Ολίσθηση σε βαθιά ύφεση, η οποία αναζωπυρώνει την ανησυχία σε Αθήνα, Ουάσιγκτον και Βερολίνο ότι ενδεχόμενη αποτυχία του προγράμματος εξυγίανσης θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύμα πανικού στις χρηματαγορές, διαπιστώνει για την Ελλάδα αφιέρωμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας, Handelsblatt.

Ads

Παρά τους πρόσφατους επαίνους από την ΕΕ και το ΔΝΤ για τις επιτυχίες της χώρας στην εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης των δημοσιονομικών της, οι πολίτες αισθάνονται σταδιακά ότι η χώρα ολισθαίνει σε βαθιά ύφεση, γράφεται χαρακτηριστικά, και επισημαίνεται πως το κλειδί της επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος εξυγίανσης βρίσκεται στην αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Τον Ιούλιο τα έσοδα ήταν 7% λιγότερα από το περασμένο έτος. Η Αθήνα εισέπραξε μεν συνολικά 4,1% περισσότερους φόρους κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, αλλά οι στόχοι, που είχαν τεθεί, ήταν υψηλότεροι. Ο Παπακωνσταντίνου υποσχέθηκε στο ΔΝΤ και στην ΕΕ πρόσθετα έσοδα ύψους 13,7% για το 2010, ως αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης δισεκατομμυρίων. Θα είναι δύσκολο να εισπράξει τα χρήματα αυτά μόνο από τους φοροφυγάδες», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η Handelsblatt.

Μεταφέροντας την εικόνα από την Ελλάδα, προσθέτει: «Μαγαζιά κλείνουν, εργοτάξια μένουν ανεκμετάλλευτα, επιχειρήσεις απολύουν εργαζόμενους. Και οι χρηματαγορές περιμένουν με καχυποψία ενδεχόμενα ολισθήματα (…) Με δεδομένο ότι το ΑΕΠ σημείωσε πτώση κατά 3,5% ήδη στο 2ο τρίμηνο, οικονομολόγοι περιμένουν για το 2ο εξάμηνο μείωση σε ποσοστό περίπου -5%. Ο σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος του 2010 θα υπάρξουν ακόμη 100.000 χρεοκοπίες. Ήδη τώρα 1 στους 3 νέους δεν έχει εργασία. Για το φθινόπωρο ο Σύνδεσμος Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) αναμένει κύμα μαζικών απολύσεων και αύξηση του ποσοστού των ανέργων στο 20%».

Ads