων, σύμμαχος της κυβέρνησης Ολάντ, που απείχε από τη διαδικασία, όπως και 35 βουλευτές του σοσιαλιστικού κόμματος, σύμφωνα με το Reuters.  
 

Όπως σημειώνει το Reuters η στάση αυτή δείχνει και μια κλιμάκωση του «χάσματος που επικρατεί στο στρατόπεδο του Ολάντ». Ωστόσο το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί και από τη Γερουσία καθώς ο Ολάντ φαίνεται πως θα έχει την απαιτούμενη υποστήριξη.
 
Με το νέο νομοσχέδιο εντάσσεται στον εργασιακό κώδικα η συμφωνία «για τη διασφάλιση της εργασίας» η οποία υπεγράφη τον Ιανουάριο μεταξύ των εργοδοτικών ενώσεων και τριών εκ των τριτοβάθμιων συνδικάτων, συγκεκριμένα των CFDT, CFTC και CFE-CGC.
 
Ωστόσο τη συμφωνία απορρίπτουν η CGT, η δεύτερη μεγαλύτερη εργατική ένωση στη Γαλλία βάσει μελών, και η FO, οι οποίες κάνουν λόγο για συμφωνία «διασφάλισης των απολύσεων και όχι της εργασίας», καταγγέλλοντας την έννοια της εργασιακής ευελιξίας, η οποία αποτελεί κεντρικό πυλώνα των νέων ρυθμίσεων και κατηγορώντας τους συνδικαλιστές της CFDT ως «προδότες».
 

Την ίδια στιγμή το νομοσχέδιο φαίνεται πως έχει την υποστήριξη της κοινής γνώμης. Σε δημοσκόπηση της BVA τον Μάρτιο περίπου 68% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ των αλλαγών στα εργασιακά καθιστώντας το νομοσχέδιο, όπως σχολιάζει το Reuters, δημοφιλέστερο από τον πρόεδρο της Γαλλίας.
 
«Το θέμα είναι οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι αλλαγές στην καθημερινή τους ζωή», δήλωσε ο Thierry Lepaon επικεφαλής της CGT.
 
Σε ανάλογες αλλαγές στα εργασιακά, κατ’ εντολή των ευρωπαϊκής ηγεσίας όπως αυτή διαμορφώνεται από τις οδηγίες του Βερολίνου στο πλαίσιο των «απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων», θα πρέπει να προχωρήσουν και η Ιταλία και η Ισπανία, παρά τις έντονες αντιδράσεις και στις δύο χώρες, ώστε να γίνουν περισσότερο «ανταγωνιστικές».