Την αντίθεσή τους στα σχέδια της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζύ για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική των χωρών της ευρωζώνης εξέφρασαν οι πολιτικοί ηγέτες της Αυστρίας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας. «Το γαλλογερμανικό σχέδιο ενόχλησε, όχι μόνο τα άλλα κράτη-μέλη, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αισθάνονται παραγκωνισμένοι» αναφέρει σχετικό άρθρο του δημοσιογράφου Gijs Moes, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Trouw.

Ads

Οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης πρόκειται να συντονίσουν καλύτερα τις οικονομίες τους. Αλλά, υπάρχει ακόμη αρκετή αντίσταση στο γαλλογερμανικό σχέδιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή άσχημη ατμόσφαιρα στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Από την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Αυστρία ακούστηκε κριτική για τα ακραία σχέδια της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Προέδρου Σαρκοζύ, που διέρρευσαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. «Δε θα έδινα τόσό μεγάλη σημασία, δεν είναι παρά ένα απλό έγγραφο», δήλωσε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Mark Rutte. «Και υπάρχουν πολλά (σε αυτό) που δεν μου αρέσουν», προσέθεσε.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν συμφωνεί με την ευρωπαϊκή παρέμβαση στην φορολογία και την πολιτική για τις συντάξεις, τονίζοντας ότι «για την Ολλανδία, είναι ξεκάθαρο ότι η φορολογία είναι εθνικό ζήτημα». Μέρκελ και Σαρκοζύ θέλουν και στα δύο αυτά θέματα να υπάρξει σταδιακή ομοιομορφία σε όλη την ευρωζώνη. Θέλουν, επίσης, να σταματήσει η αυτόματη προσαρμογή των μισθών με βάση τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» τους.

Ads

Και ο Βέλγος Πρωθυπουργός, Yves Leterme, επιτέθηκε, χθες, με δριμύτητα, στο γαλλογερμανικό σχέδιο. «Διαφωνώ πλήρως με τις προτάσεις αυτές. Η τιμαριθμική αναπροσαρμογή είναι, στο Βέλγιο, ένα κεκτημένο δικαίωμα των συνδικάτων», ανέφερε.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Faymann Werner χαρακτήρισε «αδύνατο» και «άδικο» το να συμφωνούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ηλικία συνταξιοδότησης και η μισθολογική πολιτική. Το γαλλογερμανικό σχέδιο ενόχλησε, όχι μόνο τα άλλα κράτη-μέλη, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αισθάνονται παραγκωνισμένοι.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, van Rompuy, πρέπει τώρα να προετοιμάσει μια έκτακτη Σύνοδο, το Μάρτιο, όπου οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις για τον οικονομικό συντονισμό τους.