Στην Αθήνα έφτασε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn, προκειμένου να συζητήσει με την κυβέρνηση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η επίσκεψη του κ. Rehn σηματοδοτεί σημαντικές εξελίξεις, καθώς θα ληφθεί η τελική απόφαση για τα νέα επιπλέον μέτρα που ζητάνε οι Βρυξέλλες αλλά και η πιστή εφαρμογή του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στην Αθήνα βρίσκεται και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jurgen Starck.

Ads

Σύσταση προς την ελληνική κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης απηύθυνε ο επίτροπος της ΕΕ, Olli Rehn, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. «Η λήψη πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής είναι απαραίτητη», τόνισε ο κ. Rehn σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών. Ο ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση με τη βοήθεια της ΕΕ και χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες στον προϋπολογισμό και θα λάβει νέα μέτρα, αν χρειαστεί, σημειώνοντας πως είναι ορατοί οι κίνδυνοι στην εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το ΠΣΑ. Όπως ανέφερε, κατά τη συνάντησή του με τον ευρωπαίο επίτροπο συζητήθηκαν διάφορα μέτρα, μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στον προϋπολογισμό.

Ο κ. Rehn συνατήθηκε και με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση διήρκησε 40 περίπου λεπτά. Μετά την συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Ads

Στη συνέχεια, ο Olli Rehn μετέβη στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου, για να συναντηθεί με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο, αντέδρασαν στην άφιξη του Rehn και προσπάθησαν να σπάσουν τα κάγκελα, όταν ο τελευταίος εισήλθε. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα για να απωθήσει τους συγκεντρωμένους.

Στις 18:15, ο κ. Rehn θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Συνάντηση με την Λούκα Κατσέλη

Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο αρμόδιο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Olli Rehn, στο υπουργείο Οικονομικών η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη. Mε τον επίτροπο συζητήθηκε το σύνολο των μέτρων που αφορούν τη στήριξη της αγοράς και την αναθέρμανση της οικονομίας, δήλωσε η κ. Κατσέλη.

Η υπουργός ενημέρωσε τον κ. Rehn για τις βασικές πολιτικές και τον ενημέρωσε για την κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων και ιδιαίτερα για την προώθηση της απλούστευσης των όρων αδειοδότησης ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ο επίτροπος ενημερώθηκε για το νέο αναπτυξιακό νόμο και για τη δέσμη πολιτικών που αφορούν την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορίου, αλλά και για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο.

Η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι το μίγμα οικονομικής πολιτικής είναι η δημοσιονομική εξυγίανση να συμβαδίζει με την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και κατέληξε, ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έμπρακτη στήριξή της για την προώθηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.

Μέτρα ύψους ως 4,5 δισ. ευρώ

Ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Επίτροπος είχε δηλώσει ότι η διασφάλιση της μείωσης του ελληνικού ελλείμματος κατά 4% το 2010, αποτελεί κύρια προτεραιότητα της Κομισιόν. Άλλωστε και το κλιμάκιο των ειδικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κομισιόν που επισκέφτηκαν πρόσφατα τη χώρα επισήμαναν την ανάγκη διασφάλιση της μείωσης του ελληνικού ελλείμματος κατά 4% το 2010, κάτι που αποτελεί κύρια προτεραιότητα της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, οι αυξήσεις σε ΦΠΑ, Ειδικό Φόρο Καυσίμων και η φορολόγηση ΙΧ και ειδών πολυτελείας θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να προσπαθεί να αποφύγει την κατάργηση του 14ου μισθού, προτάσσοντας είτε την περικοπή μέρους του, είτε την περαιτέρω μείωση των επιδομάτων.

Σχέδιο αγοράς ελληνικών ομολόγων;

Γαλλογερμανικό σχέδιο αγοράς ελληνικών ομολόγων ύψους ως και 30 δισ. ευρώ «έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά» υποστηρίζει η εφημερίδα Wall Street Journal. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο αφορά την πώληση χρέους σε γαλλικούς και γερμανικούς χρηματοπιστωτικούς φορείς – πιθανά κρατικές τράπεζες – και ιδιώτες επενδυτές. Ανάλογη δήλωση έχει κάνει και ο ελληνικής καταγωγής γερμανός ευρωβουλευτής Χατζημαρκάκης μιλώντας για συνδρομή της γερμανικής KfW και της γαλλικής Caisse des Depots. Επισήμως η Γερμανία έχει απορρίψει τα δημοσιεύματα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, πάντως, Angela Merkel επανέλαβε ότι η χώρα της δεν θα προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, αφού η Συνθήκη του Μάαστριχτ απαγορεύει τη διάσωση, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για τα μέτρα που ελήφθησαν από την Αθήνα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

“Δεν πρέπει να κοπεί ο 14ος μισθός”

Την άποψη ότι η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία θα έπρεπε να συγκροτηθεί μετά τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, εξέφρασε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης. Η ουσία της εξεταστικής επιτροπής, είπε, είναι η θεσμική απάντηση στο πρόβλημα αναξιοπιστίας της χώρας το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μια ισότιμη χώρα απέναντι στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προέβλεψε ότι μετά την Ελλάδα θα χτυπηθούν και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Για την περικοπή του 14ου μισθού δήλωσε ότι δεν πρέπει να κοπεί, καθώς χάνεται ένα βασικό εισόδημα των πολιτών. Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα, παρά τις πιέσεις που δέχεται, πρέπει να πάρει μία απόφαση ότι η περικοπή του 14ου μισθού δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Δεν είναι απαραίτητη η βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα

Η βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα «δεν είναι απαραίτητη», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Claude Juncker σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. O κ. Juncker υπενθύμισε ότι οι Έλληνες πρέπει να παραμείνουν αυστηρά προσηλωμένοι στους στόχους τους για μείωση του ελλείμματος, ώστε να πείσουν τις χρηματαγορές, οι πρόσφατες κερδοσκοπικές ενέργειες των οποίων επιδείνωσαν την κρίση.

Μεγάλα κέρδη σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αισιοδοξία ότι σύντομα θα βρεθεί η λύση για την στήριξη της Ελλάδας έδωσε ώθηση στους επενδυτές, και ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει μεγάλα κέρδη. Στις 11:35 ο γενικός δείκτης ενισχυόταν κατά 2,52% στις 1.961,28 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 50,6 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα, η αγορά είχε σκαρφαλώσει μέχρι τις 1.971 μονάδες.

«Η αγορά προεξοφλεί ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σύντομα το πολυαναμενόμενο νέο πακέτο μέτρων, γεγονός που θα αναμένεται να οδηγήσει σε κάποια βοήθεια από την Ευρώπη», είπε στο Reuters ο αναλυτής στην Κύκλος Χρηματιστηριακή, Κωνσταντίνος Βέργος. «Οι δηλώσεις του Juncker βοηθούν» προσέθεσε. Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι σε θετικό έδαφος επίσης, ενώ ανοδικό άνοιγμα της συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ δείχνουν τα futures. Στο Λονδίνο ο FTSE-100 ενισχύεται κατά 0,61%, στο Παρίσι ο CAC-40 σημειώνει κέρδη 1,19% και στη Φρανκφούρτη ο DAX είναι υψηλότερα κατά 1,41%.

Φουντώνουν τα σενάρια για Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση

Η Γερμανία και η Γαλλία παρουσίασαν ένα προσχέδιο για ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, εν μέσω των αναταράξεων που δέχεται το ευρώ από τις επιθέσεις κατά της ελληνικής οικονομίας. Στην κορυφή του σχεδίου βρίσκεται η αυξημένη επιτήρηση, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

«Με την Ελλάδα να παρασύρει το ευρώ, η ιδέα για μια οικονομική κυβέρνηση στην ευρωζώνη κερδίζει έδαφος. Πράγματι, τα υπουργεία Οικονομικών της Γερμανίας και Γαλλίας δημιούργησαν ένα προσχέδιο το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά την συνεργασία οικονομικής πολιτικής εντός της Ε.Ε.» γράφει το περιοδικό, το οποίο υποστηρίζει ότι έχει ήδη δει το προσχέδιο αυτό. Το πλάνο, ζητά αυξημένη επιτήρηση της ατομικής ανταγωνιστικότητας των κρατών μελών ούτως ώστε να μπορεί να λαμβάνεται δράση προτού ακόμα προκύψουν τα προβλήματα. Χώρες οι οποίες έχουν ακόμα το δικό τους νόμισμα κι όχι ευρώ, όπως η Δανία και οι χώρες της Βαλτικής, θα παρακολουθούνται εξίσου.