Σάλο προκάλεσε η επιστολή του αμερικανού επικεφαλής της πολυεθνικής εταιρείας ελαστικών Titan International στον υπουργό Εργασίας της Γαλλίας στην οποία χρησιμοποιεί απαξιωτικές εκφράσεις για το εργατικό δυναμικό της χώρας.  Στην επιστολή του ο Μόρις Τέιλορ απαντά αρνητικά στη πρόταση του γάλλου υπουργού να επενδύσει σε ένα εργοστάσιο ελαστικών της βιομηχανίας Goodyear στο βιομηχανικό κέντρο της Βόρειας Γαλλίας κοντά στο Αμιέν, με το αφοπλιστικό και κυνικό επιχείρημα: «Νομίζετε ότι είμαστε ηλίθιοι;» Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς

Ads

Αυτή η φράση του Αμερικανού μεγιστάνα και επικεφαλής της εταιρείας ελαστικών Titan International, Μόρις Τέιλορ, προς τον Γάλλο Υπουργό Βιομηχανίας, Αρνό Μοντεμπούρ, καταδεικνύει την αδυναμία συνεννόησης μεταξύ ενός μεγαλοεπιχειρηματία και ενός σοσιαλιστή υπουργού με φιλεργατικές ανησυχίες. 

Ο Τέιλορ με μια επιστολή του προς τον Μοντεμπούρ, η οποία κοινοποιήθηκε την Τετάρτη, εξέφρασε με μάλλον έντονο τρόπο τις αντιρρήσεις του για μια τέτοια επένδυση.

Αυτό είναι το περιεχόμενο της επιστολής: «Νομίζετε ότι είμαστε ηλίθιοι; Έχω επισκεφθεί αυτό το εργοστάσιο αρκετές φορές. Οι Γάλλοι εργάτες λαμβάνουν υψηλούς μισθούς ενώ δουλεύουν μόνο τρείς ώρες. Έχουν μία ώρα για το γεύμα τους, μιλάνε για τρείς ώρες και δουλεύουν άλλες τρείς. Το ανέφερα αυτό απευθείας στους αρχηγούς των οργανώσεών τους και αυτοί απάντησαν πως έτσι συμβαίνει στη Γαλλία».

Ads

Ενώ συνεχίζει: « Κύριε, η επιστολή σας δείχνει ότι θα θέλατε να ανοίξετε συζητήσεις με την Titan. Νομίζετε ότι είμαστε ηλίθιοι; Η Titan έχει τα χρήματα και την τεχνογνωσία να παράγει ελαστικά αυτοκινήτων. Η τρελο-ένωση τί έχει; Έχει την γαλλική κυβέρνηση. Ο Γάλλος αγρότης θέλει φτηνά λάστιχα. Δεν νοιάζεται αν αυτά προέρχονται από την Ινδία ή την Κίνα. Η Titan θα αγοράζει Κινέζικα ή Ινδικά ελαστικά πληρώνοντας λιγότερο από 1 ευρώ την ώρα τους εργάτες και θα εξάγει όλα όσα χρειάζεται η Γαλλία. Σε 5 χρόνια, η Michelin δεν θα παράγει ελαστικά στη Γαλλία».

Τελικά για μια ακόμα φορά το μεγάλο αφεντικό της Titan προκαλεί στην επιστολή του γράφοντας: « Μπορείτε να κρατήσετε τους αυτοαποκαλούμενους εργάτες σας. Η Titan δεν ενδιαφέρεται για το εργοστάσιο στο Αμιέν».

Ο Μοντεμπούρ που, όπως και η κυβέρνηση ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας της Goodyear ερωτώμενος σχετικά με την επιστολή του Τέιλορ την Τετάρτη δεν θέλησε να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά. Αρκέστηκε να δηλώσει: «Δεν θέλω να βλάψω τα συμφέροντα της Γαλλίας».

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η Goodyear ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου πως θα έκλεινε το εργοστάσιο στο Αμιέν απολύοντας 1.173 εργαζόμενους καθώς όπως υποστήριξε «είναι η μόνη δυνατή επιλογή μετά από 5 χρόνια ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων».