Τη δεύτερη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 9 δισ. ευρώ, αναμένεται να εγκρίνει το σημερινό Eurogroup και το αυριανό Ecofin. Στις 13 Σεπτεμβρίου, επιστρέφει στην χώρα το κλιμάκιο της τρόικας των δανειστών στην Αθήνα για την ενδιάμεση επιθεώρηση προκειμένου να δρομολογηθεί και η δόση Δεκεμβρίου. Εν τω μεταξύ η ελληνική οικονομία βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο της κριτικής των διεθνών αναλυτών, οι οποίοι εκφράζουν αμφιβολίες για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, ενώ κάνουν λόγο και για πτώχευση

Ads

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των δύο συμβουλίων, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν κυρίως θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ οι υπουργοί της ευρωζώνης θα ενημερωθούν παράλληλα από τον κ. Παπακωνσταντίνου για την πρόοδο στην υλοποίηση του μνημονίου και στη συνέχεια θα εγκρίνουν την εκταμίευση του τμήματος της β΄ δόσης του δανείου (συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ), που αναλογεί στους ευρωπαίους εταίρους. Επίσης, στο Ecofin αναμένεται να συζητηθεί και η άρνηση της Σλοβακίας να συνεισφέρει στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.

Μαζί με την έγκριση της β΄ δόσης του δανείου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να υιοθετήσουν και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιτάχυνση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση του μηχανισμού στο σκέλος των εσόδων.

Στις 4 Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011. Από τους πίνακες που θα περιέχει, θα πρέπει να προκύπτει η βεβαιότητα για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ φέτος και στο 7,6% το 2011, με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές. Το περιεχόμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα τεθεί υπόψη και της τρόικας.

Ads

Στις 15 Οκτωβρίου, η τρόικα επανέρχεται για τακτικό έλεγχο αυτή τη φορά, τσεκάροντας τόσο τα δημοσιονομικά μεγέθη όσο και την πορεία υλοποίησης των θεσμικών και διαρθρωτικών αλλαγών που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Και πάλι στο στόχαστρο των αναλυτών η Ελληνική οικονομία

Το φάσμα της πτώχευσης της Ελλάδας επαναφέρει σχόλιο οικονομικής συντάκτριας των Times του Λονδίνου. Η Μπρόνουεν Μάντοξ απορρίπτει πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ περί απομακρυσμένης πιθανότητας πτώχευσης, επισημαίνοντας ότι ακόμα και αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ίσως δεν καταφέρει να αναχρηματοδοτήσει στο μέλλον το χρέος της.

Στην ίδια εφημερίδα, ο οικονομικός αναλυτής Βόλφγκανγκ Μίνχαου τονίζει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα προχωρά «πολύ καλύτερα από όσο περίμενε κανείς», ωστόσο εκφράζει αμφιβολίες για την πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών. Όπως σημειώνει ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου «τα θετικά σενάρια δεν εξηγούν από πού θα προκύψει η ανάπτυξη που προβλέπουν για την Ελλάδα».

«Η Ελλαδα είναι αφερέγγυα» εκτιμά ο διαχειριστής χαρτοφυλακίων της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρίας στον κόσμο «Pimco», τονίζοντας ότι δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της, όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης σε τρία χρόνια, και συνεχίζει να αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης χρέους.

Τέλος ο επικεφαλής τους γερμανικού οικονομικού Ινστιτούτου «IFO» Χάνς Βέρνερ Συν τόνισε ότι περαιτέρω μετρα λιτότητας θα φέρουν την Ελλαδα στο χείλος του εμφυλίου πόλεμου.

«Ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή σημαίνει καταστροφή»

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε αυτό το Σαββατοκύριακο πως εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε ποτέ την Ευρωζώνη για να επιστρέψει στη δραχμή, αυτό θα ήταν η «χειρότερη δυνατή επιλογή». «Δημιουργήσαμε το ευρώ για να πετύχουμε την ενιαία αγορά για την ευημερία και τη σταθερότητα της Ευρώπης» δήλωσε σε ετήσια συνάντηση των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Ιταλία. «Όμως οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να φροντίσουν την δική τους εθνική ανταγωνιστικότητας μέσα στην Ευρωζώνη». Ο δε Χοακίν Αλμούνια, ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα τα καταφέρνει καλά με τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που ζήτησαν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά έθνη και το ΔΝΤ σε αντάλλαγμα για τη μαζική δανειακή βοήθεια διάσωσης στις αρχές του έτους.

Από την άλλη ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μονάχου, Hans-Werner Sinn, προειδοποίησε πως τα προβλήματα της Ελλάδας είναι μακροχρόνια υπογραμμίζοντας τρεις επιλογές. Ο κόσμος, τόνισε, μπορεί είτε να επιδοτεί την Ελλάδα απεριόριστα, είτε να υποχρεώσει τη χώρα σε ένα μεγαλύτερο βαθμό λιτότητας που πρακτικά μπορεί να οδηγήσει σε “εμφύλιο πόλεμο”, ή τέλος να ενθαρρύνει την Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή παρά την κατάρρευση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος που θα έτσι θα προέκυπτε.

