Οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης των χωρών της ΕΕ απέρριψαν την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, σημειώνοντας πως θα επανεξετάσουν το θέμα στο τέλος του 2013.

Ads

 
«Το Συμβούλιο αποφάσισε να συζητήσει ξανά το θέμα στο τέλος του 2013» δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Δικαιοσύνης Άλαν Σάτερ, ο οποίος προήδρευσε στη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών.
 
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ είχε απειλήσει με «βέτο» σε ενδεχόμενη ψηφοφορία τονίζοντας πως «η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν είναι έτοιμες για την είσοδο στη ζώνη Σένγκεν».
 
Αντίθετες είναι και οι Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία. Σημειώνεται πως για την τελική απόφαση είναι αναγκαία η συναίνεση όλων των χωρών – μελών της ΕΕ.
 
«Η λύση επαναβεβαιώνει τη συνέχιση των διαδικασιών για την ένταξη της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν. Είναι μία συμβιβαστική λύση που έγινε δεκτή απ’ όλους και, όπως είπα, προχωράμε εμπρός» τόνισε ο Ρουμάνος υπουργός Εσωτερικών Ράντου Στρόε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
 
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Τσβέταν Τσβετάνοφ εκτίμησε ότι η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη χώρα ενέτεινε την αρνητική στάση όσον αφορά στην ένταξή της στη ζώνη Σένγκεν.
 
Σύμφωνα με τον απερχόμενο υπουργό Εσωτερικών, ο βασικός λόγος που εμπόδισε την ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν είναι ο λεγόμενος «τουρισμός των επιδομάτων» και η εισροή μεταναστών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε δυτικές χώρες.
 
Όπως διευκρίνισε, τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθούν συναντήσεις και διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, ώστε να συμφωνηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.