Ξεκίνησε την Παρασκευή η εξέταση μαρτύρων στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης Siemens από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, με πρώτο μάρτυρα τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Γιάννη Παπανικολάου. Ο κ. Παπανικολάου επέρριψε ευθύνες στον 4ο ειδικό ανακριτή της υπόθεσης της Siemens Νίκο Ζαγοριανό ενώ εξαπέλυσε επίθεση και κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε. Η κατάθεση του κ. Παπανικολάου διακόπηκε το μεσημέρι για να συνεχιστεί τη Δευτέρα, στις 16.00.

Ads

Ο κ. Παπανικολάου διαβεβαίωσε ότι δεν μπόρεσε να βρει στοιχεία επιρροής του Ζαγοριανού από πολιτικά πρόσωπα, ενώ σε πολλές ερωτήσεις με τις οποίες του ζητούσαν να επιβεβαιώσει την εμπλοκή προσώπων ή να παρουσιάσει αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας, ο κ. Παπανικολάου επικαλέστηκε τον Οργανισμό των Δικαστηρίων που του επιβάλλει υποχρέωση εχεμύθειας.

Ο α’ αντιπρόεδρος της εξεταστικής Γιώργος Νικητιάδης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους είπε ότι η απάντηση επ’ αυτού του εξετασθέντος μάρτυρα ήταν: «Δεν κατάφερα να έχω στη διάθεσή μου αυτήκοους μάρτυρες στις συζητήσεις που έκανε ο κ.Ζαγοριανός με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε να σχηματίσω πλήρη πεποίθηση, όπως απαιτείται προκειμένου για δικαστικό λειτουργό».

Ο κ. Παπανικολάου επανέλαβε τη βασική του κατηγορία ότι «κατά τη γνώμη μου δολίως ο ανακριτής που χειρίστηκε τον φάκελο Siemens συγκάλυψε την υπόθεση και δεν συμπεριέλαβε στο κατηγορητήριο τις αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν στο χρονικό διάστημα 2004-07». Σε ερώτηση του Πάνου Καμμένου (ΝΔ) αν προέκυψαν ενδείξεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων η απάντηση ήταν ότι αν είχε υποπέσει στην αντίληψή του κάτι τέτοιο, θα είχε στείλει την υπόθεση αμελητί στη Βουλή. Πρόσθεσε όμως ότι στο θέμα αυτό θα δώσει απάντηση η ποινική δικαιοσύνη που συνεχίζει την έρευνα.

Ads

Ο κ. Παπανικολάου εξαπέλυσε επίθεση και κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, τον οποίο χαρακτήρισε ως «εισαγγελέα του βασιλέως». Ακόμα, έκανε λόγο για προσπάθεια φίμωσής του όταν διενεργούσε τον έλεγχο και για εναντίον του συμπεριφορά, όταν δεν του κοινοποιήθηκε η αίτηση εξαίρεσής του από τον ανακριτή κ. Ζαγοριανό, αλλά και όταν υπεβλήθη το αίτημα από τον κ. Τέντε να επιστρέψει το φάκελο της υπόθεσης το Σεπτέμβριο του ’09.

Απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο εξετασθείς μάρτυρας επέρριψε πολιτικές ευθύνες για την διαφυγή των Μιχάλη Χριστοφοράκου και Χρήστου Καραβέλα στο εξωτερικό. Στην πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης στο σκέλος της διερεύνησης τυχόν χειραγώγησης, ο κ.Παπανικολάου σημείωσε τις ευθύνες των αστυνομικών φρουρών του Μιχάλη Χριστοφοράκου που δεν ειδοποίησαν για τις προπαρασκευαστικές πράξεις διαφυγής του.

