Στις 25 Μαρτίου 1938, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών έκανε την πρώτη του εκπομπή. Όπως υπενθυμίζει μετά από έρευνα το xyzcontagion.wordpress.com, λίγους μήνες μετά, τον Φεβρουάριου του 1939, το καθεστώς Μεταξά, συνειδητοποιώντας τη δύναμη του νέου μέσου, αποφάσισε τη μεταφορά της αρμοδιότητας στο Υφυπουργείο Τύπου και Τουρισμού (δηλαδή Προπαγάνδας), με σκοπό να βελτιωθούν «ζητήματα προγράμματος, ζητήματα τεχνικά και ζητήματα οικονομικά».

Ads

 
Η πρώτη-πρώτη κίνηση του καθεστώτος και του υπουργού Θεολόγου Νικολούδη (1890-1946) ήταν να απολύσει όλους τους εργαζόμενους και να επαναπροσλάβει ευθύς αμέσως ένα ποσοστό 40% αυτών, διά να «εργασθούν συντόνως και αρμοδίως» (!!!).

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η αναμόρφωσις του προγράμματος είχε στην πρώτη προτεραιότητα την «μετάδοσιν των αγορεύσεων του Αρχηγού της Κυβερνήσεως κ. Ιωάννου Μεταξά». Οι συντάκτες του xyzcontagion.wordpress.com υπενθυμίζουν την κόντρα εργαζομένων – κυβέρνησης όταν λόγω απεργίας δεν είχαν μεταδοθεί δραστηριότητες του πρωθυπουργού.


 
* Εδώ, ολοκληρο το βιβλίο, με το σχετικό κεφάλαιο στις σελίδες 148-164
 
[Υφυπουργείον Τύπου και Τουρισμού Διεύθυνσις Λαϊκής Διαφωτίσεως] – Τέσσαρα χρόνια διακυβερνήσεως Ιωάννου Μεταξά Τόμος Δ [Εκδόσεις 4ης Αυγούστου 1940] 

Τέσσαρα χρόνια διακυβερνήσεως Ι. Μεταξά