Κάποια μέρα στον Κάτω Κόσμο θα πάνε μαζί και δίπλα δίπλα θα τους θάψουν, αυτοί που θα κλάψουν δεν θα ΄ναι πολλοί, μα οι αστυνομικοί θα αναγαλλιάσουν. – Από την «Μπαλάντα της Μπόνι και του Κλάιντ» της Μπόνι Πάρκερ

Ads

Η Μπόνι Πάρκερ και ο Κλάιντ Μπάροους διέπραξαν σωρεία εγκλημάτων τη διετία 1932-1934, περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης των ΗΠΑ. Η κοινή γνώμη στη χώρα ήταν ενάντια στην κυβέρνηση και αυτό το τρομερό δίδυμο «Μπόνι και Κλάιντ» το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Με μια εικόνα, πιο συγγενική με του Ρομπέν των Δασών παρά με αυτή των κατά συρροή δολοφόνων, το ζευγάρι εξήπτε τη φαντασία του αμερικάνικου λαού την περίοδο δράσης του.

Κατά κάποιο τρόπο ήταν πολύ εύκολο να τους εξιδανικεύσει κανείς. Ήταν ένα νέο ζευγάρι ερωτευμένο, ελεύθερο στους δρόμους, που έτρεχαν να ξεφύγουν από τον «κακό νόμο» που προσπαθούσε να τους πιάσει. Η εντυπωσιακή οδηγική ικανότητα του Κλάιντ έβγαλε σώα τη συμμορία από πολλά «στενά» περάσματα, ενώ η ποίηση της Μπόνι κέρδισε τις καρδιές πολλών.

Αν και το ζευγάρι ήταν υπεύθυνο για τη δολοφονία πολλών ανθρώπων, ήταν γνωστοί εξίσου για τις απαγωγές αστυνομικών τους οποίους, αφού τους κουβάλαγαν για μεγάλες αποστάσεις, τους ελευθέρωναν αβλαβείς εκατοντάδες μίλια μακριά. Οι δυο τους φάνηκε πως ζούσαν μια περιπέτεια και διασκέδαζαν παραβιάζοντας εύκολα το νόμο.

Ads

Το πραγματικό τους πρόσωπο όμως απείχε πολύ από το ρομαντικό «πορτραίτο» που παρουσίαζαν οι εφημερίδες. Η Μπόνι και ο Κλάιντ ήταν υπεύθυνοι για 13 δολοφονίες, με μερικά από τα θύματα να είναι αθώοι άνθρωποι που σκοτώθηκαν στις ληστείες. Ζώντας ουσιαστικά στο δρόμο, έκλεβαν διαφορετικά αυτοκίνητα όσο το δυνατόν συχνότερα και έζησαν από τα χρήματα που έκλεψαν ακόμα και από μικρά μανάβικα και βενζινάδικα.

Μερικές φορές λήστεψαν και τράπεζες, αλλά δεν κατόρθωσαν ποτέ να συγκεντρώσουν πολλά χρήματα. Η Μπόνι και ο Κλάιντ ήταν απελπισμένοι εγκληματίες, που ζούσαν συνεχώς με το φόβο της σύλληψης και της καταδίκης. Πέθαναν σε μια βροχή από σφαίρες των αστυνομικών στις 23 Μαΐου του 1934.

*Φωτογραφία: Η Φέι Νταναγουέι και ο Γουόρεν Μπίτι ως Μπόνι και Κλάιντ στην ομώνυμη ταινία του Αρθουρ Πεν