Ασύμφοροι οι όροι που πρότεινε για τη συγχώνευση η Εθνική Τράπεζα, σημείωσε ο πρόεδρος του ομίλου της Alpha Bank Γ.Κωστόπουλος, σε ανακοίνωση που απέστειλε την Δευτέρα στο προσωπικό του ομίλου. Τα σενάρια για συγχώνευση των δύο τραπεζών συνέχισε σήμερα στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, που δήλωσε νωρίτερα στο Reuters πως η Ε.Τ. εμμένει στην πρότασή της για τη συγχώνευση με την Alpha Bank. Εν τω μεταξύ, την έκπληξή της για την απόρριψη της πρότασης συγχώνευσης εξέφρασε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα το πρωί.

Ads

Ο πρόεδρος του ομίλου της Alpha Bank κ. Κωστόπουλος, διευκρίνισε το τοπίο με ανακοίνωση που απέστειλε την Δευτέρα στο προσωπικό του ομίλου, στην οποία αναφέρει πως το ΔΣ έλαβε αυτή την απόφαση, με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων, των εργαζομένων και των πελατών της τράπεζας.

Όπως σημειώνει, συνεκτιμήθηκαν, αφενός, η αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου, το περιεχόμενο της πρότασης, «οι όροι της οποίας εκρίθησαν ασύμφοροι» για το συμφέρον μετόχων και πελατών . Η Alpha Bank, συνεχίζει ο κ. Κωστόπουλος, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, «αναγνωρίζεται από την αγορά ως ένας ισχυρός όμιλος με θετικές προοπτικές. Με ιστορία 100 και πλέον ετών και αξιόλογες επιδόσεις, η τράπεζα ευρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις».

Ο κ. Κωστόπουλος τονίζει ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές και η αβεβαιότητα μεγάλη», ωστόσο, «οι ισχυρές μας βάσεις, η εμπιστοσύνη των μετόχων, η προτίμηση των πελατών και η εργατικότητα του προσωπικού μας επιτρέπουν να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τις δυσκολίες».

Ads

«Με την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη που διακρίνει τις σχέσεις μας, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, εστιάζοντας στο έργο μας, αγνοώντας διαδόσεις και φήμες οι περισσότερες των οποίων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», σημειώνει ο πρόεδρος της Alpha και καταλήγει λέγοντας ότι «με πίστη στις αρχές που μας ανέδειξαν και έχοντας επίγνωση της αξίας μας, συνεχίζουμε τη δημιουργική μας πορεία μαζί».

Στο πλευρό της διοίκησης της Alpha Bank τάχθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων της τράπεζας Τ. Γκιάτης, με αφορμή την αρνητική απάντηση στην πρόταση συγχώνευσης της ΕΤΕ. «Η τράπεζα λειτούργησε για μια ακόμη φορά με βάση τα συμφέροντα των μετόχων της, των πελατών της και των εργαζομένων της», τονίζει ο κ. Γκιάτης. «Οι εργαζόμενοι στέκονται στο πλευρό της διοίκησης και θα πράξουν ό,τι απαιτούν οι συνθήκες για την ανάπτυξη της τράπεζας και την παράλληλη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων της» συμπλήρωση.

Σε δηλώσεις τους οι επικεφαλής της Εθνικής τόνισαν τον φιλικό χαρακτήρα της πρότασης,ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Απ. Ταμβακάκης, εξέφρασε την εκτίμηση πως η “αγορά θεωρεί θετική την πρόταση” παρά την απόρριψή της από τη διοίκηση της Alpha Bank.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, εκτίμησε ότι μία συγχώνευση μεταξύ της Εθνικής και της Alpha Bank θα ήταν προς όφελος του τραπεζικού κλάδου. «Νομίζω ότι αν τα βρουν οι δύο πλευρές θα είναι μια θετική εξέλιξη για την οικονομία ευρύτερα και για τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Σάλλας στο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα έκανε πρόταση για συγχώνευση στην Alpha Bank, ύστερα από απόφαση που ελήφθη στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Στρατηγικής, των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου και του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου. Λίγο αργότερα, το ΔΣ της Alpha Bank απέρριψε ομόφωνα την πρόταση «λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA».

