Έναν νέο τρόπο να διεισδύσουν, ακόμα περισσότερο, στον κοινωνικό ιστό βρήκαν οι Νεοναζί στη Γερμανία, οι οποίοι τελευταία εξασκούν το άθλημα της ελεύθερης πάλης προκειμένου να στρατολογήσουν «νέο αίμα» στους κόλπους της οργάνωσής τους. Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς

Ads

Μαχητές φορώντας φούτερ οδηγούνται στο ρινγκ, ενώ ημίγυμνες γυναίκες κρατούν ψηλά τις πικέτες που αναγράφουν τον επόμενο γύρο. Αυτά συμβαίνουν σε μια βαριά ατμόσφαιρα, υπό τους ήχους της ροκ μουσικής , στον αγωνιστικό χώρο Βολκσάους στο Σιλντάου, μια πόλη στην ανατολική Γερμανία. Η αφίσα στους δρόμους γράφει: Αγώνες στη Σαξωνία» και η αστυνομία μόλις έχει επιθεωρήσει το χώρο.

Ο 23χρονος Κρίστοφερ Χένζ, μπαίνει στο ρινγκ και οι θαυμαστές ζητωκραυγάζουν τον νεαρό που έχει ήδη γίνει όνομα στις συνδυασμένες πολεμικές τέχνες, ένα άθλημα το οποίο απαγορεύτηκε, λόγω της σκληρότητάς του, από τη γερμανική τηλεόραση. Ο Κρίστοφερ καταφέρνει δυνατό χτύπημα στον αντίπαλο και το πλήθος φωνάζει πιο δυνατά αυτή τη φορά «Χο-Να-Ρα». Εμπνευσμένο από τα αρχικά της φράσης «χούλιγκανς, ναζί, ρατσιστές» αποτελεί μια ιδιότυπη συνθηματική «ντόπα» στους κόλπους των ακροδεξιών για την εμψύχωση των μαχητών.

Αυτοί οι αγώνες πάλης, γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλείς και αποτελούν πρώτης τάξεως φυτώρια για υποψήφια μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, σημειώνει εκτενές ρεπορτάζ του Der Spiegel.

Ads

Όπως αναφέρει ο Γκόρντιαν Μάγιερ-Πλαθ, επικεφαλής της Σαξωνικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος «Έχουμε μεγάλη ανησυχία για την διείσδυση των Νεοναζί στη κοινότητα της ελεύθερης πάλης», συμπληρώνοντας «Οι Νεοναζί τη χρησιμοποιούν σκόπιμα για την προπαγάνδα τους».

Το συγκεκριμένο άθλημα προσφέρεται άλλωστε για την υιοθέτησή του από τους ασπάζοντες την ακροδεξιά ιδεολογία του «αίμα και τιμή» καθώς τους δίνει και την αίσθηση ότι πατάσσουν αυτούς που είναι, στα μάτια τους, αδύναμοι και ανάξιοι.

Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν εντοπίσει διάφορες τακτικές στρατολόγησης με αυτό το τρόπο σε αρκετές πόλεις της Γερμανίας. Οι Νεοναζί συναντιούνται σε ,φαινομενικά ακίνδυνους, αγώνες που διοργανώνονται από λέσχες πολεμικών τεχνών προς άγρα πιθανών «συντρόφων». Εκεί διεξάγουν παράνομους αγώνες προπονήσεων όπου οι αθλητές-Νεοναζί παρουσιάζονται ως ήρωες ώστε να εντυπωσιάσουν τους νεαρούς επισκέπτες.

Τέτοιου είδους αγώνες διεξάγονται από τους Νεοναζί σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο και όπως αναφέρει η Γουίνφριντε Σρέιμπερ, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών στο ανατολικό κρατίδιο του Βραδεμβούργου και από τις πρώτες που ασχολήθηκαν με το φαινόμενο «Η μίξη των τελετουργικών, της αρρενωπότητας, της συντροφικότητας και της βίας είναι εξαιρετικά ελκυστική».

Είναι πλέον φανερό, σημειώνει το ρεπορτάζ, ότι η λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ακροδεξιάς αποθέωσης της βίας και των πολεμικών τεχνών δεν είναι πάντα δεδομένη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η οργάνωση πυγμαχίας BC Vorwärts Leipzig που αποτελεί μέρος της αθλητικής ομοσπονδίας της Σαξωνίας. Ενώ στα χαρτιά παρουσιάζεται ως υποστηρικτής «της ανοχής, της συντροφικότητας, του αισθήματος της κοινότητας και ενός υγιούς τρόπου ζωής», αυτή η εικόνα πόρρω απέχει από τη πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Τόμας Π. θεωρείται σημαντική φιγούρα στη νεοναζιστική κοινότητα της Σαξωνίας. Υπεύθυνος της νεοναζιστικής εταιρείας αλληλογραφίας Front Records και πωλητής για ένα διάστημα ενός άλμπουμ με τίτλο «Ο Αδόλφος Χίτλερ Ζει» με το οποίο εορτάζονταν» το 2010 δέκα ανθρωποκτονίες ,τις οποίες κατηγορήθηκαν ότι διέπραξαν Νεοναζί, με ρατσιστικά κίνητρα.

Εκτός από την πολιτική σημασία τους οι αγώνες αυτοί έχουν και μια , διόλου ευκαταφρόνητη, οικονομική σημασία καθώς στη νέα εκδοχή των Αγώνων της Σαξωνίας στις 2 Μαρτίου μόνο οι θέσεις ορθίων κόστιζαν 14ευρώ ενώ μία θέση στον VIP τομέα δίπλα στο ρινγκ έφτανε τα 75ευρώ. Επιπλέον, για την αγορά κάποιου ποτού από το μπαρ οι θαμώνες έπρεπε να αγοράσουν κουπόνια των 10ευρώ το λιγότερο.

Ανάμεσα στους διαφημιστές της διοργάνωσης ήταν ένα πολύ γνωστό κατάστημα επίπλων, ένα τοπικός δικηγόρος, μια επιχείρηση πλακιδίων και ένα γραφείο συνοδών ενώ δεν έλειψαν και οι χορηγοί των Νεοναζί όπως το Staffbull Department, μια εταιρεία διαδικτυακής αγοράς ρούχων τα οποία προτιμούν οι ακροδεξιοί.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διοργανωτής των αγώνων συνομίλησε με αρκετούς οπαδούς οι οποίο θα ήθελαν να δουν έναν μεγαλύτερο αγωνιστικό χώρο στο μέλλον. Το αίτημα αυτό αντιμετωπίζει ,βέβαια, προβλήματα καθώς σε μεγαλύτερες πόλεις υπάρχει πάντα αυξημένος ο κίνδυνος να αναπτυχθεί έντονη διαμαρτυρία και να ακυρωθεί με μεγαλύτερη ευκολία η διοργάνωση ακόμα και την τελευταία στιγμή.

Τόνισε ωστόσο, πως βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο στη Ρωσία, για την τηλεοπτική προβολή των αγώνων, καθώς τα στελέχη δείχνουν μεγαλύτερη ανοχή σε τέτοιου είδους θεάματα από ό,τι στη Γερμανία αλλά και οι ίδιοι οι Ρώσοι θα ήθελαν να τα παρακολουθήσουν ζωντανά από την τηλεόραση.

Πηγή: Der Spiegel