Το ενδεχόμενο δραστικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους εξετάζεται σε επίπεδο ΕΕ, σύμφωνα με τη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit» που κυκλοφορεί την Πέμπτη. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση συνεχίζει να διαψεύδει τα σενάρια για αναδιάρθρωση χρέους, όμως οι φωνές πληθαίνουν. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσίασε την Τετάρτη τους βασικούς άξονες του «Μεσοπρόθεσμού Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής» που αφορά την περίοδο 2012-2015 και αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή.

Ads

Μιλώντας στο συνέδριο των Financial Times στην Αθήνα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τους βασικούς άξονες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Το πρόγραμμα προβλέπει μέτρα ύψους 23 δισ. ευρώ και ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η υλοποίησή του δεν μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, περιορισμό των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ και στοχευμένες κοινωνικές παροχές. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε οριζόντιες αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές.

Σχετικά με το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσε έμφαση σε τομείς υποδομών, όπως στα λιμάνια, καθώς και στους τομείς της ενέργειας και των τυχερών παιχνιδιών, όπου η κρατική συμμετοχή μπορεί να μειωθεί, χωρίς να απεμποληθεί το δημόσιο συμφέρον και οι στρατηγικές συμμετοχές. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών έθεσε ως στόχους τη δημιουργία μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων και τους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς που θα προκύψουν μέσα από την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, διέψευσε εκ νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους.
Την ίδια στιγμή, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ανέφερε πως οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι περίπου 1 στις 3. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής ανάλυσης κρατικού χρέους για την Ευρώπη της Standard & Poor’s Μόριτζ Κρέμερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, για να είναι αποτελεσματική η αναδιάρθρωση θα πρέπει να διαγραφεί η αξία των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό 50% έως 70%, κάτι που σημαίνει ότι οι πιστωτές της χώρας θα πρέπει σε αντίστοιχο ποσοστό να παραιτηθούν των απαιτήσεων τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Zeit», που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη, το ενδεχόμενο δραστικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους εξετάζεται σε επίπεδο ΕΕ, σύμφωνα με τη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι «σε κύκλους της ΕΕ εξετάζεται ότι θα πρέπει να περικοπούν κατά 40 έως 50% οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της». Όπως σημειώνει η Die Zeit στα παρασκήνια της ΕΕ συζητώνται διάφορα σενάρια, ωστόσο, επισήμως η ΕΕ απορρίπτει αναδιάρθρωση του χρέους.

Ads

Το μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Bundesbank Γιόαχιμ Νάγκελ δηλώνει αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας, ή άλλης χώρας που βρίσκεται σε κρίση. «Παρουσιάζεται, σαν να μην υπάρχει εναλλακτική λύση στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Αλλά δεν είναι έτσι», λέει ο Νάγκελ στην εφημερίδα Welt και σημειώνει πως και στο παρελθόν υπήρχαν χώρες με μεγάλο ποσοστό χρέους, χωρίς να κηρύξουν πτώχευση.

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt», που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη, τόνισε πως τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2013 θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνον σε εθελοντική βάση. Ακόμη σημειώνει πως ένα μονομερές κούρεμα «θα είχε αστάθμητες συνέπειες για την εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ». Ο Σόιμπλε προσθέτει πως σε περίπτωση που το ελληνικό χρέος δεν αποδειχθεί βιώσιμο θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετες πρωτοβουλίες. «Τον Ιούνιο επίκειται η έκθεση προόδου. Αναμένω μία λεπτομερή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, η οποία θα αποτιμηθεί σε συντονισμό με την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Εάν η έκθεση καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, πρέπει να γίνει κάτι. Πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα», λέει χαρακτηριστικά.

«Το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας έχει σχεδιαστεί με βάση το δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό ίσχυε όταν ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, αυτό ισχύει και σήμερα», τόνισε ο διευθυντής του τμήματος νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ, Χοζέ Βινιάλς, ο οποίος σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να προχωρά κανείς σε εικασίες για το τι θα μπορούσε να συμβεί, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα όπως έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ζήτημα.

«Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα χρέη θα εξυπηρετηθούν και αυτό θα συμβεί εάν οι εμπλεκόμενες χώρες (Ελλάδα και Ιρλανδία) κάνουν αυτά που πρέπει και η ΕΕ προχωρήσει σε μια συνολική μεταρρύθμιση ώστε να αποφευχθούν άλλες δύσκολες επιλογές», συμπλήρωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου. Ο Βινιάλς παρουσίασε την έκθεση του ΔΝΤ για τις εξελίξεις στους τομείς της νομισματικής πολιτικής και των κεφαλαιαγορών, στην οποία σημειώνεται ότι όλες σχεδόν οι τράπεζες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας έχουν χάσει την αποτελεσματική πρόσβασή τους στις αγορές χρηματοδότησης, ενώ οι ελληνικές και οι ιρλανδικές είναι αυτές που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Ελαστικότητα στην αγορά εργασίας ζητά ο Στρος Καν

Ελαστικότητα και ευελιξία στην αγορά εργασίας ζητά ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν. «Δεν αρκεί από μόνη της η ανάπτυξη. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν καλοσχεδιασμένες πολιτικές για την απασχόληση, που σώζουν θέσεις εργασίας», τόνισε ο Στρος-Καν. «Ας είμαστε, λοιπόν, πραγματιστές. Θα πρέπει επομένως να αρθούμε υπεράνω του διλήμματος, για ευελιξία, ή για ανελαστικότητα, των αγορών της εργασίας. Εμείς από την πλευρά μας ζητάμε τις αποτελεσματικές πολιτικές κατά της ανεργίας, όποια κι αν είναι η πολιτική που αυτές υλοποιούν, αλλά σώζουν εμπράκτως πολλές θέσεις εργασίας».