Ονόματα και στοιχεία που αποδεικνύουν την καταλήστευση που στήθηκε σε βάρος της Λαϊκής Τράπεζας από ανθρώπους που βρίσκονταν εκ των έσω, δήλωσαν στην κυπριακή Βουλή ότι κατέχουν, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Αντρέας Φιλίππου και τα μέλη του Μάριος Χατζηγιαννάκης και Νίκος Χατζηνικολάου, οι οποίοι ανέλαβαν τα ηνία της τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο, όταν πλέον αυτή βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού. Η Βουλή ζητά τώρα επίμονα τα στοιχεία με τα στελέχη της τράπεζας να εκφράζουν φόβους για τη ζωή τους σε περίπτωση που αποκαλύψουν ονόματα και πράγματα. Στο μεταξύ το κόστος από τη Λαϊκή αναμένεται τεράστιο για την Κύπρο, με τους καταθέτες να αντιμετωπίζουν απώλειες έως και 80%, σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή. Στο στόχαστρο της κυπριακής κυβέρνησης ο κεντρικός τραπεζίτης, Πανίκος Δημητριάδης. 

Ads

Διαβάστε επίσης: Πολίτες και αγορά σε απόγνωση στην Κύπρο
 

Οι τρεις σύμβουλοι, που συνοδεύονταν στη Βουλή και από τον νομικό σύμβουλο της Λαϊκής Δ. Αραούζο, μιλώντας σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, έκαναν λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ευρώ, που έφυγαν από την Κύπρο και κατέληξαν στην Ελλάδα».
 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου της Λαϊκής κατάγγειλαν ότι από τα στοιχεία που κατέχουν, «διαπιστώνεται η ανάμειξη στο σκάνδαλο μιας ομάδας ανθρώπων που πέρασε από τη διοίκηση της τράπεζας». Όταν κλήθηκαν από τους βουλευτές να τους κατονομάσουν, εξέφρασαν φόβους για τη ζωή τους και είπαν ότι το ρίσκο, που καλούνται να αναλάβουν είναι πολύ μεγάλο.
 

Ads

Στη συνεδρία κλήθηκε εσπευσμένα ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος είπε στα μέλη του ΔΣ της Λαϊκής ότι είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν τα εν λόγω στοιχεία στη Βουλή.
 

Ο κ. Ομήρου μαζί με τους βουλευτές και τον Γενικό Εισαγγελέα αποφάσισαν τα στοιχεία που θα κατατεθούν να χαρακτηριστούν ως άκρως απόρρητα και να φυλάγονται σε χώρο της Βουλής, όπου λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9: «Το πλιάτσικο είναι μικρή λέξη για τη Λαϊκή. Είχαμε μια εισβολή απατεώνων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που ολοκληρώθηκε με τσουνάμι από τρόικα και Γερμανία».

Απομάκρυνση των διοικήσεων Κύπρου και Λαϊκής

«Δάνειο στο Βατοπέδι»
 

Στο μεταξύ στην αποκάλυψη ότι η Λαϊκή Τράπεζα έκανε στην Ελλάδα δάνειο κίνησης στη Μονή Βατοπεδίου με το ποσό των 175 εκατ. ευρώ αποκάλυψε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Μάριος Χατζηγιαννάκης.
 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA» Κύπρου, ο κ. Χατζηγιαννάκης ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά τέτοια στοιχεία. Ακόμη, αποκάλυψε ότι η Λαϊκή Τράπεζα, δημιούργησε πρόβλεψη για λογαριασμό 600 εκ. ευρώ σε φυσικό πρόσωπό του, που χάθηκαν.
 

Η απάντηση του οικονομικού συμβούλου της Μονής
 

Στις αποκαλύψεις του Μάριου Χατζηγιαννάκη, απάντησε στο elita.com.cy, ο οικονομικός σύμβουλος της Μονής Μονής, Άθως Κοιρανίδης.
 

Αναφερόμενος στις επίμαχες δηλώσεις του κ. Χατζηγιαννάκη, ο οποίος μίλησε για τα οικονομικά λάθη που οδήγησαν στην κατάρρευση της Λαϊκής, ανάμεσα σ’ αυτά και το δάνειο των 175 εκατ. ευρώ που έδωσε στη Μονή Βατοπεδίου, ο κ. Κοιρανίδης διέψευσε κατηγορηματικά κάθε πληροφορία και έκανε λόγο για παραπληροφόρηση.
 

«Πρόκειται για αναλήθειες, παραπληροφόρηση. Όντως δόθηκε ένα δάνειο από τη Λαϊκή Τράπεζα στη Μονή Βατοπεδίου πριν πολλά χρόνια, τότε που έγινε το «σκάνδαλο Βατοπεδίου» – το ακριβές ποσό δεν το θυμάμαι, αλλά σίγουρα δεν ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια -, το οποίο είχε εγκριθεί από όλες τις επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων και ήταν εξασφαλισμένο με καταθέσεις ύψους 60 εκατομμυρίων της Βουλής». Διερωτώμαι, ανέφερε, γιατί γίνεται αναφορά στο εν λόγω δάνειο τη συγκεκριμένη αυτή στιγμή, παρουσιάζοντας μάλιστα ένα μέρος της πραγματικότητας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ίσως γίνεται προσπάθεια να αποποιηθούν τις ευθύνες τους οι ίδιοι και να μεταφέρουν αλλού τη φωτιά. Ο κ. Κοιρανίδης σημείωσε ότι «ο συγκεκριμένος κύριος, δεν ανέφερε ότι τα δάνεια έγιναν για να αγοραστούν ακίνητα και μετοχές του Ομίλου της Marfin, για τα οποία μπήκαν υποθήκη ακίνητα της Μονής».
 

Τεράστιο το κόστος για τη Λαϊκή Τράπεζα
 

Στο μεταξύ, τεράστιο είναι το κόστος που επωμίζεται η Κύπρος, διότι η Λαϊκή Τράπεζα αφέθηκε να λειτουργεί χωρίς καταθέσεις και να αντλεί ρευστότητα από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ELA), που μέσα σε μερικούς μήνες εκτοξεύθηκε στα 9,2 δισ.ευρώ. Μόνο από την Ελλάδα, η Λαϊκή Τράπεζα μεταφέρει στην Τράπεζα Κύπρου χρέος προς τον ELA ύψους 3,8 δισ.ευρώ. 
 

Απώλειες έως και 80% για τους καταθέτες

Απώλειες έως και 80% των καταθέσεών τους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι μεγαλοκαταθέτες της Λαϊκής, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου. Σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ, ο Μιχάλης Σαρρής άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια προτού αυτοί οι καταθέτες δουν κάποια επιστροφή των χρημάτων τους. 

 
«Ρεαλιστικά, ελάχιστα είναι αυτά που θα επιστραφούν» σημείωσε ο κ. Σαρρής. Ερωτηθείς εάν, όπως συνέβη και στην περίπτωση πτώχευσης άλλων τραπεζών, μπορεί να χρειαστούν έξι έως επτά χρόνια για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους οι καταθέτες, ο κ. Σαρρής απάντησε: «Μπορεί και ναι. Και το ποσό (που θα επιστραφεί) θα μπορούσε να είναι 20%. Βεβαίως, για τους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ μπορεί να είναι ένα σημαντικότατο χτύπημα». 

Ανέφερε ότι ο κατήφορος για τη Λαϊκή άρχισε το 2007, όταν, όπως είπε, η Τράπεζα «έπεσε στα χέρια ανθρώπων, που παραχωρούσαν ανεξέλεγκτα τεράστια ποσά σε δάνεια, κυρίως στον ελλαδικό χώρο». Επισήμανε ακόμα, πως όταν ανέλαβε επικεφαλής στη διοίκηση της Λαϊκής, η τράπεζα ήταν ήδη σε πολύ κακή κατάσταση και κρατήθηκε στον «αναπνευστήρα» για δύο χρόνια. Προσπαθήσαμε, συμπλήρωσε, να κερδίσουμε χρόνο ώσπου να προσφύγει η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης.