Σε νέου τύπου φορολόγηση των ακινήτων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε σήμερα προς τα μέλη της τρiκομματικής επιτροπής ο υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Συγκρατημένο και θετικό εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ που αναμένει γραπτά τις προτάσεις του ΥΠΟΙΚ. Παρόμοιο με το σημερινό χαράτσι «βλέπει» το ενιαίο φόρο ακινήτων ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητά περιουσιολόγιο και φόρο μεγάλης περιουσίας. Αντιδρά και το ΚΚΕ. 

Ads

 
Σύμφωνα με πληροφορίες κεντρική διαφορά της πρότασης Στουρνάρα είναι η φορολόγηση ακινήτων και αγροτεμαχίων να βασίζεται όχι στην αντικειμενική αξία των ιδιοκτησιών, αλλά με βάση το τετραγωνικό μέτρο (εφόσον πρόκειται για εντός σχεδίου κτίσματα/οικόπεδα) και το στρέμμα (για εκτός σχεδίου κτήματα και αγροτεμάχια).
 
Στα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών είναι ο φόρος να ξεκινά από τα δύο έως τρία ευρώ ανα τετραγωνικό. Το ύψος του ποσού ανά τετραγωνικό θα κλιμακώνεται με βάση περίπου 30 κριτηρίων, όπως η τιμή ζώνης και ο όροφος του ακινήτου.
 
Όσον αφορά την φορολόγηση εκτάσεων και αγροτεμαχίων, η εισήγηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά την επιβολή φόρου ανα στρέμμα, ο οποίος θα κλιμακώνεται από 1 ή 2 ευρώ και θα κινείται έως τα 25 ευρώ για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο νέο σχέδιο δεν θα προβλέπεται απαλλαγή φορολογουμένων που δηλώνουν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά την φορολόγησή τους με ένα συμβολικό ποσό ευρώ ανά στρέμμα.
 
Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη και των εκπροσώπων των κομμάτων που απαρτίζουν τη διακομματική επιτροπή, δεν ελήφθησαν αποφάσεις.

Ο κ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε πως θα παραδώσει απόψε ή αύριο στα κόμματα πλήρως κοστολογημένα σενάρια για την πρότασή του, προκειμένου να απαντήσουν. Οι τελικές αποφάσεις ενδέχεται να ληφθούν έως τέλος του Ιουνίου, αν και μέλη της Επιτροπής δεν απέκλειαν να ζητηθεί και νέα παράταση από την τρόικα.
 
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών οι προτάσεις που έχουν καταθέσει τα κόμματα ήταν υπερτιμημένες.
 
Με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς του υπουργείου ο ΕΦΑ πρέπει να αποφέρει 3,17 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια και τα υπόλοιπα από τα ακίνητα που κατέχουν οι επιχειρήσεις και η Εκκλησία.

Το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει και νέα σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα. 

Ads

Συγκρατημένο το ΠΑΣΟΚ: Αναμένει γραπτά τις προτάσεις

Συγκρατημένο στην πρώτη αντίδρασή του για τις προτάσεις Στουρνάρα δείχνει το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι αναμένει γραπτά τις προτάσεις του υπ. Οικονομικών.
 
Όπως σημειώνεται από πλευράς Ιπποκράτους, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των κομμάτων, που απαρτίζουν τη διακομματική επιτροπή, «μετά από κυοφορία πολλών μηνών το ΥΠΟΙΚ παρουσίασε την πρότασή του για τον ενιαίο φόρο ακινήτων».
 
Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει θετικό ότι στην πρόταση του ΥΠΟΙΚ «έχουν ενσωματωθεί προτάσεις και παρατηρήσεις» του, που, όπως λέει, έχουν ως κοινό παρονομαστή την αρχή της φορολογικής δικαιοσύνης.

Περιουσιολόγιο και Φόρο Μεγάλης Περιουσίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη δημιουργία Περιουσιολογίου, όπου θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων και την επιβολή Φόρου Μεγάλης Περιουσίας που θα αντικαταστήσει τα σημερινά μέτρα, θα επιβαρύνει τα πλουσιότερα στρώματα και θα οδηγήσει στην απαλλαγή της μικρής και μεσαίας περιουσίας, ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζει πως το μόνο που απασχολεί τους κυβερνητικούς εταίρους σε σχέση με τη φορολογία της περιουσίας είναι η συλλογή των εσόδων που έχουν συμφωνήσει στο Μνημόνιο. Μάλιστα εκτιμά ότι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, ο τρόπος επιβολής του φόρου θα είναι παρόμοιος με το σημερινό «χαράτσι» και καταλήγει: «Αν αληθεύουν όσα αναφέρονται στα σημερινά δημοσιεύματα, τότε ο ενιαίος φόρος ακινήτων δεν πρόκειται να είναι προοδευτικός, καθώς αντί για το σύνολο της περιουσίας, θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά».

Μονιμοποίηση του χαρατσιού βλέπει το ΚΚΕ

Στόχος της συγκυβέρνησης είναι η μονιμοποίηση του χαρατσιού και η επέκτασή του με τη φορολόγηση των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Την ίδια στιγμή, προσθέτει το Κομμουνιστικό Κόμμα, ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, κινητής και ακίνητης περιουσίας για όσους δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους σε εφορίες, δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες.

«Η χθεσινή κυβερνητική δήλωση για πλειστηριασμούς ακόμη και στην πρώτη κατοικία για δάνεια στις τράπεζες, ακόμη και αν διαψεύστηκε στη συνέχεια, έρχεται μόνο να επιβεβαιώσει τη λαϊκή ρήση ότι “δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά”», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.