Στο 11,4% βρίσκεται η διαφορά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 18 Φεβρουαρίου και 9 Μαρτίου για τον «Ελεύθερο Τύπο». Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 34,8%, η ΝΔ 23,4%, το ΚΚΕ 7,6%, το ΛΑΟΣ 6,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 4,6%.

Ads

Η διαφορά στην ερώτηση «Τι εμπιστεύεστε περισσότερο, μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Παπανδρέου ή τη Νέα Δημοκρατία με τον Α. Σαμαρά;», η διαφορά αγγίζει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Είναι 40,4% για το ΠΑΣΟΚ έναντι 20,8% της Ν.Δ.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση θα ενταθεί περαιτέρω μέσα στο 2011 και ότι η διάρκειά της θα είναι τουλάχιστον δύο χρόνια. Το 66,5% των ερωτηθέντων έχει τη βεβαιότητα ότι η κρίση θα ξεπεράσει τα δύο χρόνια ενώ το 56,3% έχει την πεποίθηση ότι το 2011 θα είναι χειρότερο από το 2010. Το 27,7% των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει.

Στην ερώτηση «Αν θεωρείτε ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση», το 70,5% δηλώνει προς τη λάθος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που τα μέτρα της κυβέρνησης θεωρούνται άδικα από το 67,6% των ερωτηθέντων εκλαμβάνονται ως αναγκαία από το 56%. Το 55,2% τα θεωρεί αναποτελεσματικά, ενώ το 39,5% υπερβολικά. Ποσοστό που φθάνει το 72% πιστεύει ότι ως χώρα θα χρειαστούμε την οικονομική βοήθεια της Ε.Ε.

Ads

Ο βαθμός δυσαρέσκειας από τη ζωή σημειώνει ιστορικό υψηλό με 24,4%. Ένας στους τέσσερις δηλώνει πολύ ή αρκετά δυσαρεστημένος από τη ζωή του. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στην ηλικία των 18-34, για τα προσωπικά και επαγγελματικά σχέδια, το 23,7% δεν αισιοδοξεί καθόλου. Το 68,9% προσωπικά είναι απαισιόδοξο, ενώ το 86,4% των ερωτηθέντων είναι απαισιόδοξο για την πορεία της χώρας.

Στα ποσοστά που λαμβάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, αποτυπώνεται η κάμψη της πολιτικής εμπιστοσύνης. Ο Γιώργος Παπανδρέου από 61,9% τον Δεκέμβριο έπεσε στο 48,9%. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι δεύτερος, αλλά με 34,5% έναντι 50,9%. Τρίτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 29,5%, αλλά και αυτός με μειωμένο ποσοστό (είχε 39,9% τον Δεκέμβριο) και τέταρτος είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 27,5% έναντι 28,6%. Στο ερώτημα «Ποιος είναι καλύτερος στο χειρισμό κρίσεων;», ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 36,6% έναντι ποσοστού 17,5% του Αντώνη Σαμαρά.

Σχολιάζοντας την έκθεση της «Metron Analysis», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η απαισιοδοξία των Ελλήνων, που καταγράφεται στην έκθεση, είναι δικαιολογημένη, επέκρινε την ΝΔ που «κληροδότησε την χειρότερη κατάσταση που θα μπορούσε να κληροδοτήσει κυβέρνηση σε μια άλλη» και πρόσθεσε ότι «ο Έλληνας πολίτης να είναι βέβαιος ότι όλη αυτή η σκοτεινή κατάσταση που επικρατεί σήμερα, θα ανατραπεί γιατί ακριβώς υπάρχει βούληση και ισχυρή θέληση στην κυβέρνηση να αλλάξουμε τα πράγματα».

Σε ερώτηση για το αν προβληματίζει την κυβέρνηση η πτωτική τάση που παρουσιάζουν τα νούμερα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και κατά πόσο η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στους στόχους που η ίδια έθεσε στην αρχή της θητείας της, είπε ότι η κυβέρνηση συμμερίζεται την αγωνία του Έλληνα πολίτη, αλλά καταγράφει και την διαφορά που διευρύνεται από την ΝΔ και πρόσθεσε ότι οι σημερινές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν περιέχονται ούτε στις προγραμματικές της δεσμεύσεις, ούτε είναι και επιλογή της, αλλά υπαγορεύονται από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ το πρόγραμμά της θα υλοποιηθεί με το ξεπέρασμα της κρίσης.