Ανασχηματισμό θα ανακοινώσει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας στη συνέχεια ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Στο διάγγελμά του το βράδυ της Τετάρτης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για λάθος χειρισμό των συνεχών εκκλήσεών του για συνεργασία, σημειώνοντας ακόμη πως θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο με την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την προκήρυξη εκλογών.

Ads

Κάνοντας λόγο για «εθνικό καθήκον και όχι κομματικό» και έπειτα από «συνεχείς προτάσεις συνεργασίας» προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι οποίες επαναλήφθηκαν και σήμερα, ο Γιώργος Παπανδρέου διευκρίνισε στο διάγγελμά του πως προτίθεται να προχωρήσει στον ίδιο δρόμο. Επισήμανε πως την Πέμπτη θα ανακοινώσει νέα κυβέρνηση και στη συνέχεια θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης προς τη Βουλή.

Αναφερόμενος στις πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας σχετικά με την πρότασή του για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, ακόμη και χωρίς τον ίδιο πρωθυπουργό, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για λάθος χειρισμούς, επισημαίνοντας πως έσπευσε να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις με όρους επικοινωνιακούς και όχι πολιτικής ευθύνης. Ακόμη, πρόσθεσε πως η ΝΔ έθεσε όρους που δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτοί. «Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τα περί παραίτησής του από την πρωθυπουργία, σημείωσε πως «αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου με αξιώματα», ενώ για τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς τόνισε πως επανήλθε με νέες προτάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο και πρότεινε οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας. Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς φέρεται να έθεσε μια σειρά από όρους για να αποδεχτεί την πρόταση Παπανδρέου, όπως να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, μετά την επαναδιαπραγμάτευση να γίνουν εθνικές εκλογές, να εξευρεθεί πρωθυπουργός πρόσωπο κοινής αποδοχής και να καταργηθεί ο νόμος για το μεταναστευτικό.

«Χάθηκε μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία, που θα καταλάβει και η ίδια η Ευρώπη», ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ, που είπε ακόμη πως ο Γιώργος Παπανδρέου είναι «γαντζωμένος από την εξουσία». Πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός απέρριψε τη μόνη πρόταση συναίνεσης που θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα, ενώ σχετικά με τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε τόνισε πως «η κυβερνητική πολιτική, όχι τα πρόσωπα, θα παραμείνει ίδια. «Ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο ελληνικός λαός». Παράλληλα, χαρακτήρισε «αστειότητες» τα προσχήματα που επικαλείται η κυβέρνηση «για δήθεν επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά μας».

Λίγο μετά τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, με σχετική του ανακοίνωση τόνισε ότι : «Ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ απέδειξαν σήμερα ότι η αντίληψη της εθνικής ευθύνης, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, περνάει μόνο μέσα από το κομματικό τους συμφέρον». Ο Γ. Πεταλωτής απαντώντας στη δήλωση του Α. Σαμαρά, διευκρίνισε πως είναι αντιφατικό να επικαλείται ο κ.Σαμαράς την Ευρώπη, «να μας υποδεικνύει τρόπο κυβέρνησης, να αρνείται την προσυπογραφή σε δήθεν λάθη, τη ίδια στιγμή που υπονόμευσε μια μεγάλη ευκαιρία κοινής ανάληψης εθνικής και ιστορικής ευθύνης». Τέλος, ο κ. Πεταλωτής, επεσήμανε πως ανάλογες συμπεριφορές, όπως αυτή του Αντώνη Σαμαρά, αποβαίνουν σε βάρος της ίδιας της χώρας.

Και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως «Η Ελλάδα σήμερα έχασε μια ιστορική ευκαιρία», διευκρινίζοντας πως το δεύτερο τηλεφώνημα προς τον κ. Σαμαρά δεν έγινε ποτέ.

Ο πρώην υπουργός Υγείας και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «Φτάνουμε στα όρια της γελοιότητας. Εκλογές τώρα». Αυτοακυρούμενο και αυτοαναιρούμενο χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης.

«Παιχνίδια, τερτίπια και εκβιασμούς της κυβέρνησης, στα οποία συνηγορεί και ο Αντώνης Σαμαράς» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Παπανδρέου η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας πως «εδώ που έφτασαν τα πράγματα, οποιαδήποτε εξέλιξη είναι σε βάρος του λαού. Διεκδικούμε εκλογές». Όπως εξήγησε μάλιστα, η προγραμματισμένη για αύριο συγκέντρωση του ΚΚΕ στις 19:00 το απόγευμα στην πλατεία Ομόνοιας είχε ως αίτημα την αποτροπή της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά και την προκήρυξη εκλογών και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την μη επίτευξη της πρώτης.

«Απευχόμασταν αυτή την εξέλιξη», επισήμανε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας κατώτερες των περιστάσεων τις ηγεσίες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να εξωραΐσει το περιεχόμενο μιας αδιέξοδης πολιτικής, σχολίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, εκτιμώντας παράλληλα πως οδεύουμε προς εκλογές. Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση πέρα από τις εκλογές, επισήμανε ο βουλευτής του Λα.Ο.Σ. Άδωνις Γερωγιάδης. «Έλλειψη γενναιότητας και εθνικού οράματος για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες», καταλόγισε ο και πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης στα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ εκτίμησε πως πλέον οι εκλογές είναι μονόδρομος. Συνεχάρη ειρωνικά αυτούς που -σύμφωνα με τον ίδιο- «συντέλεσαν στο να σαπίζει η χώρα στο τέλμα» και υποστήριξε ότι «η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εκλαμβάνεται μόνο ως υπηρεσιακή».

Η διαδικασία για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141), η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού.

Η πρόταση εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη και η συζήτηση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της, εκτός αν ζητηθεί να αρχίσει άμεσα, όπως είναι και το αναμενόμενο στην προκειμένη περίπτωση. Διαρκεί τρεις ημέρες και τα μεσάνυχτα της τελευταίας διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής εάν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών (120).

Αυτό σημαίνει ότι μετά την αποψινή δήλωση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, η συζήτηση πιθανότατα θα αρχίσει την Παρασκευή, αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία.