Μία ιστορία με πολλά ερωτηματικά αναστατώνει καθημερινά το κέντρο της πόλης

Ads

Του Μιχάλη Γουδή

Περπατώντας κανείς το βράδυ στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή γύρω από το Λευκό Πύργο συναντά καθημερινά, μία εβδομάδα τώρα, το ίδιο θέαμα. Άλλες φορές δεκάδες, άλλες εκατοντάδες άνθρωποι, διαδηλώνουν έξω από το εστιατόριο Banquet, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόλυση του εργαζομένου, Βαγγέλη Κιτσώνη και φωνάζουν επί ώρα συνθήματα για ένα πιο δίκαιο εργασιακό καθεστώς. Στα ενδότερα του μαγαζιού ο ιδιοκτήτης και στόχος των συγκεντρωμένων, Γεράσιμος Φιώρος αδυνατεί να πιστέψει τις διαστάσεις που έχει πάρει το συγκεκριμένο περιστατικό. Τι συμβαίνει στο Banquet; Είναι μία υπόθεση- σταθμός στα χρονικά του εργατικού δικαίου, μία προσωπική κόντρα ή απλώς μία ακόμη ιστορία καθημερινής τρέλας στην Ελλάδα του ΔΝΤ;

Όλα ξεκίνησαν στις 19 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου, όταν ο Βαγγέλης Κιτσώνης έπιασε δουλειά ως βοηθός σερβιτόρου στο εστιατόριο Banquet. Ήδη από την αρχή υπάρχει μία κρίσιμη λεπτομέρεια, που πρέπει να υπογραμμιστεί. Δεν υπήρξε πρόσληψη. Αντίθετα, επιλέχθηκε ένα μάλλον αυθαίρετο καθεστώς εργασίας, το οποίο άφηνε ακάλυπτες και τις δύο συνεργαζόμενες πλευρές, όμως ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε… Και πράγματι, φαινομενικά όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι το Πάσχα. Τις γιορτινές ημέρες του Απριλίου, η μη καταβολή του δώρου από τη μεριά της εργοδοσίας ήταν μάλλον η αφορμή για να εκφραστούν συγκεκριμένα παράπονα από τον Βαγγέλη Κιτσώνη και μερικούς ακόμη συναδέλφους του στο Banquet.

Ads

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο TVXS ο εκδιωχθείς από το Banquet, Βαγγέλης Κιτσώνης: «… δεν είχαμε ένσημα, δηλαδή μιλάμε για ανασφάλιστη εργασία, δεν πληρωνόμασταν υπερωρίες, μια και εφαρμοζόταν ένα πολύ ιδιαίτερο καθεστώς μισθοδοσίας, μας παρακρατούνταν τα πουρμπουάρ, για να μη μιλήσω για τη σίτιση… Ό,τι περίσσευε στο τέλος της ημέρας το ανακάτευαν και το έδιναν στα γκαρσόνια, λες και ήμασταν ζώα…». Αφού δεν υπήρξε καμία βελτίωση αυτών των συνθηκών, παρά τα παράπονα προς τους εργοδότες, τότε ήρθε ίσως και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον ίδιο τον Κιτσώνη. Όπως περιγράφει ο ίδιος: «μια μέρα με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν να παραδώσω τη στολή εργασίας, για να εκπαιδεύσουν κάποιον, δε μου μίλησαν για απόλυση, προκειμένου να μην απαιτήσω αποζημίωση και περιμέναν ότι δεν θα αντιδράσω… ότι σίγουρα δε θα αντιδράσω έτσι… Άλλωστε, αυτή είναι λίγο πολύ μια συνηθισμένη τακτική σε όλο τον κλάδο των επιχειρήσεων επισιτισμού!».

Στις 23 Απριλίου φάνηκε πως η διαμάχη Κιτσώνη-Φιώρου θα έφτανε σε ένα ομαλό τέλος, όταν μετά από μία συγκέντρωση σχεδόν 1000 ατόμων έξω από το Banquet, παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη του μαγαζιού ένα συμφωνητικό προς υπογραφή με συγκεκριμένους όρους που αφορούσαν την επαναπρόσληψη του Κιτσώνη και τη συμμόρφωση του Banquet με τις ισχύουσες διατάξεις του εργατικού δικαίου. Τελικά, και παρά την υπογραφή του κ. Φιώρου τα περισσότερα αιτήματα δεν ικανοποιήθηκαν και η ένταση στην οδό Στρατηγού Καλλάρη επανήλθε. Από τις αρχές Μαΐου οι συγκεντρώσεις έξω από το Banquet είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ οι δύο πλευρές δίνουν συχνά ραντεβού με τους υπευθύνους της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ.

