Στο θέμα των εγγυήσεων για το β’ πακέτο στήριξης συμφώνησαν Φινλανδία-Ελλάδα όπως μετέδωσε το Reuters. Συγχρόνως οι κύριες βελγικές τράπεζες, αποφάσισαν σήμερα όπως ανακοινώθηκε να στηρίξουν την Ελληνική οικονομία.

Ads

Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters, ότι η χώρα της συμφώνησε με την Ελλάδα στο ζήτημα των εγγυήσεων που θα προσφέρει η Αθήνα για να λάβει και δεύτερο πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη. Ωστόσο, η φιλανδή υπουργός επανέλαβε, την θέση της κατά της έκδοσης ευρωομολόγων. “Κάθε κράτος είναι υπεύθυνο για το χρέος του και θα συνεχίσει να είναι και αύριο. Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση μας. Θα παραμείνουμε επικριτικοί απέναντι στα ευρωομόλογα”, τόνισε η Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Ειδικότερα, η κ. Ουρπιλάινεν ανέφερε ότι “συμφωνήσαμε με την Ελλάδα για τις εγγυήσεις που ζητούσαμε για τη συμμετοχή μας στο νέο πακέτο βοήθειας”.

Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί και από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη του ευρώ, αφορά τραπεζική κατάθεση από πλευράς της Ελλάδας σε λογαριασμό της Φινλανδίας, σύμφωνα πάντα με την υπουργό. Όπως εξήγησε η ίδια, η Ελλάδα θα καταθέσει εγγύηση σε μορφή μετρητών σε κρατικό λογαριασμό και η Φινλανδία θα επενδύσει τα κεφάλαια σε ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ.

Ads

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες αργότερα από την ανακοίνωση της Φιλανδίας, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα δεν έχει κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα».

Με δηλώσεις του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας. Ανέφερε, όμως, ότι δεν περιλαμβάνει εμπράγματες εγγυήσεις.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε:
Η Ελλάδα και η Φινλανδία συμφώνησαν, στο πλαίσιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21 Ιουλίου, σε ένα χρηματοδοτικό σχήμα που επιτρέπει στην Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας να αποφασίσουν τη συμμετοχή της χώρας τους στη νέα δέσμη βοήθειας προς την Ελλάδα, μέσω του EFSF.

Το χρηματοδοτικό σχήμα που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες θα υποβληθεί προς έγκριση στο Euro WorkingGroup (Eurogroup σε επίπεδο των εκπροσώπων των Υπουργών). Περιττεύει να σημειωθεί ότι το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα δεν έχει κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, “η Φινλανδία είχε θέσει το ζήτημα αυτό τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, επικαλούμενη σοβαρούς εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και μια διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας γύρω από ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα συμπεριελήφθη στα συμφραζόμενα της απόφασης της 21ης Ιουλίου”.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι “το χρηματοδοτικό σχήμα διαμορφώθηκε τελικά σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Βενιζέλος με τη Φινλανδή ομόλογό του κ.Jutta Urpilainen τις προηγούμενες μέρες, ενώ συνεχίζεται η νομική και τεχνική επεξεργασία”.

Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την εξέλιξη, η οποία ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή της σκανδιναβικής χώρας στο νέο πακέτο στήριξης, χωρίς όμως να γνωστοποιήσει τι περιλαμβάνουν οι εμπράγματες εγγυήσεις της συμφωνίας.

Οι κύριες Βελγικές τράπεζες θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία

Την ίδια ώρα, οι κύριες βελγικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες επιβεβαίωσαν σήμερα ότι θα συμμετάσχουν στο νέο σχέδιο χρηματοπιστωτικής στήριξης της Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετα από τη συνάντηση που είχε ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Didier Reynders με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, Luke Kuhne.

Η συνολική έκθεση των Βελγικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών ανέρχεται σε περίπου 4,5 δις ευρώ. Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα διαπραγματευθούν τους όρους συμμετοχής τους απ’ ευθείας με τις ελληνικές αρχές.

Η δέσμευση των πρωταγωνιστών του βελγικού χρηματοπιστωτικού τομέα επιτρέπει στο Βέλγιο να τηρήσει την υπόσχεση για τη συμμετοχή ιδιωτών στο ελληνικό σχέδιο που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 90% της έκθεσης, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Reynders, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Belga.


Ο ίδιος επισήμανε πως η συμμετοχή των ιδιωτών στην μετακύλιση χρέους αντιστοιχεί σε ανάλογα ποσά που δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν οι δημόσιες αρχές.


Φινλανδία – Ελλάδα: Η συμφωνία για τις εγγυήσεις του Μεσοπρόθεσμου