Πιέσεις για την αγορά εξοπλιστικών συστημάτων δέχεται από τη Γαλλία και τη Γερμανία η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι παράλληλα ζητείται από τη χώρα περιορισμός των δημόσιων δαπανών και του ελλείμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Ads

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν κατ’ ιδίαν πως Παρίσι και Βερολίνο χρησιμοποιούν την κρίση ως μοχλό πίεσης για την προώθηση συμβολαίων για οπλικά συστήματα ή για τη διευθέτηση διαφορών σχετικά με πληρωμές για οπλικά συστήματα, τη στιγμή ακριβώς που η Αθήνα επιχειρεί να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες.

«Κανείς δεν λέει ‘αγοράστε τα πολεμικά μας σκάφη ή δεν θα σας σώσουμε’, αλλά η σαφής υπόδειξη είναι ότι θα είναι πιο υποστηρικτικοί εάν κάνουμε αυτό που θέλουν στο μέτωπο των εξοπλισμών», σημειώνει σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του.

Η Γαλλία πιέζει την Ελλάδα να αγοράσει 6 φρεγάτες, 15 ελικόπτερα και 40 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έθεσε το ζήτημα κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου στο Παρίσι, αναφέρει το Reuters.

Ads

Σχετικά με τις πιέσεις εκ μέρους της Γερμανίας, το πρακτορείο κάνει λόγο για πιέσεις που δέχτηκε η Ελλάδα για την παραλαβή και αποπληρωμή του υποβρυχίου «Παπανικολής» που έχει κατασκευαστεί από την ThyssenKrupp.