Η εκδοχή που παρουσίασε ο ιδιοκτήτης του Banquet, Γεράσιμος Φιώρος, μιλώντας στο TVXS είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή του Βαγγέλη Κιτσώνη και των διαδηλωτών, που θεωρούν μία ενδεχόμενη «νίκη» στο Banquet κατάκτηση για όλους τους εργαζομένους. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία: «τα αιτήματά τους είναι εφευρέσεις! Εκτός από τον Κιτσώνη έχω κι άλλους εφτά που με κατηγορούν για τους δικούς τους λόγους και συνολικά για μαύρη εργασία, παρακράτηση πουρμπουάρ κ.α. Έχω επαρκείς ενδείξεις να πιστεύω πως όλο αυτό είναι προσχεδιασμένο για να βγάλουν λεφτά στις πλάτες μας». Ο κ. Φιώρος διαχώρισε την περίπτωση Κιτσώνη από τους υπόλοιπους εργαζομένους που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις. «Είναι αλήθεια πως με τον Κιτσώνη κάναμε λάθος εξαρχής. Μας είπε ότι θέλει να δουλέψει σ’ εμάς για να συμπληρώσει το εισόδημά του κι εμείς τον πιστέψαμε και δεν του κάναμε πρόσληψη. Εκεί πατάει και ουσιαστικά είναι πια ο λόγος του ενάντια στο λόγο μας. Αλλά για όλους τους άλλους έχω αποδείξεις πως είναι όλοι πληρωμένοι και πως εργάζονταν σύμφωνα με όσα προβλέπει η Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία πρέπει να σας πω πως μας έδωσε και συγχαρητήρια για τις συνθήκες που επικρατούν στο μαγαζί μας, όταν μας επισκέφτηκε».

Μήνυση στον απολυμένο

Μάλιστα, η ιδιοκτησία του Banquet υποστηρίζει πως τα στοιχεία της είναι τόσο ισχυρά που θα καταθέσει μήνυση στον εισαγγελέα για συκοφαντική δυσφήμιση και διαφυγόντα κέρδη, τα οποία ξεπερνούν το 80% του τζίρου του μαγαζιού. Επιπλέον, ο κ. Φιώρος στάθηκε στο γεγονός πως οι κάτοικοι της γειτονιάς έχουν πάρει θέση υπέρ του μαγαζιού, αν και κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται από κάποιο χαρτί με υπογραφές ή κάτι αντίστοιχο… Από την άλλη, εκφράζει ξεκάθαρα παράπονα για την «μουδιασμένη στάση της αστυνομίας απέναντι σε συμπεριφορές αλητείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που μας αναγκάζει να κλείσουμε επ’ αόριστον το μαγαζί από την Κυριακή, 16/5».

Ποιος έχει δίκιο; Είναι η εύλογη ερώτηση που έρχεται στα χείλη όλων των παρατηρητών της υπόθεσης. Ο απόφοιτος της Νομικής Σχολής και ασκούμενος δικηγόρος σε θέματα εργατικού δικαίου, Μάνος Ελευθερόγλου μοιράστηκε την άποψή του με το TVXS: «Καθόσον ο απολυμένος εργαζόμενος δεν είχε προσληφθεί ,-και συνεπώς δεν καλύπτεται από ατομική σύμβαση εργασίας-, δικαιούται όλα τα προβλεπόμενα από τη συλλογική σύμβαση εργασίας που τον καλύπτει από το σωματείο επισιτισμού. Όμως πρέπει να τονισθεί ότι το εργατικό δίκαιο δεν είναι εργαλείο απόδοσης δικαιοσύνης… Αντίθετα και επειδή εκφράζει ταυτόχρονα διαφορετικές κοινωνικές ομάδες με διαφορετικά συμφέροντα, όπως στην προκειμένη, είναι εργαλείο ισορρόπησης αυτών των αντιτιθέμενων κοινωνικών συμφερόντων στο επίπεδο του ευρύτερου κοινωνικού ανταγωνισμού… Σχετικά με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, η πράξη προηγείται του νόμου και θεσπίζει και νόμο, εάν, δε, γίνει κοινωνική πρακτική μπορεί και να τον διαφοροποιήσει, όπως μας διδάσκει η κοινωνιολογία του Δικαίου αλλά και η κοινή λογική».

Είναι γεγονός πως η υπόθεση Banquet συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν εξόχως ενδιαφέρουσα τόσο σε νομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο, καθώς εκτός από την καθημερινή φυσική παρουσία των συμπαραστατών του απολυμένου Βαγγέλη στο BANQUET, δεκάδες είναι τα μηνύματα συμπαράστασης στα blogs. Κατά τα άλλα, πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ευέλικτης εργασίας που μετά το ΔΝΤ, θα γίνεται κανονικά και με το νόμο…

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις:

Ένταση στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον απολυμένο B. Κιτσώνη έξω από το Banquet