Tρία τηλεγραφήματα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Wikileaks. Tα δύο αφορούν συνομιλίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και του επικεφαλής της ΕΛΑΣ, Λευτέρη Οικονόμου, με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, ενώ το τρίτο αποτελεί έκθεση της αμερικανικής πρεσβείας για τη μετανάστευση και τα θέματα ασύλου στην Ελλάδα.

Ads

Συνοπτικά, τα τηλεγραφήματα:
-επιβεβαιώνουν τη στενή συνεργασία των ελληνικών με τις αμερικανικές αρχές
-φέρουν τις ελληνικές αρχές να γνωρίζουν σχεδόν όλα τα μέλη των ελληνικών τρομοκρατικών (και αναρχικών) ομάδων
-φέρουν τον Μ. Χρυσοχοΐδη να αναφέρεται υποτιμητικά για την ΕΥΠ, «λόγω των πολλών προβλημάτων της, ένα από τα οποία είναι οι συνδικαλιστές εργαζόμενοί της»
-σημειώνουν πως το υπουργείο Προ. Πο. πιστεύει ότι υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ ορισμένων τοπικών τρομοκρατικών ομάδων και ομάδων της Μέσης Ανατολής
-δηλώνουν πως ο επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ θεωρεί τις ομάδες της άκρας αριστεράς «αίθουσες αναμονής» για μελλοντικούς τρομοκράτες
-παρουσιάζουν τις ΗΠΑ να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο πρόβλημα της μετανάστευσης, επειδή φοβούνται για αύξηση του ισλαμικού ριζοσπαστισμού στη χώρα

Αναλυτικά:

Σύμφωνα με το πρώτο διπλωματικό έγγραφο, σε 45λεπτη συνάντηση του Ντάνιελ Σπέκχαρτ με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, για «το φιλόδοξο σχέδιο του Χρυσοχοΐδη, να αναδιοργανώσει και να δραστηριοποιήσει όλες τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας», ο τελευταίος δήλωσε ότι: «Η αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες των περισσότερων μελών των ελληνικών τρομοκρατικών ομάδων, αλλά δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για να τα συλλάβει και να τα καταδικάσει». Ο Μ. Χρυσοχοΐδης συμφώνησε με την πρόταση του Σπεκχαρτ να δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας κατά της τρομοκρατίας, με τη συμμετοχή της αμερικανικής πρεσβείας και στελεχών του υπουργείου και καλωσόρισε την εκπαίδευση από Αμερικανούς σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου. «O Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως ήταν άσκοπο για κάθε χώρα να συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και να μην τις μοιράζεται για την παραγωγή αποτελεσμάτων», περιγράφεται πιο κάτω.

Ads

Όπως αναφέρει το τηλεγράφημα, «ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη άσκησε σοβαρή κριτική στην κατάσταση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, λέγοντας πως ‘η ΕΥΠ δεν είναι τίποτα’ (EYP is nothing). Δεν εξυπηρετεί την αποστολή της να προστατεύει την Ελλάδα και στην πραγματικότητα, είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια λόγω των πολλών προβλημάτων της, ένα από τα οποία είναι οι συνδικαλιστές εργαζόμενοί της. Συνεπώς, ο Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως σκοπεύει να ‘την καταργήσει και να την επαναδημιουργήσει’ μέσω ενός προσχεδίου που βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης».

«Σχετικά με την εγχώρια τρομοκρατία», συνεχίζει το τηλεγράφημα, «ο Χρυσοχοΐδης είπε πως η αστυνομία γνωρίζει ήδη τις ταυτότητες σχεδόν όλων των μελών των τρομοκρατικών-αναρχικών ομάδων που δρουν σήμερα, ωστόσο η έλλειψη στοιχείων δεν τους επιτρέπει τη σύλληψη και φυλάκισή τους. Έφερε το παράδειγμα της έκρηξης στην Εθνική Ασφαλιστική, επί της λεωφόρου Συγγρού, τονίζοντας πως η αστυνομία γνωρίζει τους δράστες, αλλά δεν έχει συμπαγή στοιχεία για να κινηθεί εναντίον τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη πρόκληση για την αστυνομία είναι η συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών για τη δίωξη των τρομοκρατών. Επανέλαβε παλιότερους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ ορισμένων τοπικών ομάδων και της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. Ο Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αν οι νεοσύστατες αντιτρομοκρατικές του ομάδες στην ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ. κάνουν σωστά τη δουλειά τους, θα πετύχουν να πιάσουν όλες τις κύριες τρομοκρατικές ομάδες στο πρώτο μισό του 2010».