«Η Εθνική εμμένει στην πρόταση που έχει διατυπώσει και η οποία είναι πολύ γενναιόδωρη για τους μετόχους της Alpha», δήλωσε σήμερα νωρίτερα στο Reuters στέλεχος της Εθνικής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ερωτηθείς για το αν η Εθνική βρίσκεται σε συζητήσεις για βελτίωση της πρότασης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία συζήτηση».

Η διοίκηση της Εθνικής εμφανιζόταν αποφασισμένη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να προχωρήσει η πρότασή της» και παρότι η επιλογή της δημόσιας πρότασης δεν βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο των «εναλλακτικών λύσεων», πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της Εθνικής άφηναν χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταλήξουν σ’ αυτήν.

«Η πρότασή μας προς τους μετόχους της Alpha Bank είναι γενναιόδωρη, καθώς τους προσφέρει premium πάνω από 20% στη χρηματιστηριακή αξία της μετοχής και αθροιστικά υπεραξίες 60%. Επίσης, η πρόταση αντιμετώπισε με σεβασμό το στελεχιακό δυναμικό της Alpha Bank, καθώς ουσιαστικά τους προσφέρθηκε η συνδιοίκηση στο νέο σχήμα. Έτσι, είναι σαφές ότι εμμένουμε στην πρότασή μας, αυτή είναι η πρότασή μας και τέλος. Ούτε και είμαστε σε σχετικές συζητήσεις με την διοίκηση της Alpha», δήλωσε πάντως σήμερα στο Capital.gr αρμόδια πηγή της Εθνικής.

Δημοσιεύματα ανέφεραν πως κύκλοι της Alpha Bank έλεγαν ότι ο βασικός λόγος για την άρνηση της τράπεζας ήταν οι όροι ανταλλαγής των µετοχών (δηλαδή η σχέση ανταλλαγής 8 μετοχές ΕΤΕ για 11 μετοχές της Alpha) και όχι άυλα θέµατα που άπτονται της διοίκησης της νέας τράπεζας.

H άρνηση της Alpha Bank βασίζεται σε αντιστοίχως αρνητική εισήγηση των συμβούλων της Citigroup και JP Morgan, οι οποίοι εκτιμούν ότι η αποτίμηση που περιλαμβάνεται στην πρόταση δεν είναι δίκαιη για τους μετόχους της τράπεζας, ανέφερε από νωρίς η «Ναυτεμπορική».

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφερόμενοι στην άρνηση της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας από την Alpha Bank σημείωναν πως οι συγκεντρώσεις στο πιστωτικό σύστημα είναι αναγκαίες στην σημερινή συγκυρία. «Η αστάθεια στις αγορές έχει μειωθεί, αλλά οι συνθήκες ρευστότητας παραμένουν δύσκολες», τονίζουν, σύμφωνα με το in.gr.

Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την πρόταση συγχώνευσης κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης προς τον υπουργό Οικονομικών. «Η κυβέρνηση όχι μόνο επικρότησε αλλά και δήλωσε ότι ενθαρρύνει την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για συγχώνευση με την Alpha Bank», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας οδηγεί στην περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της και «στην απόλυτη, σχεδόν, παράδοση του νέου ομίλου σε ιδιωτικά χέρια, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα επέφερε μείωση του προσωπικού και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων». Ο υπουργός ερωτάται γιατί «ενώ μέχρι πρότινος η κυβέρνηση μιλούσε για τη συγκρότηση δημόσιου πυλώνα στον τραπεζικό χώρο, ενισχύει εξελίξεις περαιτέρω ιδιωτικοποίησής του και σκληρότερων ολιγοπωλιακών αναδιατάξεων» και γιατί «η κυβέρνηση συνεχίζει να παρέχει κρατικές ενισχύσεις και εγγυήσεις στις τράπεζες, χωρίς, μάλιστα, να στηρίζει και να ενισχύει τη δημόσια συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο και χωρίς να διασφαλίζει τον επαναπροσανατολισμό της λειτουργίας τους με αποκλειστικά αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια».