Επιμήκυνση κατά 4 χρόνια του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, ώστε να καλυφθεί το χρέος που ωριμάζει το 2024 έναντι του 2020, εξετάζουν Ευρωπαϊκή Ένωση και του Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), σύμφωνα με δηλώσεις Έλληνα τραπεζίτη, που επικαλείται το Reuters.

Ads

«Εξετάζουν την επέκταση της ωρίμανσης των ομολόγων που θα περιληφθούν στην ανταλλαγή από το 2020 στο 2024», αναφέρει η πηγή του Reuters, που ενημερώθηκε σχετικά από αξιωματούχους του IIF.

«Αυτό να καταστήσει πιο εύκολο για την ελληνική κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο της συμμετοχής του 90% των ιδιωτών», προσθέτει.

Το θέμα αυτό απασχόλησε τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη σχετικά με την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν, ο διευθύνων σύμβουλος του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ όπως και ο πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της ΕΕ, Βιτόριο Γκρίλι.

Ads

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real News, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σχετικά πως «Πρέπει να αναγγελθούν ομόλογα ύψους 150 δισ. ευρώ λήγοντα μέχρι το 2020 ή και λίγο μετά το 2020 προκειμένου να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό. Άρα στόχος μας είναι να έχουμε 90% συμμετοχή δηλαδή 135 δισ. ευρώ».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμη πως «όλοι καταλαβαίνουν ότι η εφαρμογή των αποφάσεων για την Ελλάδα έχει ζωτική σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την ευρωζώνη. Όλοι πείστηκαν πια ότι πρέπει να στεγανοποιηθεί η Ελλάδα και η ευρωζώνη έχει τη δυνατότητα να την προστατέψει».

Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι η νέα δανειακή σύμβαση δεν θα έχει τη μορφή της πρώτης σύμβασης καθώς «ο διακανονισμός γίνεται μέσω EFSF» και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειάζονται 180 ψήφοι για την επικύρωσή της λέγοντας: «αφήνω ανοιχτό το τί θα έρθει στη Βουλή γιατί υπάρχουν αρκετά πράγματα και πιστεύω η ΝΔ να μην ξέχασε ότι από το 1980 και μετά στηρίζει όπως και η πλειονότητα των κομμάτων τη συμμετοχή στην Ευρώπη».

Το διεθνές περιβάλλον έχει δυσκολέψει μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ και τις επιθέσεις κατά των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως «όλοι καταλαβαίνουν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να μετάσχει όπως συμφωνήθηκε και ο EFSF πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο, να ενισχυθεί, να δανείζεται με δικά του ομόλογα που θα αξιολογούνται ΑΑΑ και να βγαίνει στη δευτερογενή αγορά».

Αναγνώρισε ότι ορισμένες χώρες έχουν δισταγμούς λόγω της επιβάρυνσης που θα έχουν, αλλά σημείωσε ότι είναι σημαντικό πως επιβεβαιώθηκαν κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και πως πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί έγκρισης τους από τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.

Επανέλαβε τη θέση για την έκδοση ευρωομολόγου, αλλά τόνισε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η εφαρμογή των αποφάσεων για τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης. Επέμεινε ότι πρέπει να μειωθούν τα ελλείμματα και τόνισε σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ότι θα προχωρήσουν ώστε στα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 1,7 δισ. ευρώ -μαζί με τα κονδύλια που εισρέουν από την πώληση των μετοχών του ΟΤΕ- και γι’ αυτό έχουν γίνει, ανέφερε, οι κινήσεις για τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ.