Σταθεροποίηση του ελληνικού δημόσιου χρέους το 2013 στο 150% του ΑΕΠ και μείωσή του στη συνέχεια, εφόσον η κυβέρνηση υλοποιήσει πλήρως το πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βλέπει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s στην έκθεση του για τα οικονομικά της Ε.Ε. Παρά το γεγονός ότι η παραπάνω εκτίμηση αποτελεί το πρώτο θετικό σχόλιο των τελευταίων μηνών, οι αγορές παρέμειναν επιφυλακτικές, με το spread των 10ετών ομολόγων να αγγίζει τις 896 μονάδες βάσης. Θετικά κρίνει την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Ads

Ειδικότερα για την αξιολόγηση της Ελλάδας, ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει ότι η οικονομία της χώρας είναι προς το παρόν σταθερή και πως αντανακλά τον κίνδυνο χρεοκοπίας που αν και χαμηλός δεν είναι ανύπαρκτος. Διευκρινίζει, ωστόσο, πως θεωρεί ότι τα ομόλογα της Ελλάδας δεν ανήκουν στην κατηγορία που αξίζει να επενδύσει κανείς.

Σύμφωνα με τη Moody’s, το πακέτο διάσωσης της χώρας από Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ απομάκρυνε τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Αλλά, ακόμα και αν η χώρα εφαρμόσει το πρόγραμμα πλήρως, κάτι που αποτελεί το βασική προϋπόθεση, το χρέος της Ελλάδας θα σταθεροποιηθεί μόλις το 2013 και τότε γύρω στο 150% του ΑΕΠ, ενώ στη συνέχεια θα μειώνεται.

Ο οίκος σημειώνει επίσης στην έκθεσή του πως οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης ενδέχεται να αποτελέσουν πρόβλημα σε αξιολογήσεις ορισμένων χωρών. Συγκεκριμένα, οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης προκάλεσαν στις πρόσφατες υποβαθμίσεις Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιρλανδίας και Ουγγαρίας. Στην έκθεση αναφέρεται, ωστόσο, ότι δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο η αξιολόγηση ως Αaa της Γαλλίας της Βρετανίας και της Γερμανίας.

Ads

Η έκθεση αναφέρει ακόμη πως τα χειρότερα για την Ευρώπη είναι έχουν περάσει, αλλά προειδοποιεί τα κράτη μέλη ότι θα πρέπει να ανακτηθεί. Αναφέρεται επίσης στο γηρασμό του πληθυσμού της Ε.Ε., που αν και δεν οφείλεται στην κρίση, θα προκαλέσει επιπρόσθετα κόστη στους προϋπολογισμούς των κρατών λόγω συντάξεων.

Ο οίκος χαρακτηρίζει, τέλος, ανησυχητικό, και το φαινόμενο της άνισης ανάπτυξης κρατών μελών της Ε.Ε. φέροντας μάλιστα ως παράδειγμα την Γερμανία από τη μια και τις Ιρλανδία, Ισπανία και Ελλάδα από την άλλη.

Ρεν: Αβάσιμες οι ανησυχίες για αναδιάρθρωση του χρέους

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά στις περικοπές δαπανών και την προσπάθεια επιστροφής της στη δημοσιονομική σταθερότητα, εκτίμησε σε άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, προσθέτοντας πως οι προσπάθειες μπορούν να αποδώσουν και να οδηγήσουν σε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

Επιστρέφουν για τον προϋπολογισμό οι ελεγκτές

Με εντατικούς ρυθμούς και υπό την αυστηρή επιτήρηση της τρόικας (στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου οι ελεγκτές) ξεκινά αυτές τις μέρες η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2011, με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα κατά 9,1 δις ευρώ.

Ανάμεσα στα φορολογικά μέτρα τα οποία προωθούνται μέσα από τον νέο προϋπολογισμό είναι η φορολόγηση των ημιυπαίθριων χώρων για την είσπραξη 800 εκατ. ευρώ, η αύξηση αντικειμενικών αξιών για την είσπραξη 400 εκατ. ευρώ και η σταδιακή εισαγωγή «πράσινου φόρου» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την εισροή 300 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα στο Κανάλι 1, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε ότι η εφαρμογή των μετατάξεων στους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ «θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου του 2011». Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα που έχουν καθεστώς χαμηλού ΦΠΑ.

Bloomberg: Οι ξένοι επενδυτές θα έρθουν δύσκολα στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg προβλέπει ένταση των πολιτικών πιέσεων προς τις τράπεζες για συγχωνεύσεις λόγω των αναμενόμενων αρνητικών αποτελεσμάτων εξαμήνου. Σύμφωνα με τη μελέτη, βάσει πληροφοριών του πρακτορείου, τέσσερις μεγάλες τράπεζες που θα ανακοινώσουν στοιχεία δευτέρου τριμήνου την επόμενη εβδομάδα η Εθνική, η Eurobank, η Alpha και η Πειραιώς, έχουν κληθεί θα προχωρήσουν σε συνέργειες από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπκωνσταντίνου και τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο.

Το πρακτορείο εκτιμά επίσης πως δύσκολα θα έρθουν ξένοι επενδυτές στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο λόγω της κρίσης που πλήττει την χώρα και των αβεβαιοτήτων στο πεδίο του χρέους. Συνεπώς, οι συγχωνεύσεις μεταξύ των ελληνικών τραπεζών θεωρούνται πιο πιθανές.