Αντίθετα με τον κ. Τρισέ, πρότεινε πως η εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα – η οποία θα ήταν πάρα πολύ περίπλοκη διαδικαστικά και δίχως προηγούμενο – θα ήταν η λιγότερο κακή επιλογή. Επισήμανε επίσης πως η διαφορά μεταξύ του κόστους δανεισμού προβληματικών χωρών όπως η Ελλάδα και χωρών όπως η Γερμανία γρήγορα επέστρεψε στα εκπληκτικά επίπεδα που προηγήθηκαν της ελληνικής διάσωσης τον Μάιο.

Παπακωνσταντίνου: Εφικτός και ρεαλιστικός ο στόχος

«Εφικτό και ρεαλιστικό» χαρακτήρισε την μείωση του ελλείμματος στο 3% το 2014, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στη γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα « Libre Belgique» με τίτλο «η Ελλάδα βλέπει το τέλος του τούνελ», ενώ υποστήριξε ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2011.

Επιπλέον εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές στη διάρκεια του 2011. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν προβλέπεται η λήψη νέων μέτρων το 2010 και το 2011, σημειώνει, ωστόσο, ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή των μέτρων έχουν ήδη ληφθεί.

Σχετικά με την δυσαρέσκεια την ελληνικής κοινωνίας ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «το Μάρτιο, ορισμένοι ισχυρίζονταν ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε ποτέ να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Αποδείχτηκε ότι είχαν άδικο. Φυσικά, υπήρξαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστούν. Αλλά δεν υπάρχουν πιο δραματικές εξελίξεις.»

Οι ΗΠΑ ζητούν ανατροπή των συσχετισμών στο ΔΝΤ

Με τις διήμερες συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι επίσημοι δέχονται πιέσεις να μειώσουν τον αριθμό των θέσεών τους προκειμένου να προσφέρουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στις αναδυόμενες οικονομίες στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και βιάζονται να απαντήσουν στην απόφαση των ΗΠΑ να μπλοκάρουν την πρόταση διατήρησης των 24 θέσεων στο ΔΣ του ΔΝΤ στη τρέχουσα μορφή τους.

Αυτό που διακυβεύεται, σημειώνει το σχετικό άρθρο της Ελευθεροτυπίας, είναι η διακυβέρνηση ενός Οργανισμού ο οποίος, 65 χρόνια μετά τη δημιουργία του για τον δανεισμό χωρών με έλλειμμα ρευστότητας, δεν αντανακλά πλήρως τους νέους συσχετισμούς δύναμης παγκοσμίως. Η παροχή σε χώρες όπως οι Κίνα, Ν. Κορέα και Τουρκία μεγαλύτερου βάρους στο μηχανισμό λήψης των αποφάσεων του ΔΝΤ μπορεί να κοστίσει στις ευρωπαϊκές χώρες κάποια θέση στο ΔΣ.

Η πίεση των ΗΠΑ ουσιαστικά συνδέει το θέμα της εκπροσώπησης στο ΔΝΤ με ξεχωριστές διαπραγματεύσεις μεταξύ των μελών του ΔΝΤ σχετικά με το ειδικό βάρος των ψήφων που θα έχουν οι αναδυόμενες χώρες. Το G20 πέρσι δεσμεύτηκε να ενισχύσει την δύναμη της Κίνας και άλλων στο ΔΝΤ και να παρουσιάσει λεπτομέρειες στην συνάντηση κορυφής του Νοεμβρίου στη Σεούλ. Σημειώνεται πως η Κίνα, η οποία φέτος ξεπέρασε την Ιαπωνία κατακτώντας τη δεύτερη θέση στη παγκόσμια οικονομία, διαθέτει μόλις το 3,65% των ψήφων στο ΔΝΤ έναντι 6,01% της Ιαπωνίας.

Διπλή έκδοση εντόκων γραμματίων από τον ΟΔΔΗΧ

Σε διπλή έκδοση εντόκων γραμματίων θα προχωρήσει εντός του Σεπτεμβρίου ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Σύμφωνα με την σχετική πρόβλεψη του Επικαιροποιημένου Μνημονίου, το Ελληνικό Δημόσιο θα εξέρχεται προς δανεισμό στις αγορές σε μηναία βάση και μάλιστα δύο φορές κάθε μήνα.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρεί κάθε δεύτερη Τρίτη σε δημοπρασία εξάμηνων ή ετήσιων γραμματίων και κάθε τρίτη Τρίτη του μήνα θα δημοπρατούνται γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας.

Η αρχή θα γίνει την επόμενη Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, οπότε ο ΟΔΔΗΧ θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 21 Σεπτεμβρίου, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει και στην δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων. Μέχρι τα τέλη του έτους το Δημόσιο θα πρέπει να αντλήσει από τις αγορές περί τα 4,5 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων δανείων, γεγονός που συνεπάγεται μηναίο δανεισμό 1,125 δισ. ευρώ περίπου.

Η Merrill Lynch δίνει νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Η επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch-Bank of America προχώρησε σε αναθεώρηση των τιμών-στόχων για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Μείωσε τις τιμές στόχους για Εθνική, Eurobank και Πειραιώς να αύξησε για Αlpha Bank.

Συγκεκριμένα για τη μετοχή της Εθνικής η νέα τιμή-στόχος είναι τα 15 ευρώ από 16 ευρώ προηγουμένως, της Πειραιώς τα 6,1 ευρώ από 6,2 ευρώ και της Eurobank τα 6,4 ευρώ από 6,6 ευρώ προηγουμένως. Τέλος, για τη μετοχή της Alpha Bank η νέα τιμή στόχος είναι τα 8,1 ευρώ από 7,9 ευρώ προηγουμένως.