Στους αντίποδες του πακέτου κυβέρνησης-τρόικας-ΔΝΤ βρίσκονται οι προτάσεις των πολιτών για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας της Vprc για το Tvxs . Σε συντριπτικό ποσοστό , ανάλογο με αυτό όσων εναντιώνονται στα μέτρα και παρουσιάστηκε χθες, οι ερωτηθέντες ζητούν αναδιαπραγμάτευση του χρέους, μείωση εξοπλισμών σε συνεννόηση με την Τουρκία, φορολόγηση εκκλησίας καθώς και ποινικοποίηση της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα και της φοροδιαφυγής.

Ads
image
Click πάνω στη photo για μεγέθυνση

Στον παραπάνω πίνακα η πιο ριζοσπαστική από την αναδιαπραγμάτευση του χρέους(υπέρ το 55%) πρόταση για στάση πληρωμών συγκεντρώνει τις προτιμήσεις περίπου του 1/3 των ερωτηθέντων. Δείγμα της ριζοσπαστικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της κακής δημόσιας εικόνας του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα, είναι το ποσοστό 48% των ερωτηθέντων που συμφωνεί με την κρατικοποίηση μεγάλων τραπεζών, ενώ αντίθετο είναι το 32% . Με την έκδοση λαικού ομολόγου συμφωνεί το 47% και με την δραστική μείωση των εξοπλισμών το 64%. Αυτό το τελευταίο ποσοστό αυξάνεται στο 72% αν υπάρξει διμερής συμφωνία με την Τουρκία, όπως προκύπτει από τον πίνακα που ακολουθεί.

image
Click πάνω στη photo για μεγέθυνση

Ads

Ο προηγούμενος πίνακας θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «Τι δεν κάνει η κυβέρνηση» καθώς ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά πολιτών που ζητούν φορολόγηση της εκκλησίας(87%) καθώς και ποινικοποίηση της μεγάλης φοροδιαφυγής(88%) και της διαφθοράς(88%).

Αποχώρηση από το ευρώ και Ελλάς-Γαλλία συμμαχία.

Εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα σε ερώτηση για τις επιπτώσεις του ευρώ στην ελληνική οικονομία, με το 55% να πιστεύει ότι επαιξε αρνητικό ρόλο και μόνο το 29% θετικό.

image

Ο «ευρωζωνοσκεπτικισμός» είναι εμφανής και στην ερώτηση για την οικιοθελή αποχώρηση από το ευρώ, με την οποία «μάλλον συμφωνεί» το 25%. Το 63% έχει αντίθετη γνώμη, αλλά η ισχυρή μειοψηφία του 25% δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για πολιτικές αμφοσβήτησης του ενιαίου νομίσματος και εξόδου από την ευρωζώνη.

image

Η αισιοδοξία, σπάνια στην συγκεκριμμένη δημοσκόπηση, επιστρέφει στην ερώτηση αν θα υποχρεωθεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, αφού το 60% δεν το θεωρεί πιθανό. Στην ενδιαφέρουσα ερώτηση αν θα πρέπει να αποχωρήσει η Γερμανία από το ευρώ το 46% είναι κατά αλλά ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό(28%) μάλλον υπέρ.

image
image

Παρ οτι οι περισσότεροι δεν βλέπουν ευρώ χωρίς Γερμανία, η κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στο Βερολίνο, το ΔΝΤ αλλά και τους ευρωπαικούς θεσμούς είναι εμφανής στον επόμενο πίνακα. Μόνο η Γαλλία διατηρεί μια σχετικά καλή εικόνα, αφού την πολιτική της εμπιστεύεται ένα όχι αξιοκαταφρόνητο ποσοστό του 37%.

image
Click πάνω στη photo για μεγέθυνση

ΦΩΤΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΡΟΝΙΚΟΣ

H ταυτότητα της έρευνας.