Ένοχος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης πράξης κρίθηκε από το Κακουργιοδικείο της Κύπρου ο πρώην υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας για την φονική έκρηξη στο Μαρί, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων. Ένοχοι κρίθηκαν και τα ηγετικά μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου, Πάμπος Χαραλάμπους και Ανδρέας Λοϊζίδης, με την κατηγορία της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης πράξης.

Ads

Αντιθέτως, αθώους έκρινε το Κακουργιοδικείο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και τον πρώην υπαρχηγό της ΕΦ Σάββα Αργυρού.
 
Οι Κώστας Παπακώστας, Ανδρέας Νικολάου, Πάμπος Χαραλάμπους και Ανδρέας Λοϊζίδης θα οδηγηθούν θα παραμείνουν προφυλακιστέοι μέχρι τις 24 Ιουλίου, οπότε θα αγορεύσουν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων για μετριασμό της ποινής τους. Το Κακουργιοδικείο θα ορίσει άλλη ημερομηνία προκειμένου να ανακοινωθούν οι ποινές.
 
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», η καταδικασθέντες, φυγαδεύτηκαν από την Αστυνομία από την πίσω πλευρά του κτιρίου του Δικαστηρίου, προς αποφυγή επεισοδίων, λόγω και του τεταμένου κλίματος έξω από το Δικαστικό Μέγαρο. Οι τέσσερις καταδικασθέντες μεταφέρθηκαν με τέσσερα περιπολικά στις Κεντρικές Φυλακές.
 
Με το άκουσμα της απόφασης του Κακουργιοδικείου, οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν. Δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την απόφαση, ενώ αναμένουν και την απόφαση για την ποινή που θα επιβληθεί σε όσους κρίθηκαν ένοχοι.
 
Νιώθω μεγάλη αγανάκτηση, δήλωσε μετά την απόφαση του Κακουργιοδικείου η μητέρα των διδύμων Πόπη Χριστοφόρου. «Δεν το δέχομαι με τίποτε. Αύριο ίσως να είναι τα παιδιά κάποιων άλλων. Προκαλώ την κυβέρνηση Αναστασιάδη, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον υπουργό Δικαιοσύνης να αναλάβουν την υπόθεση», ανέφερε.
 
Απογοητευμένοι εμφανίστηκαν και οι υπόλοιποι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Μαρί. Η αδερφή του Σπύρου Τταντή, δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί ντροπή.