Απόλυτη ταύτιση µε τις θέσεις των ΗΠΑ για τη μη κατάργηση των όπλων διασποράς που θεωρούνται «Νο1 φονιάς αµάχων», επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση κατά την περίοδο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της Σύμβασης του Όσλο την περίοδο 2007-2008, σύμφωνα με τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που έχουν διαρρεύσει στο Wikileaks. Όπως αναφέρουν τα «Νέα», ενάμιση χρόνο πριν την υπογραφή της σύμβασης από τις χώρες που υποστηρίζουν την απαγόρευση της παραγωγής και μεταφοράς των πυρομαχικών διασποράς, η Ελλάδα διαβεβαίωνε τις ΗΠΑ, ότι τάσσεται με το μέρος τους.

Ads

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα, όπως και οι ΗΠΑ, ανήκει στο γκρουπ των δεκαεπτά κρατών παγκοσµίως που παράγουν όπλα διασποράς και πως 108 χώρες διεθνώς εκ των οποίων οι 33 ευρωπαϊκές συµµετέχουν στη σύµβαση για την κατάργησή τους είτε ως συµβαλλόµενα µέρη είτε ως υπογράφοντες. Σύμφωνα με εμπιστευτικό τηλεγράφημα (07Athens441), τον Μάρτιο του 2007 επί υπουργίας Εξωτερικών της Ντόρας Μπακογιάννη και Άμυνας του Ευάγγελου Μεϊµαράκη, Έλληνας διπλωματικός υπάλληλος διεμήνυσε στους Αμερικανούς ότι η Ελλάδα συμφωνεί με την αμερικανική θέση για τα όπλα διασποράς. Επιπλέον εξέφρασε την «έκπληξη και απογοήτευσή του που συγκεκριµένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιαπωνία και το Ηνωµένο Βασίλειο, τελικά υπέγραψαν τα συµπεράσµατα µίας πρώτης διάσκεψης για τα όπλα διασποράς που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2007 στο Όσλο.

Σχεδόν τρεις µήνες αργότερα, στα τέλη Μαΐου, άλλο τηλεγράφηµα (07Athens1076) εµφανίζει τον ίδιο διπλωµατικό υπάλληλο να αναφέρει ότι οι θέσεις του ελληνικού υπουργείου Άµυνας είναι «όσο πιο κοντά γίνεται στις θέσεις των ΗΠΑ». Επεσήμανε δε, ότι η Ελλάδα προσκλήθηκε στη σύσκεψη για τα όπλα διασποράς στη Λίμα καθώς οι διοργανωτές ήθελαν να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερους συµµετέχοντες και όχι λόγω των θέσεων της χώρας. Ξεκαθάρισε δε, ότι αυτές βρίσκονται σε αντίθεση με αυτές της Νορβηγίας που ξεκίνησε τη διαδικασία για την κατάργηση των όπλων διασποράς. Το Δεκέμβρη του 2007, λίγες ημέρες μετά τη σύσκεψη στη Βιέννη στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη σύμβαση του Όσλο, σύμφωνα με άλλο τηλεγράφημα ο διπλωματικός υπάλληλος αναφέρει ότι η χώρα µας ανακοίνωσε ότι δεν θα συµµετέχει σε άλλα µίτινγκ και ότι είναι «πλήρως δεσµευµένη» στις διαπραγµατεύσεις για τα πυροµαχικά διασποράς υπό τη Σύµβαση για Ορισµένα Συµβατικά Όπλα. «Η Ελλάδα επιπροσθέτως µοιράζεται την ανησυχία των ΗΠΑ, ότι υπάρχουν διατάξεις που εξετάζονται στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Όσλο οι οποίες θα µπορούσαν να έχουν σηµαντικές επιπτώσεις στη στρατιωτική συνεργασία µεταξύ των κρατών που υιοθετούν τέτοιους όρους για τα πυροµαχικά διασποράς και αυτών που δεν υιοθετούν» αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

«Σε κάθε περίπτωση οι Ηνωµένες Πολιτείες δεν θα µπορούσαν να υποστηρίξουν ένα µορατόριουµ ή απαγόρευση στη χρήση των πυροµαχικών διασποράς, όπως υποστηρίζουν µερικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Τέτοιου είδους πυροµαχικά έχουν έναν θεµιτό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και δεν προκαλούν απαραίτητα µεγαλύτερα ανθρωπιστικά προβλήµατα απ’ ό,τι άλλα πυροµαχικά» αναφέρεται στο τηλεγράφηµα µε κωδικό 04Brussels4161, το Σεπτέμβη του 2004, το οποίο δείχνει να ξεκαθαρίζει τη θέση των ΗΠΑ για το ζήτημα. Τον Μάρτιο του 2008 στο απόρρητο τηλεγράφηµα µε κωδικό 08Athens320, µε θέµα την παράδοση διαβήµατος για τις ανησυχίες των ΗΠΑ όσον αφορά την κατάργηση των όπλων διασποράς, φαίνεται ότι η χώρα µας επέδειξε την πρέπουσα αλληλεγγύη στις αµερικανικές θέσεις. Σύµφωνα µε το εµπιστευτικό τηλεγράφηµα 08Ankara265 οι Αµερικανοί είχαν παραδώσει διάβηµα και στην Τουρκία, τον Φεβρουάριο. Κατά τη συνάντησή τους µε τον Τούρκο διπλωµάτη έγινε σαφές ότι η γείτονάς µας στηρίζει τις ΗΠΑ στο συγκεκριµένο θέµα. «Αν και ισχύει “de facto moratorium” στη χρήση των πυροµαχικών διασποράς από τις τουρκικές ένοπλες δυνάµεις, το στρατιωτικό δόγµα της Τουρκίας συνεχίζει να επικαλείται τη χρήση πυροµαχικών διασποράς σε περίπτωση “ολοκληρωτικού πολέµου”» αναφέρεται.

