Τα γουρούνια κυλιούνται μέσα στη λάσπη για να δροσιστούν αφού δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες, όπως για παράδειγμα ο άνθρωπος, κάτι που θα τους βοηθούσε να κρατήσουν τη θερμοκρασία τους σταθερή. Όπως υποστηρίζει ένας Ολλανδός επιστήμονας, η συνήθεια αυτή μπορεί να οφείλεται στη συγγένεια των τετράποδων με άλλα θηλαστικά όπως οι ρινόκεροι και οι φάλαινες.

Ads

Ο Μάρκ Μπράκε ερεύνησε την συμπεριφορά και άλλων ζώων που παρουσιάζουν ανάλογη συμπεριφορά, όπως οι ρινόκεροι που ζουν κατά κύριο λόγο μέσα στο νερό ή τα ελάφια που κυλιούνται στο έδαφος για να αφήσουν το αποτύπωμα της οσμής τους.

Εκτιμά ότι σχετίζεται με την αναπαραγωγική διαδικασία και προσθέτει ότι τα γουρούνια έχουν αυτή τη τάση γιατί την ανέπτυξαν και άλλα συγγενικά τους είδη όπως οι ιπποπόταμοι και οι φάλαινες (που προέρχονται από ζώα της ξηράς).

Αυτή η αγάπη για το νερό και τη λάσπη ήταν ο λόγος που δεν ανέπτυξαν ιδρωτοποιούς αδένες, προσθέτει για να καταλήξει ότι ίσως πρόκειται για μία διαδικασία που προκαλεί ευχαρίστηση στα γουρούνια. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied Animal Behaviour Science.

Ads