Εντός των επόμενων 2 ετών η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, εκτιμά η πλειοψηφία των οικονομολόγων που κλήθηκαν να απαντήσουν σε σχετική έρευνα του πρακτορείου Reuters. Το spread των πενταετών ελληνικών ομολόγων καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό, κυβέρνηση, EKT και ΔΝΤ επιμένουν να διαψεύδουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, το θέμα κυριαρχεί και στο διεθνή Τύπο και η συζήτηση καλά κρατεί…

Ads

Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, υποστηρίζει η πλειοψηφία των οικονομολόγων στους οποίους υπέβαλε σχετικό ερωτηματολόγιο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Η δημοσκόπηση των οικονομολόγων, η οποία διεξήχθη αυτήν την εβδομάδα κατέδειξε ότι 46 από 55 οικονομολόγους εκτιμούν πως ότι η Ελλάδα «θα πρέπει» να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Η εκτίμησή τους γίνεται σχεδόν ένα χρόνο μετά από το δανεισμό της Ελλάδας με 110 δισεκατομμύρια ευρώ, από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Σχεδόν οι μισοί οικονομολόγοι -οι 24 από τους 45- δηλώνουν ότι θα παρέλθει τουλάχιστον ένα έτος πριν να δράσει η Ελλάδα, ενώ επτά θεωρούν ότι η κίνηση της Ελλάδας θα γίνει μετά από έξι έως 12 μήνες. Δέκα οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι η δράση της Ελλάδας θα συμβεί μετά από τρεις έως έξι μήνες. Μόνον τέσσερις διαβλέπουν δράση της Ελλάδας μέσα σε λιγότερο από ένα τρίμηνο από σήμερα.

Πιθανότατα η Ελλάδα θα ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών της, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής, με τη μείωση του επιτοκίου να είναι η επόμενη «προτιμώμενη» επιλογή.

Ads

Το ΔΝΤ, έχοντας διαψεύσει την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προέβλεψε συρρίκνωση φέτος του ελληνικού ΑΕΠ 3%, μικρή πρόοδο στην κυβερνητική εκστρατεία εναντίον της φοροδιαφυγής, άρα βαθύτερο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ και Λορέντσο Μπίνι Σμάχι τάχθηκαν εκ νέου εναντίον της αναδιάρθρωσης, τονίζοντας ότι «όχι μόνον θα ζημιώσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και θα θίξει την αξιοπιστία της Ευρώπης».

Η αναδιάρθρωση στο διεθνή Τύπο

«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι μια συνετή επιλογή», είναι ο τίτλος της Stuttgarter Zeitung, με τον Christian Brand, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κρατικών Τραπεζών Γερμανίας να σημειώνει στην εφημερίδα πως «δεν είναι το τέλος του κόσμου», τονίζει. «Δεν έχω ακούσει ούτε ένα επιχείρημα, που να μην συνηγορεί υπέρ μίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», συμπληρώνει ο Brand, ο οποίος διευκρινίζει ότι κάτι τέτοιο δεν επείγει. 


Ο Clemens Fuest, επιστημονικός σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δηλώνει στη Stuttgarter Nachrichten πως εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, το κράτος θα απολέσει ασφαλώς την εμπιστοσύνη των αγορών. «Στη συνέχεια, όμως, θα διαφανεί μία νέα προοπτική». 


Για «επικίνδυνο παιχνίδι με την ελληνική φωτιά» κάνει λόγο η Financial Times Deutschland, που σημειώνει πως όλο και περισσότεροι θεωρούν αναγκαία την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θέμα, το οποίο για μεγάλο διάστημα θεωρείτο ταμπού.

Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του Wolfgang Münchau με τίτλο «Αναδιαρθρωμένοι προς τη χρεοκοπία» και υπότιτλο «Ένα βεβιασμένο ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους θα κόστιζε ακριβά στη Γερμανία και θα μπορούσε να συμπαρασύρει στη χρεοκοπία και άλλα κράτη που διέρχονται κρίση».
Ο Münchau επιχειρηματολογεί για τους λόγους που η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να γίνει τώρα.

Οι Financial Times Deutschland δημοσιεύουν επίσης απόψεις οικονομολόγων, που αμφισβητούν τη δυνατότητα γρήγορης ανάκαμψης της Ελλάδας. Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης επενεργεί καταστροφικά για την οικονομική ανάπτυξη.

