Σε επώδυνους για τη χώρα όρους, κατέληξαν χθες το μεσημέρι, ύστερα από διαπραγματεύσεις 30 ημερών, κυβέρνηση και τρόικα. Πρόκειται για τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμo Πρόγραμμα για την οικονομία, συνολικού ύψους 6.4 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δις αφορούν σε φορολογικές επιβαρύνσεις

Ads

Μείωση του αφορολόγητου ορίου, μείωση του ορίου επιβολής Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ των υπηρεσιών εστίασης, επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς, φυσικό αέριο, αύξηση φορολογίας στα τσιγάρα και αύξηση των τελών κυκλοφορίας, είναι μερικά από τα νέα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΕΘΝΟΣ».

Συγκεκριμένα θεσπίζονται δύο καινούργιοι συντελεστές ΦΠΑ, ένας χαμηλός και ένας υψηλός. Οι δύο συντελεστές, όπως εξετάζεται, αναμένεται να είναι μειωμένοι από τα σημερινά επίπεδα του 13% και του 23% αντίστοιχα ενώ καταργείται ο σημερινός πολύ χαμηλός συντελεστής του 6,5% και τα προϊόντα που υπάγονται σε αυτόν, θα μεταταχθούν στον καινούργιο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ θα διατηρηθεί μόνο για τους συνταξιούχους και θα μειωθεί για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων. Ένα από τα σενάρια που θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπακωνσταντίνου προβλέπει τη μείωσή του στα 6.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους, ενώ για τους μισθωτούς θα διαμορφωθεί στα 8.000 ή 10.000 ευρώ. Η μείωση του αφορολόγητου θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2011.

Ads

Το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», από τα 400.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα, αναμένεται να μειωθεί στα 100.000 ευρώ. Με το νέο καθεστώς εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλουν ΦΠΑ, ανάλογα με την αξία της περιουσίας τους.

Αυξάνεται η φορολογία σε πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες ενώ προβλέπεται έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, αύξηση φόρου στα αναψυκτικά και στο φυσικό αέριο.

Και βέβαια αυξάνεται η φορολογία στα τσιγάρα. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα.

Οι φοροαπαλλαγές θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια με πιθανή αλλαγή του τρόπου έκπτωσης τους. Δεν θα εκπίπτουν δηλαδή από το εισόδημα, αλλά από τον φόρο.

Επίσης, μειώνεται ο φόρος των επιχειρήσεων που σήμερα βρίσκεται στο 20%., εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και χορηγείται επιδότηση ανάλογα με τη διαφορά, με εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια

Αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας του 2012, κοντά στο 10%.

Αναστέλλεται η μισθολογική ωρίμανση στο Δημόσιο. Τα κλιμάκια που σήμερα αλλάζουν κάθε 2 χρόνια αυτόματα, αναμένεται να αντικαθίστανται κάθε 5 χρόνια και κατόπιν αξιολόγησης.

Αλλάζει η αναλογία προσλήψεων προς αποχωρήσεις –περιορίζεται στο 1 προς 10- την ώρα που σήμερα η αναλογία είναι 1 προς 5.

Καταργείται το επίδομα γάμου και διατηρείται μόνο το επίδομα τέκνων.

Μειώνονται 5%-10% τα επιδόματα των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων. Μειώνονται οι συμβασιούχοι, οι επικουρικές συντάξεις αλλά και το εφάπαξ -κατά 10% αναμένεται να μειωθεί το εφάπαξ.

Αυξάνεται κατά 2%-4% ο ΛΑΦΚΑ που πληρώνουν οι συνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ. Αναμένεται να υπάρξει ειδική εισφορά σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών.

Αυξάνεται από 1% σε 3% η εισφορά υπέρ των ανέργων, που πληρώνουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και επεκτείνεται και στο Δημόσιο.

Καταργούνται φορείς και αναμένεται να υπάρξουν απολύσεις υπαλλήλων. Τα ονόματα των επιχειρήσεων που έχουν ακουστεί είναι της ΕΡΤ, της ΚΕΔ, των ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΕΘΙΑΓΕ, ΟΣΚ, ΟΔΔΥ και Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.

Τέλος, θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια στη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων.