Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος με τον πρωθυπουργό

Ads

Με τίτλο: «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά», ο ΣΕΒ και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών παρέδωσαν στον πρωθυπουργό μελέτη την οποία εκπόνησε για λογαριασμό τους ο διεθνής οίκος McKinsey & Co, με στόχο να δοθεί «ορατή αναπτυξιακή διέξοδος» στην ελληνική κοινωνία. Στην έκθεση γίνεται λόγος για «εύκολη συνταγή μίας ορισμένης πολιτικής ρητορείας στον τόπο μας που αποδίδει όλα τα κακά στο λεγόμενο μεγάλο κεφάλαιο -που δήθεν εκμεταλλεύεται τους πάντες χωρίς να αποδίδει τίποτα στο κοινωνικό σύνολο».

Όπως εκτιμά ο οίκος McKinsey & Co, αν υλοποιηθούν ορισμένες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με εκείνες τις οποίες περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, μέσα στην περίοδο 2011 – 2020, είναι εφικτός για την Ελλάδα ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης άνω του 3%. Το συγκεκριμένο μέγεθος φέρεται να αντιστοιχεί σε όφελος 50 δις ευρώ για το ΑΕΠ της χώρας. Παράλληλα, προσδοκούνται περισσότερες από 500.000 νέες θέσεις εργασίας, μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο κατά 15 δις ευρώ και του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 7 δις ευρώ (σε τιμές του 2010).

Πάντα σύμφωνα με τη μελέτη, η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι σε θέση να «απογειωθεί», αν δημιουργηθεί περιβάλλον φιλικότερο προς την επιχειρηματικότητα και αν εκσυγχρονιστούν οι παραδοσιακές «ατμομηχανές» της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η βιομηχανία τροφίμων και το λιανεμπόριο.

Ads

Επιπλέον, γίνεται λόγος για σωστή εκμετάλλευση ευκαιριών μέσα από τομείς όπως η ενέργεια και αναφέρεται: «Σε μια χώρα που παρουσιάζεται ως αποβιομηχανοποιημένη, ο συκοφαντημένος τομέας της ευρύτερης βιομηχανίας παραμένει ο παραγωγικός κλάδος με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της οικονομίας και με τη μεγαλύτερη απασχόληση. Οι μεγάλες μεταποιητικές μονάδες αποτελούν τους συντριπτικά μεγαλύτερους αιμοδότες σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές».

Η έκθεση παραδόθηκε στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος, Γ. Ραγκούσης, Π. Γερουλάνος, Κ. Σκανδαλίδης Μ. Χρυσοχοίδης, Η. Μόσιαλος, όπως και οι κ.κ. Δ. Δασκαλόπουλος και Βασ. Ράπανος (πρόεδρος της ΕΕΤ).