Είπε επίσης ότι ευθύνες πέραν του κ. Ζαγοριανού που δεν εξέδωσε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα των δύο φυγόδικων, είχαν και οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση πριν τον κ. Ζαγοριανό. Απαντώντας στη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου, ο κ Παπανικολάου είπε ότι «κατά τον πειθαρχικό έλεγχο διαπίστωσε ότι υπήρχε πλήρες υλικό και ο κ. Ζαγοριανός δεν εμποδιζόταν για να ασκήσει ποινική δίωξη. Στα εντάλματα όμως για την έκδοση Χριστοφοράκου δεν περιέλαβε αξιόποινες πράξεις που τέλεσε ο Χριστοφοράκος την περίοδο 2004-07 σχετικά με την εκτέλεση του συστήματος C4 I που είχαν μάλιστα κακουργηματικό χαρακτήρα (δωροδοκίες, νομιμοποιήσεις εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κλπ.)». Με την εξέλιξη αυτή, συνέχισε ο αντιπρόεδρος του ΑΠ, ακόμη κι αν εκδοθεί ο κ. Χριστοφοράκος αποφεύγει τη δίωξη για τις ανωτέρω πράξεις. Δεν απέκλεισε πάντως, επειδή η έρευνα της υπόθεσης συνεχίζεται από ειδικό εφέτη ανακριτή, να εκδοθεί νέο ευρωπαϊκό ένταλμα για τον κ. Χριστοφοράκο.

Τέλος, σε ερώτηση του κ. Παπαδημούλη για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινήθηκε η Δικαιοσύνη, ο μάρτυρας εξέφρασε τη δυσμενή πρόβλεψη ότι θα συνεχιστούν οι καθυστερήσεις.

Παράλληλα, από τον επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνο Τζαβάρα καταγγέλθηκε «επιλεκτική διαβίβαση εγγράφων από τον υπουργό Δικαιοσύνης» αναφορικά με την υπόθεση Ζαγοριανού.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπανικολάου έχει ασκήσει πειθαρχική δίωξη για απόπειρα δικαστικής συγκάλυψης κατά του 4ου ειδικού ανακριτή ο οποίος ήταν ο χειριστής της υπόθεσης. Στο πόρισμά του είχε σημειώσει ότι «η διενεργηθείσα ανάκριση αποπνέει οσμή σκανδάλου». Το ΠαΣοΚ ζήτησε την κλήση του κ. Παπανικολάου, κάτι που έγινε ομόφωνα αποδεκτό από την Εξεταστική.

Οι μάρτυρες

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κ. Τζαβάρας στράφηκε χθες κατά του προέδρου της Επιτροπής κ. Ι. Βαλυράκη υποστηρίζοντας ότι «δεν ξέρω αν το ΠαΣοΚ προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να καλύψει τις πομπές του». Ο κ. Τζαβάρας μάλιστα εγκάλεσε τον κ. Βαλυράκη, ο οποίος «εκφράζει τέτοιου είδους κρίσεις όταν ως πρόεδρος της Εξεταστικής έχει την υποχρέωση της πολιτικής ουδετερότητας».

«Η δικαιοσύνη συγκάλυψε την υπόθεση Siemens κατά απαράδεκτο και εγκληματικό τρόπο» δήλωσε μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «όταν έχεις εξόφθαλμα στοιχεία πολιτικής παρέμβασης προς τη Δικαιοσύνη ξεκινάς από αυτό: Δηλαδή με την τιμή και την αξιοπρέπεια του πολιτικού κόσμου».. Επόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση θα είναι οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλογλου και Αριστέα Μπουγάτσου.

Η Εξεταστική Επιτροπή έχουν συμφωνήσει να γίνονται αποδεκτές όλες οι προτάσεις για κλήση μαρτύρων οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στη διερεύνηση της υπόθεσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Νέα Δημοκρατία πρότεινε εκτενή λίστα μαρτύρων στην οποία περιλαμβάνονται στελέχη της μητρικής Siemens και της Siemens Ελλάδος, Γερμανοί δικαστικοί και δημοσιογράφοι καθώς και αξιωματούχοι του Δημοσίου οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε συμβάσεις της Siemens με το ελληνικό δημόσιο.

