Από το μικροσκόπιο των χωρών της Ευρωζώνης περνάει η συμφωνία Ελλάδας Φινλανδίας που αφορά την παροχή εγγυήσεων προς τη χώρα μας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Αμαντέου Αλταφάζ.

Ads

Ο Αλταφάζ, απευθυνόμενος στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης ζήτησε να μην αξιώσουν σκληρούς όρους σε αντάλλαγμα για τη δεύτερη συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας.

Οι σχετικές συζητήσεις στο επίπεδο του Συμβουλίου ήδη έχουν ξεκινήσει, τόνισε ο Αλταφάζ, ενώ εξετάζεται το κατά πόσο αυτές συμπνέουν με το πνεύμα της απόφασης της 21ης Ιουλίου και δεν εισάγουν στοιχεία στρέβλωσης της συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων τάχθηκε υπέρ της πλήρους και ταχείας εφαρμογής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Ads

Παράλληλα επισήμανε ότι πρέπει να αποφευχθεί η εισαγωγή νέων προϋποθέσεων και υπερβολικών εγγυήσεων στο θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας. “Θα πρέπει να αποφύγουμε το να υπάρξουν πολλές δεσμεύσεις, πολλές εξαρτήσεις από όρους, πολλές εγγυοδοσίες”, δήλωσε.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι όλες οι πτυχές της συμφωνίας πρέπει να έχουν αποσαφηνιστεί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν καταληκτικές προθεσμίες, πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, μιλώντας στο «Bloomberg», προτείνει ένα συνδυασμό της βοήθειας προς τις τράπεζες με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κρατών προς την Ελλάδα. Όπως τονίζει οι χώρες των οποίων οι τράπεζες επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή βοήθεια δεν θα πρέπει να λάβουν εγγυήσεις για τη βοήθειά τους προς την Ελλάδα. Αντίθετα, σημειώνει πως οι χώρες, των οποίων οι τράπεζες έχουν εκτεθεί λιγότερο στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και η Αυστρία, θα πρέπει να λάβουν εγγυήσεις για τη βοήθειά τους προς τη χώρα.

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της χώρας της πως η Φινλανδία δεν μπορεί να είναι το μόνο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει εγγυήσεις για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και πως αν ισχύσει κάτι τέτοιο για τη Φινλανδία, θα πρέπει να ισχύσει και για την Αυστρία.

Συγχρόνως προειδοποίησε ότι, αν όλα τα κράτη που στηρίζουν την Ελλάδα λάβουν τις ίδιες εγγυήσεις, τότε θα «τιναχτεί στον αέρα» το πακέτο βοήθειας. Σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, η Φινλανδία συμφώνησε με την Ελλάδα ότι θα λάβει εγγυήσεις 20% σε μετρητά, τα οποία θα πρέπει να πληρώσουν τα άλλα κράτη της ΕΕ. «Αρχικά η Φινλανδία ανέλαβε να αναζητήσει μια λύση για όλους, τώρα όμως υπέβαλε ένα σχέδιο εις βάρος όλων των άλλων χωρών, που αφορά μόνο την ίδια», τόνισε η υπουργός ασκώντας κριτική στις ενέργειες της Φινλανδίας.