Εντολή να καταστρέψει το αρχείο της προηγούμενης πενταετίας (2001-05) είχε δώσει ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος στη γραμματέα του Αικατερίνη Τσακάλου, όπως κατέθεσε η ίδια στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens.

Ads

Ο κ. Χριστοφοράκος έδωσε την εντολή από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Siemens AE τον Αύγουστο του 2007, τέσσερις μήνες πριν από την παραίτηση του και ενώ είχε ήδη ξεσπάσει το σκάνδαλο. Μάλιστα, επικαλέστηκε την ύπαρξη φορολογικών στοιχείων, για τα οποία δεν ήταν πλέον υπόχρεη η εταιρεία.

Η κ. Τσακάλου τόνισε ότι οι σχέσεις της με τον κ. Χριστοφοράκο διερράγησαν, γιατί δεν εξετέλεσε καθ’ ολοκληρίαν την εντολή του, επικαλούμενη τεράστιο όγκο εγγράφων και φόρτο εργασίας, ωστόσο υποστήριξε ότι δεν της ζήτησε να καταστρέψει τα ημερολόγια.

Σε ερώτηση αν με το ξέσπασμα του σκανδάλου διαισθάνθηκε αγωνία και προπαρασκευαστικές ενέργειες του Μιχάλη Χριστοφοράκου για να φύγει στο εξωτερικό, υποστήριξε ότι συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.

Ads

Σχετικά με τα δώρα πάσης φύσεως, ή εκπτωτικά τιμολόγια προς πολιτικά πρόσωπα – τα οποία η κ. Τσακάλου κατέθεσε ότι δεν ξεπερνούσαν τα είκοσι- η ίδια δήλωσε ότι όλα τα έγγραφα που είχε στη διάθεσή της τα παρέδωσε στους ανακριτές ενώ παραδέχθηκε ότι όλη αυτή τη διαδικασία με τα δώρα, δεν τα έκανε ο Χριστοφοράκος μόνος, αλλά εν γνώσει και με έγκριση του οικονομικού διευθυντή κ. Φίσερ, που προσυπέγραφε τα τιμολόγια.

Σύμφωνα με τη γραμματέα του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens, όταν ο Χριστοφοράκος έφυγε στο εξωτερικό σταμάτησε οποιαδήποτε προσέγγιση και αιτήματα από τους πολιτικούς. Όμως, δεν επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό Χριστοφοράκου ότι είχε στο καρνέ του τηλέφωνα 153 βουλευτών.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη ανέφερε ότι το όνομα «Σαμαράς» που αναγράφεται στο ημερολόγιο αφορούσε επικοινωνίες του κ. Χριστοφοράκου με πρόσωπα που έχουν το ίδιο επώνυμο με τον πρόεδρο της ΝΔ, ενώ δεν απέκλεισε τηλεφωνική επαφή του κ. Χριστοφοράκου με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης παρενέβη λέγοντας ότι η όποια κοινωνική επικοινωνία του αρχηγού της ΝΔ αφορούσε, σύμφωνα με μάρτυρα, συγγενικό του πρόσωπο που εργάζεται στην εταιρία.

Επίσης, η κ. Τσακάλου είπε πως ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός δεν κατέσχεσε από το γραφείο της, κατά την έφοδό του μετά την φυγή Χριστοφοράκου, το σκληρό δίσκο του δικού της ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά τον πήρε ο οικονομικός διευθυντής της επιχείρησης και μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος κ. Φίσερ.

Η επιτροπή τη Δευτέρα θα εξετάσει τον πρώην υπουργό Χρήστο Μαρκογιαννάκη.