Η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε ότι, αφού πρώτα παραλάβει όλο το υλικό έχει διαμορφώσει άποψη για τις καταγγελίες, θα εξετάσει τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Μεταξύ άλλων, πάντως, αναφέρονται τα ονόματα του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Γιάννη Κεφαλογιάννη και του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, Χρήστου Μαρκογιαννάκη ο οποίος έκανε τις διαπραγματεύσεις για την παραλαβή του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, ονόματα τα οποία πρότεινε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, προτεραιότητα στην έρευνα θα πρέπει να δοθεί στη δικαστική καταδίκη του Ράϊνχαρτ Σίκατσεκ, διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» της Siemens, για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4 I και στα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι εκφράζεται η επιδίωξη να συνταχθεί ένα μοναδικό πόρισμα, και όχι πολλαπλά όπως στο παρελθόν με άλλες εξεταστικές.

Το δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών για τις «μίζες» Καραβέλα

Ο Χρήστος Καραβέλας, η σύζυγος του Μάρθα και ο Γερμανός υπήκοος Ολιβερ Χέμμερ οικοδόμησαν ένα τεράστιο δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών για να φυγαδεύσουν χρήματα από την Ελλάδα, ενώ διαρκούσε η προανάκριση για την υπόθεση Siemens.

Σύμφωνα με τον Σκάι, ενώ ο Νίκος Ζαγοριανός «πάγωνε» τους λογαριασμούς του κ. Καραβέλα και άλλων κατηγορουμένων, ο Ολιβερ Χέμμερ ίδρυε στο Σααν του Λιχτενστάιν ένα ίδρυμα με το όνομα Brigantinus Foundation με κεφάλαιο 30.000 ελβετικά φράγκα. Στόχος του ιδρύματος ήταν η κάλυψη των οικογενειακών δαπανών της οικογένειας Καραβέλα.

Ταυτόχρονα, με συμβουλή των Χέμμερ και δικηγόρου στο Λονδίνο, κλείνουν οι λογαριασμοί των υπεράκτιων εταιρειών του Καραβέλα Topclass Foundation, Buildact Foundation SA , Joystar Overseas Inc, ενώ τα χρήματα από το λογαριασμό της Μάρθας Καραβέλα στην Αθήνα, είχαν φθάσει στο Λιχτενστάιν μέσω των εταιρειών Chamonix Ltd και Anisata Ltd.

Τα χρήματα από τους λογαριασμούς του Λιχτενστάιν χρησιμοποιούνται για να αγοραστούν ένα διαμέρισμα στην Αθήνα και ένα στο Λονδίνο από την Brigantinus Foundation.

Στις 5 Απριλίου του 2009 ο Χέμμερ παίρνει εντολή από τον Καραβέλλα να δημιουργήσει τις εταιρείες Larutil SA και Cilbun SA για να επενδύσει 3 εκατομμύρια δολάρια και 2 εκατομμύρια ευρώ σε ακίνητα στην Ουρουγουάη. Λίγο αργότερα ο Καραβέλας καλείται από τον ανακριτή αλλά εμφανίζεται ένα 48ωρο αργότερα. Όταν καλείται και πάλι στις 25 Μαΐου 2009 εξαφανίζεται.

Οι αρχές του Λιχτενστάιν ζητούν εξηγήσεις στις αρχές Ιουνίου του 2009 από τους δικηγόρους του Χέμμερ που ήταν και δικηγόροι του Σίκατσεκ στο Λιχτενστάιν. Το δικηγορικό γραφείο απαντά στην μονάδα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος του Δουκάτου ότι το 1985 ο Χρ. Καραβέλας είχε περιουσία 10 εκατομμυρίων ευρώ και ότι μόνο τα διαμερίσματα της οικογένειας στο Λονδίνο αξίζουν 15 εκατομμύρια λίρες.