Στα 14 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι συνολικές απώλειες στα δανειστικά χαρτοφυλάκια της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, ενώ οι κεφαλαιακές ανάγκες πλησιάζουν τα 7,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το διαγνωστικό έλεγχο του αμερικανικού οίκου Pimco.

Ads

 
Με το ακραίο σενάριο της Pimco,
εκτιμάται ότι οι συνολικές απώλειες στα δανειστικά χαρτοφυλάκια των δύο τραπεζών φθάνουν τα 14 δισ. ευρώ και οι κεφαλαιακές ανάγκες πλησιάζουν τα 7,8 δισ. ευρώ.
 
Το δανειστικό χαρτοφυλάκιο των δύο τραπεζών φθάνει τα 56 δισ. ευρώ, και με τους υπολογισμούς της Pimco, ένα στα τέσσερα ευρώ που δάνεισαν οι δύο τράπεζες αναμένεται να απολεσθεί μέχρι τα μέσα του 2015.
 
Ενώ τον Ιούνιο του 2012 η Λαϊκή στην Ελλάδα είχε περίπου το ίδιο μέγεθος δανειστικού χαρτοφυλακίου με την Κύπρο, οι αναμενόμενες ζημιές στην Ελλάδα είναι κατά 2 δισ. ευρώ μεγαλύτερες από ότι στην Κύπρο – 4,5 δισ. ευρώ έναντι 2,5 δισ. ευρώ.
 
Η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να έχει απώλειες 3,6 δισ. ευρώ στο εγχώριο δανειστικό χαρτοφυλάκιο και 2,5 δισ. ευρώ στο, αρκετά μικρότερο, ελληνικό χαρτοφυλάκιο. Οι αναμενόμενες ζημιές της Τράπεζας αναμένεται να προκύψουν κυρίως στη δανειοδότηση εμπορικών ακινήτων και επιχειρηματιών ανάπτυξης.
 
Συνολικά, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών βρίσκονται κοντά στα 4 δισ. ευρώ για την κάθε μια,
αλλά αυτές δεν περιλαμβάνουν το 1,8 δισ. ευρώ που έλαβε ήδη η Λαϊκή ως στήριξη από το κυπριακό κράτος.