Τον απόηχο του άρθρου του για τον Κώστα Καραμανλή, στο οποίο τον χαρακτήριζε ένα από τα «7 καθάρματα της κρίσης», περιγράφει το νέο τεύχος του γαλλικού περιοδικού Marianne.

Ads

Το άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας είχε καταγράψει το πορτρέτο του πρώην πρωθυπουργού και τις μεγάλες ευθύνες του για την κρίση που διανύει η χώρα. Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του περιοδικού στην Ελλάδα, η αναπαραγωγή του δημοσιεύματος ξεκίνησε από τα πρωινά ενημερωτικά δελτία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, Antenna και Alpha, ενώ επεκτάθηκε αργότερα σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ και στα μεσημβρινά τηλεοπτικά δελτία. Επίσης, σε πόρταλς και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των σημαντικότερων εφημερίδων, οι οποίες δημοσίευσαν την μετάφραση ολόκληρου του άρθρου, ενώ υπογράμμισαν τα πιο έντονα σημεία του.

Η επιτυχία του άρθρου, σημειώνει η ανταποκρίτρια, οφείλεται στο γεγονός ότι παρέθετε με ηχηρό τρόπο αυτό που όλοι σκέφτονται σιωπηλά. Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος μετά την ήττα του στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, δεν εμφανίσθηκε στα ΜΜΕ, παρά μόνο με σορτς στην ακτή της Ραφήνας, διέθετε ένα είδος ασυλίας από τα ΜΜΕ.

Η έξωσή του από την πολιτική ζωή, μέχρι και από το κόμμα του, τα οικογενειακά του προβλήματα, τον είχαν προστατέψει από όλες τις κατηγορίες. Το ότι η αμφισβήτηση προήλθε από ένα ξένο έντυπο, με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο, και κυρίως από γαλλικό, που έχουν απήχηση στην Ελλάδα, επέτρεψε το σπάσιμο της σιωπής.

Ads

Ας σημειωθεί ότι το περιοδικό δημοσιεύει στο τεύχος αυτής της εβδομάδας το δεύτερο μέρος του αφιερώματος για τα πρόσωπα που ευθύνονται για τη διεθνή οικονομική κρίση. Το δεύτερο «κάθαρμα της κρίσης» είναι, λοιπόν, ο Edward Liddy, ο πρώην πρόεδρος της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας AIG, που είχε καταρρεύσει το 2008, εξαιτίας των κερδοσκοπικών της κινήσεων.