Για όγδοη συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκαν οι οδομαχίες επί της Λεωφόρου Λαυρίου, στην Κερατέα, κοντά στο χώρο που πρόκειται να κατασκευαστεί ΧΥΤΥ. Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ του Σαββάτου, 18/12, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των κατοίκων και της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε προσαγωγές.

Ads

Την Πέμπτη, το Ειρηνοδικείο του Λαυρίου αποφάσισε την προσωρινή άρση των εργασιών, καθώς δεν έχει γίνει αρχαιολογική μελέτη, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης θα ξεκινήσει στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Την Πέμπτη το βράδυ, οι κάτοικοι, πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία επί της Λεωφόρου Λαυρίου. Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία προσπάθησε να τους απωθήσει με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Ξημερώματα της Παρασκευής λίγο πριν τις έξι, η αστυνομία παραβίασε οχήματα των Δήμων Κερατέας και Λαυρεωτικής που χρησιμοποιούνται ως οδοφράγματα, τα απομάκρυνε με το σκαπτικό του δήμου και στη συνέχεια τους έσκασε και τα λάστιχα. Λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, οι περισσότεροι κάτοικοι βρίσκονταν στα σπίτια τους. Οι φωτιές στους δρόμους είχαν σβήσει από τη βροχή και οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επέμβαση τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ads

Με αφορμή την επέμβαση των Ματ στις 07:00 το πρωί, ο δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού δήλωσε: «Η μεγάλη μας νίκη εχθές που απέδειξε ότι εμείς τηρούμε την νομιμότητα και οι παράνομοι είναι οι εργολάβοι, προφανώς ενόχλησε αυτούς που δίνουν τις εντολές. Έτσι παρά το γεγονός ότι έχουμε κοινοποιήσει τις σχετικές αποφάσεις η αστυνομία με μια επίδειξη ισχύος κατέλαβε νέα θέση – προκαλώντας σοβαρότατες ζημιές στα οχήματα του Δήμου». Ζήτησε από τις αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την περιοχή, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Επιπλέον έκανε έκκληση προς την ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων να επανέλθει στη νομιμότητα και να τηρήσει τα προεδρικά διατάγματα. Τόνισε επίσης, ότι αφού η δικαιοσύνη έχει δώσει εντολή για την αναστολή των εργασιών, δεν έχει κανένα νόημα η παρουσία όλων αυτών των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή. Ζήτησε τέλος από τα ΜΜΕ να συνταχθούν με το δίκαιο των κατοίκων.

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας, κατά τη συνάντησή του, το μεσημέρι, με δημάρχους της περιοχής, αφού ενημερώθηκε για το ζήτημα και επισκέφθηκε τον επιλεγμένο χώρο της χωματερής, μίλησε στους συγκεντρωθέντες κατοίκους, καλώντας τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους «για την προστασία του τόπου τους».

Αναφερόμενος στη στάση των ΜΑΤ, εξέφρασε την απορία του, λέγοντας: «Δεν μπορώ να διανοηθώ τόση βία και τόσο έλλειμμα δημοκρατίας».