Ακόμη και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατασκόπευαν οι αμερικανικές μυστηκές υπηρεσίες, σύμφωνα με αποκαλύψεις του περιοδικού Der Spiegel. Μετά τα συνεχή δημοσιεύματα του περιοδικού η υπόθεση των παρακολουθήσεων των ΗΠΑ σε βάρος της Ε.Ε έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Γαλλίας ζήτησαν την Κυριακή εξηγήσεις από τις αμερικανικές αρχές για το θέμα.

Ads

«Ήλθαμε αμέσως σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες και ζητήσαμε εξηγήσεις για τις πληροφορίες αυτές. Μάς είπαν ότι θα επαληθεύσουν την ακρίβεια των πληροφοριών αυτών που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο και ότι θα μάς απαντήσουν», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Κυριακή.

Εξηγήσεις για το θέμα αυτό ζήτησε και η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης. «Η αμερικανική πλευρά πρέπει να μάς εξηγήσει αμέσως και λεπτομερώς εάν οι πληροφορίες αυτές για τηλεφωνικές υποκλοπές από τις ΗΠΑ στην ΕΕ, αληθεύουν ή όχι», δήλωσε η Σαμπίνε Λοϊτχόισερ-Σνάρενμπεργκερ. «Είναι αδιανόητο ότι οι φίλοι μας στις Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τους Ευρωπαίους σαν εχθρούς» τόνισε και ζήτησε «άμεση και πλήρη απάντηση» σχετικά με το δημοσίευμα.

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε επίσης εξηγήσεις από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως βεβαίωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλάις Λοράν Φαμπιούς.

Ads

«Από τις αμερικανικές αρχές, αναμένουμε το συντομότατο δυνατό να άρουν τις νόμιμες ανησυχίες που έχουμε μετά από τις αποκαλύψεις που έγιναν δια του Τύπου (…) το περιοδικό Der Spiegel, έγραψε ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία (Κρατικής) Ασφάλειας NSA κατασκοπεύει θεσμούς της ΕΕ, συμβάν που, εφόσον τεκμηριωθεί, είναι παντελώς απαράδεκτο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας.

«Χρειαζόμαστε πιο ακριβείς πληροφορίες», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς και ανέφερε ότι, αν αληθεύει, πρόκειται «για τεράστιο σκάνδαλο που θα είναι τεράστιο βάρος στις σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ».

Αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, αυτό δείχνει ότι «οι μυστικές υπηρεσίες έχουν βγει εκτός ελέγχου», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπόρν.

Εξηγήσεις από την καγκελάριο Μέρκελ ζήτησε και ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ.

«Είναι απαράδεκτο να παρακολουθούνται Ευρωπαίοι πολιτικοί και διπλωμάτες, η εμπιστοσύνη μας έχει κλονιστεί» τόνισε ο γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο  συμπροεδρεύων των Ευρωπαίων Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπέντιτ υπογράμμισε ότι εδώ που έχουμε φτάσει δεν αρκεί μία απλή διαμαρτυρία. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις διαβουλεύσεις για μία ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ», δήλωσε.

-Οι αποκαλύψεις-

Τουλάχιστον 500 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και γραπτά μηνύματα κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία παρακολουθούσε κάθε μήνα η αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας NSA, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel». 

Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά τις «κανονικές» ημέρες, παρακολουθούνταν περίπου 20 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις και 10 εκατομμύρια συνδέσεις στο Διαδίκτυο. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι την παραμονή Χριστουγέννων του 2012 καταγράφηκαν 12 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνομιλίες και περίπου έξι εκατομμύρια διαδικτυακές συνδέσεις. Σε ημέρες «αιχμής», όπως η 7η Ιανουαρίου 2013, παρακολουθήθηκαν 60 εκατομμύρια συνομιλίες.

Τα απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν τη Γερμανία σαν «συνεργάτη τρίτης τάξης», ο οποίος παρακολουθείται σε έκταση παρόμοια με τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα ή το Ιράκ.

Στη Γαλλία οι παρακολουθήσεις ήταν γύρω στα 2 εκατομμύρια την ημέρα, ενώ χώρες-συνεργάτες πρώτης τάξης, όπως η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία εξαιρούνται ρητά από τις παρακολουθήσεις.

Όσο και αν οι άλλες παρακολουθήσεις μπορούσαν να δικαιολογηθούν από την NSA και την αμερικανική κυβέρνηση σαν άμυνα έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων, η στόχευση μίας συμμαχικής οντότητας όπως η ΕΕ μπορεί να περιπλέξει τις σχέσεις.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το γερμανικό περιοδικό -που επικαλείται ως πηγή έγγραφα από τον Σεπτέμβριο του 2010 που του παρέδωσε ο φυγάς πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν- οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει κοριούς στο κτίριο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, ενώ επιπλέον, είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών της αντιπροσωπείας.

Έτσι, μπορούσαν να παρακολουθήσουν συνομιλίες στους χώρους του κτηρίου, έγγραφα στους υπολογιστές των στελεχών της αντιπροσωπείας, καθώς και την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους. Επίσης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, υπό παρακολούθηση ήταν η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στα Ηνωμένα Έθνη.

Το Der Spiegel υποστηρίζει μάλιστα ότι είχε καταγραφεί τουλάχιστον ένα κρούσμα παρακολούθησης ακόμα και στην «πρωτεύουσα της Ευρώπης», στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών.

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για ένα περιστατικό που θορύβησε τους τεχνικούς ασφαλείας στις Βρυξέλλες πριν από πέντε χρόνια: στο κτίριο Γιούστους- Λίπσιους που αποτελεί έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχαν εντοπιστεί ύποπτες τηλεφωνικές κλήσεις.

Οι τεχνικοί ασφαλείας προσπάθησαν να εντοπίσουν τον χώρο από τον οποίο προέρχονταν οι κλήσεις αυτές και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προέρχονταν από την ευρωπαϊκή έδρα του ΝΑΤΟ, που εδρεύει σε προάστιο των Βρυξελλών και συγκεκριμένα από έναν απομονωμένο τομέα υψηλής ασφαλείας του κτιρίου, που χρησιμοποιείται από στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών.