Σχεδόν μηδενικές είναι οι προοπτικές αύξησης των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα Workmonitor που διεξάγει η Randstad. Παράλληλα, η έρευνα δείχνει πως η πρόοδος των εργαζόμενων, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, έχει αφεθεί… στον αυτόματο πιλότο.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 10% των Ελλήνων εργαζομένων, ανησυχούν ότι θα χάσουν την εργασία τους, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 13% αναζητά ενεργά νέα εργασία, σε αντίθεση με το τελευταίο εξάμηνο, όπου ήταν 6% και το τελευταίο τρίμηνο ήταν στο 12%.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης κινητικότητας μειώθηκε κατά 2 μονάδες και έφτασε στις 99 συνολικά. Επίσης, στους νεότερους ηλικιακά μειώθηκε από τις 124 μονάδες στις 103, τους 3 τελευταίους μήνες, κάτι που αντικατοπτρίζει τη συνεχόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές νέων θέσεων εργασίας και γενικότερα την οικονομία, στην κατηγορία των ατόμων, στις ηλικίες 18-24 ετών.

Η ίδια έρευνα δείχνει ότι η πρόοδος των Ελλήνων εργαζομένων έχει αφεθεί στην τύχη της. Αναλυτικά, το 89% των Ελλήνων εργαζομένων αναλαμβάνουν με δική τους πρωτοβουλία την πρόοδο της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Παρ’ όλα αυτά όμως, περίπου το 90% των εργαζομένων θεωρούν ότι οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση να υποστηρίζουν τους υπαλλήλους τους στην προσωπική εξέλιξη της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Η έρευνα αυτή συμπίπτει με τα γενικά παγκόσμια ευρήματα.

Ads

Τον περασμένο χρόνο μόνο το 39% των Ελλήνων εργαζομένων παρακολούθησαν μία σειρά μαθημάτων ή περαιτέρω εκπαίδευση μέσω του εργοδότη και το 54% των υπαλλήλων θεωρούν ότι ο εργοδότης τους παρακινεί στη συνέχιση της επαγγελματική τους εξέλιξης.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι 6 στους 10 Έλληνες εργαζομένους μετακινούνται σε οργανισμούς που υπόσχονται ταχύτερη, καλύτερη ανάπτυξη και το 93% των εργαζομένων δήλωσαν, ότι επιθυμούν συνεχή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας. Μόνο το 31% των Ελλήνων εργαζομένων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι έχουν εξελιχθεί ταχύτερα, επειδή χρειάστηκε να εργαστούν σκληρότερα ή να αναλάβουν διαφορετικά εργασιακά καθήκοντα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση ως ευκαιρία ανάπτυξης. Πάνω από 50% που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θέλουν να αναπτυχθούν επαγγελματικά αλλά δε γνωρίζουν τον τρόπο υλοποίησης στο οργανισμό που ήδη εργάζονται. Το 95% των εργαζομένων δηλώνει ότι η προσωπική τους ανάπτυξη αποτελείται από τον συνδυασμό προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι το 67% των Ελλήνων εργαζομένων αισθάνονται σίγουροι στην προοπτική ανεύρεσης νέας εργασίας, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με πριν 3 μήνες, όπου το ποσοστό ήταν 65%, παράμεινε όμως χαμηλότερο σε σχέση με πριν 6 μήνες, όπου ήταν 72%.

Επιπλεόν, το 64% των Ελλήνων εργαζομένων, δήλωσαν ικανοποιημένοι με τον τωρινό τους εργοδότη σε σύγκριση πριν από 3 – 6 μήνες, όπου ήταν 63%. Στην Ουγγαρία το ποσοστό είναι 51%, στην Ιταλία είναι 61% και στη Γαλλία είναι 67%.

Οι εργαζόμενοι σε 10 από 26 χώρες παγκοσμίως, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην προαγωγή σε σχέση με πριν 3 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Το ποσοστό για το 1ο και το 2ο τρίμηνο για το έτος του 2010 ήταν 15% και 14%, αντίστοιχα. Αύξηση της τάξεως 16% παρατηρείται στους Έλληνες εργαζόμενους που εστιάζουν στην προαγωγή.

Μετά την διεξαγωγή του πρώτου Workmonitor στην Ολλανδία το 2003 και πρόσφατα στη Γερμανία, η έρευνα Workmonitor πλέον διεξάγεται σε 26 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η έρευνα δημοσιεύεται 4 φορές το χρόνο και αναδεικνύει τις παγκόσμιες και εθνικές τάσεις και την κινητικότητα της αγοράς εργασίας σε βάθος χρόνου, στοχεύοντας στην καταγραφή των προσδοκιών και του αισθήματος ασφάλειας των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, καθώς και τις μετακινήσεις των εργαζομένων σε διαφορετικούς εργοδότες μέσα σε ένα 6μηνο πλαίσιο. Παράλληλα, βοηθά στην κατανόηση των αισθητήρων της αγοράς και των τάσεων που διαμορφώνουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Εκτός από τις εργασιακές μετακινήσεις, μέρη της έρευνας αποτυπώνουν την εργασιακή ικανοποίηση και τα προσωπικά κίνητρα των εργαζομένων. Η ποσοτική μελέτη διεξάγεται μέσω ενός online ερωτηματολογίου και το δείγμα αποτελούν 1215 άτομα ηλικίας 18-65 ετών, που εργάζονται τουλάχιστον 24 ώρες την εβδομάδα σε μια αμειβόμενη εργασία (όχι αυτοαπασχολούμενοι).

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε επίσης:
ΕΣΕΕ: 1.500 ΑΕ και ΕΠΕ έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε γειτονικές χώρες