Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια από τον θάνατο του James Dean, όλα όμως δείχνουν ότι το είδωλο του «Επαναστάτη χωρίς αιτία» παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές. Ακόμη και σήμερα, μάλιστα, νέοι ηθοποιοί νιώθουν ιδιαίτερα κολακευμένοι όταν τους αποδίδεται ο τίτλος «ο νέος James Dean».

Ads

Το παράδοξο είναι ότι ο James Byron Dean πριν το θάνατό του σε ηλικία μόλις 24 ετών είχε πρωταγωνιστήσει σε τρεις μόλις ταινίες, στον «Επαναστάτη χωρίς αιτία» (1955), «Ανατολικά της Εδέμ» (1955) και «Γίγαντας» (1956). Λίγο νωρίτερα είχε λάβει μέρος σε άλλες τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικά σήριαλ της εποχής, κρατώντας, όμως, μικρότερους ρόλους.

Παρόλα αυτά ο Dean προτάθηκε δυο φορές για βραβείο Oscar, καθώς και για άλλα βραβεία. Σε αναγνώριση, μάλιστα, του ταλέντου του το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε στη 18η θέση της λίστας του με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

Επιπλέον, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, οι κληρονόμοι του ηθοποιού συνεχίζουν να εισπράττουν κάθε χρόνο 5 εκατομμύρια δολάρια σε πνευματικά δικαιώματα. Ο Αμερικανός ηθοποιός δεν υποδυόταν απλώς ριψοκίνδυνους χαρακτήρες, αλλά ήταν κι ο ίδιος ήταν θιασώτης του «ζην επικινδύνως.»

Γνωστή ήταν, εξάλλου, η αγάπη του για την ταχύτητα και τα γρήγορα αυτοκίνητα, η οποία και οδήγησε στο θάνατό του με την αγαπημένη του Porsche 550 Spyder. Ενδιαφέρουσα είναι, ακόμη, η ιστορία σχετικά με το αυτοκίνητο αυτό, το οποίο «συνεχίζει να σκοτώνει» ακόμη και μετά το θάνατο του δημοφιλούς ηθοποιού.

Ads

Όταν, λοιπόν, γνωστός συλλέκτης αγόρασε το –κατεστραμμένο πλέον- αυτοκίνητο για 2.500 δολάρια, ο μηχανικός που είχε αναλάβει να το μεταφέρει έσπασε το πόδι του όταν ένα κομμάτι του αυτοκινήτου έπεσε πάνω του. Στη συνέχεια, το αγωνιστικό αυτοκίνητο στο οποίο είχε τοποθετηθεί η μηχανή της μοιραίας Porsche είχε ένα τραγικό ατύχημα με αποτέλεσμα ο οδηγός του να σκοτωθεί ακαριαία.

Όταν ο συλλέκτης αυτός πούλησε τα λάστιχα, το αυτοκίνητο στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν καταστράφηκε και, επιπλέον, όσοι κατά καιρούς προσπάθησαν να κλέψουν ένα κομμάτι του για αναμνηστικό τραυματίστηκαν σοβαρά. Εν τέλει το αυτοκίνητο κατέληξε σε μια έκθεση για οδική ασφάλεια έως το 1960, προκαλώντας επίσης πολλά προβλήματα και ατυχήματα κατά τη μεταφορά του. Τα ίχνη της Porsche έχουν χαθεί έκτοτε.