Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, με το ΔΝΤ να είναι έτοιμο να «παγώσει» την διαδικασία, αν δεν καλυφθεί προηγουμένως το δημοσιονομικό κενό, μεταδίδει το Reuters, την ώρα που η τρόικα επέστρεψε στην Αθήνα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ads

Οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και θα ακολουθήσει συνάντηση (στις 19:30) με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη. Αύριο στις 08:00 το πρωί, είναι προγραμματισμένη η συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
 
Πάντως, πηγές της ευρωζώνης, ενισχύουν το κλίμα αβεβαιότητας σε σχέση με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, επαναφέροντας τα σενάρια για την τμηματική καταβολή της.
 
Ευρωπαϊκή πηγή δηλώνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο MNI ότι η Ελλάδα δεν πληρεί ακόμα τις προϋποθέσεις για να λάβει τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ, καθώς η αναδιάρθρωση του δημοσίου- που αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων- δεν έχει προχωρήσει όπως ορίζεται από το πρόγραμμα.
 
Η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει 2 δισ. ευρώ από το σύνολο της δόσης έως τον Αύγουστο και το υπόλοιπο ποσό να δοθεί τον Σεπτέμβριο.
 
Εξάλλου, μετά το πέρας της σημερινής ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι τα πράγματα είναι όντως δύσκολα, προσθέτοντας «ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη έως το Eurogroup της 8ης Ιουλίου». Το ίδιο στέλεχος σε ερώτηση εάν η δόση των 8,1 δισ. ευρώ θα δοθεί τμηματικά- ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων- απάντησε «ελπίζουμε πως όχι».