«Κανένα απολύτως πρόβληµα δεν υπάρχει µε τα ελληνικά swaps, η υπόθεση έχει λυθεί», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερµάχερ, έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η υπηρεσία στα στοιχεία που παραχωρήθηκαν από τις ελληνικές αρχές τους προηγούµενους µήνες.

Ads

Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι η µηνυτήρια αναφορά του αυστριακού οικονοµολόγου Φαγιάντ Μουλά Καλί, που κατηγόρησε τον Κώστα Σηµίτη και στελέχη της τότε κυβέρνησης για δηµιουργική λογιστική µε τα swaps της περιόδου 2000-2001 για την είσοδο της Ελλάδας στηνευρωζώνη, είναι χωρίς βάση.

Στις αρχές Σεπτεµβρίου του 2010 ο Βάλτερ Ραντερµάχερ εµφανίστηκε σε ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg αναφέροντας πως κανείς στη Eurostat δεν έχει δει ακόµα τα επίσηµα στοιχεία για ταελληνικά swaps, ενώ αυτά έχουν ζητηθεί από τον Φεβρουάριο. Και αυτή η κατάσταση, τόνιζε το Bloomberg, συνεχιζόταν τέσσερις µήνες µετά την απόφαση για την παροχή δανείου 110 δισεκατοµµυρίων ευρώ από την Ε.Ε. και το ∆ΝΤ.

Στο ίδιο ρεπορτάζ γινόταν σαφές πως οι ελεγκτές της Eurostat θα ήταν ιδιαίτερα «σκληροί» κατά τους ελέγχους για το χρέος που έκρυβαν τα «αδιαφανή συµβόλαια», όπως χαρακτηρίζονταν τα swaps.

Ads

«Ηταν µια συνέντευξη που παραχώρησα στο Μπλούµπεργκ τον Αύγουστο και δηµοσιεύθηκε τον Σεπτέµβριο. Η διαφορά πλέον είναι ότι µε µια νέα τροπολογία η Eurostat µπορεί να πραγµατοποιεί διεξοδικούς ελέγχους στα δεδοµένα προέλευσης των στατιστικών στοιχείων όλων των κρατών-µελών. Με αυτές τις “νέες δυνάµεις” και µε την καλή συνεργασία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και των αρµόδιων υπουργείων καταφέραµε να καλύψουµε τα όποια ανοικτά θέµατα (σ.σ.: σχετικά µε τα swaps). Ετσι αυτά που είπα τονΑύγουστο και δηµοσιεύθηκαν τον Σεπτέµβριο από το Μπλούµπεργκ επιλύθηκαν µε τα στοιχεία που µαςδόθηκαν κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεµβρίου», είπε στην τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» ο Βάλτερ Ραντερµάχερ.