Την εκκλησία στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών εκπροσώπησαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, ο πρόεδρος της Συνοδικής Οικονομικής Επιτροπής, και ο κ. Αντ.Ζαμπέλης, γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας (ΕΚΥΟ), όπου και παρέδωσαν την επιστολή, την οποία υπέγραφαν επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα12 μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Ads

«Η Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία έχει ετήσιο προϋπολογισμό 23,558 εκατ. ευρώ όταν ο μέσος δήμος της χώρας έχει περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο ο οποίος τόνισε ότι η Εκκλησία δεν αρνείται να πληρώσει φόρους αλλά αρνείται να δεχτεί την αδικία που της γίνεται.

Στην επιστολή της η Εκκλησία γίνεται λόγος για αντισυνταγματικό χωρισμό που επιβάλλεται στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας σε σχέση με τα άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Πολλοί ιεράρχες υποστηρίζουν ότι αυτή η αντισυνταγματική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει ένα σοβαρό επιχείρημα στο ενδεχόμενο προσφυγής κάποιας μητρόπολης ή μονής ή ενορίας στα δικαστήρια.

Ads

Επισημαίνεται ακόμη ότι η Εκκλησία θα πρέπει να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για ακίνητα που διαθέτει αλλά δεν μπορεί να αξιοποιήσει εξαιτίας των διεκδικήσεων που υπάρχουν από τους δήμους καθώς όπως τονίζεται στα στοιχεία της Ιεράς Συνόδου υπάρχουν 123 δεσμευμένα από την πολιτεία εκκλησιαστικά ακίνητα, και για τα οποία ζητείται αποδέσμευση προκειμένου να αξιοποιηθούν εμπορικά.

Εντός της επιστολής αναφέρονται και τα ποσά που δίνει κάθε χρόνο τόσο η Αρχιεπισκοπή Αθηνών όσο και οι υπόλοιπες μητροπόλεις για τη στήριξη των ασθενών ομάδων. Το επίδομα για το τρίτο παιδί στη Θράκη και τα περίπου 20 εκατ. ευρώ που δίνει η Αρχιεπισκοπή και οι μητροπόλεις Ηλείας και Νικαίας για τα συσσίτια και τη λειτουργία των ιδρυμάτων είναι ανάμεσα στα επιχειρήματα που προβάλλονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνοδικοί ιεράρχες συνιστούν ψυχραιμία σε όλους τους μητροπολίτες καθώς εκτιμούν ότι θα υπάρξει λύση στο ζήτημα.