Εννέα μήνες μετά την έναρξή της, η εκστρατεία 1GOAL – Εκπαίδευση για Όλους έφτασε στο τέλος της στην Ελλάδα με την παράδοση στον υφυπουργό Εξωτερικών, Σπύρο Κουβέλη, λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, των 88.265 υπογραφών που συγκεντρώθηκαν.

Ads

Η εκστρατεία 1GOAL πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της UNESCO, με την υποστήριξη της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και της Super League. Σκοπός της εκστρατείας είναι να συγκεντρωθούν εκατομμύρια υπογραφές σε όλον τον κόσμο ως μοχλό πίεσης προς τους ηγέτες του κόσμου να κάνουν την εκπαίδευση για όλα τα παιδιά προτεραιότητα και πραγματικότητα.

Σε διεθνές επίπεδο, συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 15 εκατομμύρια υπογραφές, οι οποίες θα παραδοθούν στον ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της Συνάντησης Κορυφής του ΟΗΕ, όπου θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σχετικά με τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του κόσμου είναι ένας από αυτούς τους στόχους.

Στη συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών, την ActionAid οι Joanna Kerr, Γενική Διευθύντρια της ActionAid International, ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς, η Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου, Διευθύντρια Εκστρατειών και Πολιτικής της ActionAid Ελλάς και η 15χρονη μαθήτρια Νίκη Γεωργακοπούλου, που κατάφερε να συγκεντρώσει μόνη της πάνω από 1.000 υπογραφές για την εκστρατεία.

Ads

«Καθώς η Ελλάδα περνάει μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, η ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει την ποιότητα της ήδη περιορισμένης αναπτυξιακής βοήθειας που δίνει, στοχεύοντας στις πιο φτωχές χώρες και δίνοντας μέρος των πόρων στη στήριξη της βασικής εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής» δήλωσε η Joanna Kerr.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς τόνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε ότι η νίκη επί του αναλφαβητισμού θα είναι προτεραιότητα στη νέα στρατηγική για την αναπτυξιακή βοήθεια της Ελλάδας. «Η ActionAid ζητά η υπόσχεση αυτή να πραγματοποιηθεί με προγράμματα ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των πιο φτωχών χωρών κυρίως της Υποσαχάριας Αφρικής» υπογράμμισε ο κ. Κουβαράς.

Περισσότεροι από 21.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί από εκατοντάδες σχολεία της χώρας, προσωπικότητες από τον αθλητικό, καλλιτεχνικό και πολιτικό χώρο, φορείς και φίλαθλοι αλλά και άνθρωποι από όλη την Ελλάδα έγραψαν το όνομά τους για αυτούς που δε μπορούν. Ανάμεσα στους υποστηρικτές βρίσκονται ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης.

Ο Γιώργος Καραγκούνης από τους πρώτους υποστηρικτές και πρόσωπο της εκστρατείας 1GOAL στην Ελλάδα δήλωσε «στήριξα από την πρώτη μέρα την εκστρατεία 1GOAL γιατί είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε όλοι μαζί ώστε όλα τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο. Ως Αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, έκανα ό,τι μπορούσα για να βάλω το δικό μου GOAL στον αναλφαβητισμό. Ελπίζω και η Ελλάδα να κάνει το ίδιο.»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι εθελοντές της ActionAid, Activista, πραγματοποίησαν συμβολική δράση στην είσοδο του Υπουργείου Εξωτερικών, εκπροσωπώντας τα 72 εκατομμύρια παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, κρατώντας πλακάτ με το μήνυμα απών ή απούσα.