Ads

Με διαφορά µόνο µίας ηµέρας εµπιστευτικά τηλεγραφήµατα από τις αµερικανικές πρεσβείες σε Αθήνα και Άγκυρα (08Athens647 και 08Ankara907 αντίστοιχα) ενηµερώνουν τον Μάιο το Στέιτ Ντιπάρτµεντ ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στο πλευρό των ΗΠΑ ενόψει της Σύσκεψης του Δουβλίνου στα πλαίσια της Διαδικασίας του Όσλο. Στο τηλεγράφηµα από την Αθήνα περιγράφεται ότι Έλληνας αξιωµατούχος εξέφρασε την εκτίµησή του σχετικά µε «την αναγνώριση της Ουάσιγκτον για την τοποθέτηση της Ελλάδας να απέχει από τη Διαδικασία του Όσλο βασιζόµενη σε ανησυχίες που απορρέουν από τα όπλα διασποράς». Όπως αναφέρουν τα «Νέα», στις 28 Νοεµβρίου 2008, πέντε ηµέρες πριν από την έναρξη των εργασιών στο Οσλο, Ελλάδα και Τουρκία επιβεβαίωσαν στις ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν τη Σύµβαση (08Athens1606 και 08Ankara2064).

248.056 βοµβίδια στο Αφγανιστάν σε δυο χρόνια

Το δημοσίευμα των «Νέων» αναφέρει ότι σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων (Human Rights Watch) μεταξύ του 2001 και του 2002 στο Αφγανιστάν ρίχτηκαν 1.228 βόµβες διασποράς που διασκόρπισαν στη χώρα 248.056 βοµβίδια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2006 αναφέρει ότι το 98% των θυμάτων βομβιδίων που δεν εξεράγησαν κατά τη ρίψη της βόμβας είναι άμαχοι και το ένα τρίτο αυτών παιδιά. Η αφγανική κυβέρνηση από την πλευρά της δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τη Σύμβαση του Όσλο, όμως σύμφωνα με τηλεγράφημα, ο Καρζάι άλλαξε γνώμη και το Αφγανιστάν είναι συμβαλλόμενο μέρος. Εμπιστευτικό τηλεγράφημα πάντως αναφέρει ότι «η αµερικανική κυβέρνηση πιστεύει πως το άρθρο 21 της Σύµβασης παρέχει την ευελιξία στους υπογράφοντες να συνεχίσουν να συνεργάζονται και να διεξάγουν επιχειρήσεις µε δυνάµεις των ΗΠΑ, και µε τη σειρά τους οι δυνάµεις των ΗΠΑ να αποθηκεύουν, να µεταφέρουν και να χρησιµοποιούν πυροµαχικά διασποράς στην επικράτεια της χώρας -µέλους (σ.σ. της Σύµβασης)». Επιπλέον το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά από την αμερικανική πρεσβεία στο Αφγανιστάν να παροτρύνει την Καμπούλ να ερμηνεύσει με παρόμοιο τρόπο το άρθρο της Σύμβασης.

Ελλάδα και Τουρκία στην παραγωγή όπλων διασποράς

Επιπλέον τα «Νέα» αναφέρουν ότι στις ηλεκτρονικές σελίδες της εταιρείας Ελληνικά Αµυντικά Συστήµατα δεν υπάρχουν αποτελέσματα αναζήτησης για «όπλα διασποράς», ωστόσο, δυο προϊόντα της εν λόγω εταιρείας χαρακτηρίζονται από µη κυβερνητικές οργανώσεις ως «πυροµαχικά διασποράς»και διαφηµίζονται στον online κατάλογο της ΕΑΣ. Πρόκειται για τα πυροµαχικά GRM20 107 χιλιοστών και GRM49 155 χιλιοστών, εκ των οποίων το πρώτο περιέχει 20 βοµβίδες και το δεύτερο 49. Αντίστοιχα η Τουρκία, σύµφωνα µε έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων σχετικά µε την πολιτική και την πρακτική των κρατών για τα όπλα διασποράς, παράγει επίσης δύο είδη τέτοιων πυροµαχικών: βλήµα 155 χιλιοστών και ρουκέτα 122 χιλιοστών.

Σε ερώτηµα που υπέβαλε τον Νοέµβριο του 2010 ο πρόεδρος της Δηµοκρατικής Αριστεράς κ. Κουβέλης µε θέµα τη Σύµβαση των Όπλων Διασποράς, ο υπουργός Άµυνας κ.Βενιζέλος απάντησε ότι «δεν είµαστε ακόµη σε θέση να προσχωρήσουµε στην εν λόγω σύµβαση για πολύ σοβαρούς λόγους που αφορούν αποκλειστικά την εθνική άµυνα της χώρας και την περιφερειακή ισορροπία». Υποστήριξε δε, ότι «ναι µεν η σύµβαση έχει υπογραφεί από έναν υψηλό αριθµό χωρών, «καλύπτει όµως µόνον ένα µικρό ποσοστό(10%-15%) της παγκόσµιας παραγωγής, κατοχής και διακίνησης όπλων διασποράς».