Διογκώνεται το κλίμα δυσαρέσκειας απέναντι στην ασκούμενη πολιτική και τα δυο μεγάλα κόμματα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της VPRC που πραγματοποιήθηκε για το περιοδικό «Επίκαιρα» και δημοσιεύτηκε χθες. Όσον αφορά τη πρόθεση ψήφου το ποσοστό αποχής και λευκού/άκυρου φτάνουν το 50.9% του εκλογικού σώματος, η ΝΔ έχει μικρό προβάδισμα με ποσοστό 31% έναντι του ΠΑΣΟΚ με 30,5%. Την ίδια ώρα, το 90.9% είναι δυσαρεστημένο από την κυβερνητική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ενώ σε περίπτωση Δημοψηφίσματος, το 61.5% θα το απέρριπτε το Μνημόνιο και τα νέα μέτρα.

Ads

Απαισιόδοξο δηλώνει το 82.7% της ελληνικής κοινής γνώμης καθώς εκτιμά ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας θα χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες ενώ το 90.9% είναι δυσαρεστημένο από τον τρόπο που η ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση. Επιπλέον το 60.4% θεωρεί ότι η ασκούμενη πολιτική εξυπηρετεί συμφέροντα που λειτουργούν σε βάρος της χώρας, ενώ μόλις το 22.9% θεωρεί ότι η ασκούμενη πολιτική είναι αναγκαία για τη σωτηρία της χώρας. Αναφορικά με το νέο Μνημόνιο και τα νέα μέτρα, περίπτωση Δημοψηφίσματος, το 61.5% θα το απέρριπτε, ενώ το 18.4% θα ψήφιζε υπέρ.

Πάντως ένα χρόνο μετά την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου ο δείκτης φτώχειας στην ελληνική κοινωνία καταγράφεται στο «εκρηκτικό» ποσοστό του 34% των νοικοκυριών. Το 66% δεν θα έχει την οικονομική δυνατότητα για μία εβδομάδα διακοπών, το 45% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα στοιχειώδους καλής διατροφής, το 56% δεν μπορεί να αντιμετωπίσει έκτακτες και αναγκαίες δαπάνες που μπορεί να προκύψουν (π.χ. υγείας), το 50% δεν θα έχει τη δυνατότητα για ικανοποιητική θέρμανση τον επόμενο χειμώνα, ενώ το 29% δεν μπορεί να πληρώσει κανονικά λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

Επιπλέον το ποσοστό ανεργίας καταγράφεται με την έρευνα της VPRC στο 19.8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού ενώ το 83.6% θεωρεί ισχυρή την πιθανότητα να υπάρξει μεγάλη κοινωνική έκρηξη στη χώρα τους επόμενους μήνες.

Ads

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου το ποσοστό δήλωσης αποχής και λευκού/άκυρου αγγίζει το 50.9%. Η ΝΔ έχει μικρό προβάδισμα με 31% έναντι 30,5% του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο και τα δυο κόμματα απέχουν από την αυτοδυναμία. Η επόμενη βουλή φαίνεται ότι θα είναι εξακομματική ή επτακομματική με τους Οικολόγους Πράσινους και την Δημοκρατική Αριστερά να έχουν περισσότερες πιθανότητες να περάσουν το κατώφλι.

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων:
ΝΔ 31% (+0,5%), ΠΑΣΟΚ 30,5%(-1%), ΚΚΕ 12%, ΛΑΟΣ 7,5%, ΣΥΡΙΖΑ 5,5% (+0,5%), Οικολόγοι 3% (-0,5%), ΔΗΜ.ΑΡ. 2,5% (+0,5%), ΔΗ.ΣΥ. 1% (-0,5%), ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, Χρυσή Αυγή 1%, Άρμα Πολιτών 0,5%, Λοιπά 4,5%.