-.-.-.-.-.-.-.-

Το δεύτερο διπλωματικό έγγραφο αναφέρεται σε συνάντηση του πρέσβη με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Λ. Οικονόμου, ο οποίος επανέλαβε την προθυμία της ελληνικής αστυνομίας να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση. «Δήλωσε πως ‘οι προκλήσεις των εποχών’ απαιτούν ακόμη στενότερη συνεργασία, την οποία επισήμανε ότι θα επιδιώξει» σημειώνει το τηλεγράφημα.

«Ο Οικονόμου υπογράμμισε την πρόκληση της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων των παράνομων μεταναστών στα σύνορα. Στην Ελλάδα, μόνο η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. έχει το δικαίωμα πρόσβασης και αποθήκευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, οι ικανότητές της όμως και οι πρακτικές εργασίας της δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη. Γι’ αυτό, μια πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη με σκοπό την επιτάχυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες αυτές και την απόκτηση σύγχρονης τεχνολογίας για την αποθήκευση και ανάλυση στοιχείων, για να μπορεί ένας αστυνομικός στα σύνορα να έχει άμεση σύνδεση και αποτελέσματα. Είναι εξίσου σημαντικό, οι βάσεις αυτές πληροφοριών να συνδέονται με κάποιο τρόπο με τις πηγές και τις πληροφορίες που διαθέτουν άλλες χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, μέσω σύγχρονου λογισμικού», διευκρινίζεται στη συνέχεια.

«[Ο Οικονόμου} περιέγραψε, επίσης, τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα σύνορα πρέπει να προστατευτούν όσο γίνεται καλύτερα. Αυτό απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου και των στρατιωτικών, συμπεριλαμβανομένων του στρατού και του ναυτικού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, από τότε που η Τουρκία δεν καταβάλει καμία προσπάθεια να σταματήσει τη ροή παράνομων μεταναστών από θαλάσσης και στεριάς», σημειώνεται πιο κάτω.

Όπως αναφέρει ο Αμερικανός πρέσβης στην κυβέρνησή του: «Για την νέα υπηρεσία αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, ο Οικονόμου είπε ότι σχεδιάζεται να αποτελέσει ένα ‘μικρό FBI’, που θα συγκροτηθεί από μια αρχική ομάδα 100 νεοπροσληφθέντων ειδικών […] Ο Οικονόμου είπε ότι οι ΗΠΑ είναι ενήμερες ότι η ΕΛ.ΑΣ. γνωρίζει για τους εγχώριους τρομοκράτες, διότι μοιράζεται όλη την πληροφόρησή της. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να δράσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, διότι οι ομάδες της άκρας αριστεράς λειτουργούσαν ως ‘αίθουσες αναμονής’ για μελλοντικούς τρομοκράτες, λόγω της αυξανόμενης εγχώριας τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος».

-.-.-.-.-.-.-.-

Το τρίτο τηλεγράφημα αποτελεί έκθεση της πρεσβείας σχετικά με τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου και την πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Τα βασικότερα σημεία του είναι τα εξής:

«Οι μετανάστες συμμετείχαν στις βίαιες κινητοποιήσεις στην Αθήνα την περίοδο Δεκέμβριος 2008 – Μάρτιος 2009 και μετανάστες καταληψίες έχουν καταλάβει ορισμένες γειτονιές της Αθήνας, επιδεινώνοντας την «ελληνική φυγή» από υποβαθμισμένες περιοχές τις πρωτεύουσας. Χωρίς νομικό καθεστώς, ελλείψει ευκαιριών οικονομικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης και αντιδρώντας στις αρνήσεις της ελληνικής κυβέρνησης να χτίσει τζαμί, οι παράνομοι μουσουλμάνοι μετανάστες – ειδικά οι νέοι άντρες από Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράκ και Σομαλία – ενδέχεται να είναι ευάλωτοι απέναντι στον ισλαμικό ριζοσπαστισμό στις υπόγειες αίθουσες προσευχής που διατηρούν σε μεγάλες πόλεις».

«Μέχρι προσφάτως, η Ελλάδα ήταν μια χώρα που εξήγαγε μετανάστες και η γρήγορη αποδοχή μεταναστών κάνει πολλούς Έλληνες να βλέπουν τα ανεξέλεγκτα κύματα παράνομων μεταναστών ως σημαντικό παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις: Η δυσφορία των πολιτών για τους χειρισμούς στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ συνέβαλε στην εκλογική της ήττα και ο ΛΑΟΣ αναδείχθηκε στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση ως εθνικιστική, αντιμεταναστευτική πλατφόρμα».

«Κατά την άποψή μας, τα προγράμματα ενσωμάτωσης είναι κρίσιμης σημασίας: ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, η μετανάστευση και οι εργασιακές πολιτικές βρίσκονται υπό εξονυχιστική εξέταση και η δέσμευση της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους αιτούντες άσυλο δοκιμάζεται από μια πολιτική πραγματικότητα ψηφοφόρων που έχει φτάσει στα όριά της από την παράνομη μετανάστευση».