Τα έσοδα από τους φόρους μειώνονται και μειώνεται η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αποτελεί τα ¾ του ελληνικού ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται, ενώ γίνεται η εκτίμηση ότι και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 23 δισ. ευρώ δεν θα αποδώσει πριν από τις αρχές του 2012, και αυτό βέβαια εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά. Η αύξηση των εξαγωγών (τον Ιανουάριο ανήλθε σε 31% σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2010) είναι σημαντική, ωστόσο δεν συμβάλλει ανάλογα στην γενική οικονομική εικόνα, καθώς η εσωτερική ζήτηση, η οποία θα συνέβαλε στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, είναι χαμηλή. Τουλάχιστον είναι θετική εξέλιξη το γεγονός ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το δημόσιο τομέα έχουν σε γενικές γραμμές επιτευχθεί. Ωστόσο, χωρίς αύξηση των εσόδων δεν μπορεί να υπάρξει εξυγίανση. 


Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο οικονομολόγος, ειδικός στην αντιμετώπιση του υψηλού χρέους και καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Harvard, Alberto Alesina, υπογραμμίζει την ιδιαιτερότητα και τη δυσκολία της ελληνικής περίπτωσης. Τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πετύχει πάρα πολλά, υποστηρίζει, ωστόσο, ότι χωρίς ανάπτυξη είναι αδύνατον να υπάρξει εξυγίανση της οικονομίας και εκτιμά ότι η επίτευξη ανάπτυξης υπό αυτές τις συνθήκες θα αποτελέσει ένα «μεγάλο πείραμα». Τέλος, δηλώνει ότι κάποια μορφή αναδιάρθρωσης θα είναι αναγκαία, όμως είναι λάθος η στιγμή να συμβεί κάτι τέτοιο τώρα. Πρώτα θα πρέπει να μειωθεί και να σταθεροποιηθεί το έλλειμμα.

«Οι φήμες για την επικείμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους καλά κρατούν. Φαίνεται ότι οι επενδυτές και οι αναλυτές ολοένα και περισσότερο την αναμένουν, όσο οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες την διαψεύδουν κατηγορηματικά. Αλλά, το ενιαίο μέτωπο των πολιτικών έχει διασπαστεί. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε υπαινίχθηκε την αναδιάρθρωση και η ελληνική κυβέρνηση πιθανόν την έχει ήδη ζητήσει από το ίδιο το ΔΝΤ. Είναι κατανοητό ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους. Οι τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρώπη θα υποστούν, πράγματι, σημαντικές απώλειες. Ειδικά για την επίδραση που θα έχει κάτι τέτοιο στις ελληνικές τράπεζες, οι τραπεζίτες κρατούν την αναπνοή τους. Εντούτοις, οι πολιτικοί θα πρέπει να πιουν αυτό το πικρό ποτήρι», γράφει η ολλανδική εφημερίδα Financieele Dagblad.

«Επειγόντως απαραίτητη» χαρακτηρίζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Με μια προσεκτική παρατήρηση των γεγονότων δεν δημιουργείται καμιά σοβαρή αμφιβολία για την αναγκαιότητα να επιδιώξει η Ελλάδα, από κοινού με τους πιστωτές της, αναδιάρθρωση των χρεών της», σημειώνει.

«Οι πιθανότητες η Ελλάδα να μην μπορέσει να αποπληρώσει ένα μέρος του χρέους της είναι πραγματικά μεγάλες», αναφέρει στην AD/Haagsche Courant ο Martin van Vliet, από την ING. «Αλλά το ερώτημα είναι αν αυτό θα συμβεί σύντομα ή αν θα επέλθει σε κάποια χρόνια».
Ο Van Vliet πιστεύει περισσότερο το δεύτερο. Αν οι Έλληνες προχωρήσουν τώρα στην αναδιάρθρωση, αυτό θα πλήξει άσχημα τις δικές τους τράπεζες. «Αυτές έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους πολλά ελληνικά χρεόγραφα. Αυτό μπορεί να σημάνει το τέλος για αυτές τις τράπεζες και ποιος θα μπορεί τότε να τις σώσει; Η ελληνική κυβέρνηση;».

Αλλά και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Michael Heise εκτιμά στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία ακόμα να δαμάσει την κρίση της χωρίς αναδιάρθρωση. «Αν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις αποδώσουν γρήγορα και είναι θετικές οι παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, τότε η Ελλάδα μπορεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών».

*Πηγή φωτογραφίας: flickr.com, του χρήστη Caston Corporate